Vágólapra másolva!
Afrikában, Dél-Amerikában és Európában hatalmas presztízse van a kontinens legjobb játékosát megválasztó szavazásnak, és bár minden évben vitatják a végső győztes kilétét, az nem kérdés, hogy az adott futballista ott volt a legjobbak között. Ázsiában más a helyzet: az elismerés csak annak járhat, aki el tud menni a díjátadó gálára, így az európai légiósok esélytelenek.

A Bajnokok Ligája legutóbbi fordulójában három ázsiai labdarúgó is pályára lépett, sőt, a Borussia Dortmund japán középpályása, Kagava Sindzsi gólt is szerzett az Arsenal ellen. A legnagyobb kontinensről egyre több futballista szerepel a legrangosabb európai bajnokságokban: a Premier League-ben négy dél-koreai játszik, a Bundesligában pedig kilenc japán.

A legjobb ázsiai futballistának járó díjra azonban 2005 óta nekik semmi esélyük sincsen: a hat éve bevezetett szabály szerint a trófeát csak az kaphatja, aki személyesen meg tud jelenni a gálán.

Díjátadó gála BL-meccsnapon

Ezzel csupán annyi a probléma, hogy a díjátadót rendszeresen november közepén rendezik, a helyszín pedig Kuala Lumpur. Idén november 23-án volt a gála, azon a napon, amikor az egyik jelölt, Kagava pályára lépett a Bajnokok Ligájában a Borussia Dortmund színeiben.

Értelemszerűen nem volt esélye arra, hogy elutazzon Kuala Lumpurba, mint ahogyan a hét jelölt közül további négynek sem.

A dél-koreai Park Csu Jung az Arsenallal éppen a Dortmund ellen készült (igaz, végül a kispadra sem ülhetett le az Emirates Stadiumban), a japán Honda Keiszuke egy nappal korábban ült a kispadon a BL-ben a CSZKA Moszkva futballistájaként, a Wolfsburgban légióskodó dél-koreai Ku Dzsa Cseol szintén nem vállalta a hosszú repülőutat.

De még a koreai Szuvon Bluewings focistája, Dzseom Ki Hun is kénytelen volt kihagyni a díjátadót, mivel mérkőzése volt a K-League-ben.

Forrás: AFP

Így aztán hiába volt a díjnak hét jelöltje is, valós esélye csak két focistának maradt: az iráni Hadi Agilinak, illetve az üzbég Szerver Dzseparovnak. Végül az utóbbi diadalmaskodott, és ezzel az első játékos lett, aki kétszer is Ázsia legjobbjának bizonyult

Azonban mindenki tisztában van azzal, hogy az AFC teljesen értelmetlen szabálya miatt a díj komolytalanná vált. Főleg, hogy már a jelöltek kiválasztása is érdekesen megy: az ázsiai szövetség csak a saját sorozatait veszi figyelembe. A válogatott meccsek mellett csak az Ázsiai Bajnokok Ligája, illetve a kontinens második számú sorozatának számító AFC-kupa mérkőzésein nyújtott teljesítmény a mérvadó.

Sérült volt, ezért nyerhetett

Szerezhet valaki Európában, vagy akár a J-League-ben is akármennyi gólt, az AFC ezt nem veszi figyelembe. A szövetség a válogatott meccseken, illetve a kontinentális klubtornákon a mérkőzés legjobbjának megválasztott focistákat pontozza, és ez alapján állít fel egy listát, a legjobbak közül pedig szakértőkből álló bizottság választja ki a győztest.

A legfontosabb szempont azonban az, hogy az adott focista ott lesz-e a gálán vagy sem, így aztán az Európában légióskodóknak semmi esélyük sincsen. Sokak szerint a Manchester Unitedben futballozó, dél-koreai Park Dzsi Szung minden idők legjobb ázsiai labdarúgója: négy bajnoki címet nyert Angliában, rajta kívül egyetlen ázsiai sem játszott BL-döntőn, és a kontinensről ő volt az első, aki három különböző vébén is betalált.

Forrás: AFP

Sohasem választották meg azonban Ázsia legjobbjának, és a szabály 2005 óta történt bevezetése óta csupa Ázsiában szereplő játékos lett a kontinens legjobbja, sőt, még a dobogón is mindössze egyetlen európai légiós végzett: 2005-ben az üzbég Makszim Sackih lett a harmadik a Dinamo Kijevből.

Még a trófeát a fenti szabályoknak köszönhetően 2010-ben elnyert ausztrál védő, Sasa Ognenovski is elismeri, hogy a helyzet nem éppen ideális.

"Azt hiszem, az a szabály, hogy a győztesnek meg kell jelennie a gálán, kicsit levon a trófea értékéből. A szervezők gondolhatnának az Európában futballozókra: ha december végére tennék a díjátadót, akkor csak az Angliában szereplők hiányoznának" - mondta Ognenovski, aki tavaly csak azért nyerhette meg a díjat, mert éppen sérült volt. Ha egészséges, akkor neki is meccse lett volna a gála időpontjában, de így el tudott menni átvenni a trófeát.

www.global-soccer.eu