Társoldalunk:

"A hétfejű sárkánnyal is meg kell küzdenem" - az NB I edzői az őszről

2011.12.11. 18:30

A rajttól kezdve élen álló Debrecen (41 pont) és a második helyet az 5. forduló óta birtokoló Győr (37 pont) egyaránt a nemzetközi kupaszereplés kiharcolását tűzte ki célul, és bár mindketten a bajnoki címért állnak harcban, a célkitűzés nem változik. A győrieknél annak ellenére sem, hogy az UEFA büntetése miatt jelen állás szerint nem indulhatnának el jövőre európai kupasorozatban, a kispadon ülő Csertői Aurél szerint a csapatnak nem kell ezzel foglalkoznia. Az őszt négy győzelemmel záró, ezzel az aranycsata közelébe lépő Videotonnál (32 pont) Paolo Sousa "egy teljesen új játékstílus meghonosítására tett ígéretet", amelynek szerinte már látszanak a jelei a címvédőnél.

Sousa szerint az összes nyári igazolás nyerő volt

A veretlenül éllovas Debrecennél nem terveznek jelentős erősítéseket, de Kondás Elemér, vezetőedző két-három változtatást lehetségesnek tart, míg a győriek egy-egy védő, középpályás és csatár igazolását tervezik. A nyári változtatásokra mindkét klub elégedetten tekint vissza, Csertői Aurél azt hangsúlyozta, hogy tíz játékos távozása után egy jóval szűkebb kerettel tudtak jól szerepelni. A Videotonnál Paolo Sousa szerint a fél évvel ezelőtt szerződtetett játékosok mindannyian beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Forrás: MTI/Beliczay László
Paolo Sousa szerint a Videoton jó úton jár az új stílus elsajátításában 

Az üldözőboly élén álló Honvédnál (29 pont) minél jobb eredmény mellett egységes csapat kialakítása volt a cél, amire később komolyabb terheket rakhatnak. Az együttest irányító Supka Attila a csapatépítéssel elégedett, a Kispest céljai nem változnak. "Ehhez, bár nem tűnik könnyűnek, szeretnénk együtt tartani a csapatot, és egy-két minőségi játékost akarunk igazolni.

Beigazolódtak a pécsi aggodalmak

A Honvédhoz hasonlóan ősszel többször is bronzérmes helyen álló Diósgyőr (28 pont) újoncként a biztos bennmaradást és a tartós élvonalbeli tagsághoz kellő fejlődését célozta meg. Benczés Miklós vezetőedző a várakozáson felüli teljesítményt egyaránt tulajdonítja a csapatnak és közönségének. Úgy látja, az átigazolásaik egy-két kivételtől eltekintve bejöttek, légiósaik pedig szakmailag és emberileg is példaképek. "A télen tervben van az erősítés a folyamatos fejlődéshez. A tavaszi céljainkról csak később nyilatkozhatok, de személy szerint annyit jegyzek meg, hogy evés közben meg szokott jönni az étvágy."

A szintén újonc Pécs (28 pont) a bennmaradás helyett az első tíz helyet célozta meg. "Egyrészt pszichés fogásként próbáltunk fölé lőni az alapelvárásoknak, másrészt nem is igazán tudtuk, mit várhatunk a csapattól" - fogalmazott a nyáron jelentős számú focistát igazoló klub vezetőedzője, Mészáros Ferenc. "Be is igazolódtak az aggodalmaink, mert az érkezők nagyon gyenge erőállapotban voltak, emiatt eleinte az NB II-es csapattal kellett dolgoznunk, és csak fokozatosan építettük be az újakat." Pécsett a játékkal és az eredményekkel is elégedettek "azt a hullámvölgyet leszámítva, amit a bundaügy miatti mentális visszaesés okozott a csapatnál". Mészáros elmondta, erősíteni akarnak, mert a keret szűknek bizonyult, rengeteg sérülés volt, és el is fáradtak a játékosok.

Pakson büszkék rá, hogy jobb helyzetbe hozták a magyar csapatokat

A hetedik helyezett Kecskemétnél (25 pont) a dobogót célozták meg, ezen menet közben nem változtatnak. A csapatot a 16. fordulóig irányító Tomislav Sivic szerint a Kecskemétnek nagyon sok volt az őszi 26 meccs, ezzel együtt végig tudtak hozni egy megfelelő szintet.

A még szintén a középmezőnyhöz tartozó Paks (24 pont) Kis Károly vezetőedző szerint a legtovább jutó magyar kupacsapatként elégedett lehet az őszi teljesítménnyel. "A norvég 2. helyezett idegenbeli legyőzése hatalmas szakmai bravúr volt részünkről. Azt is kiemelném, hogy az ország UEFA-koefficiensét is javítottuk a megszerzett pontokkal, ami a magyar csapatokat könnyebb sorsoláshoz segítheti." A tréner szerint az EL-meccsek miatt a bajnokságban volt pár találkozó, amiből nem hoztuk ki a maximumot, viszont a mezőny második felének leszakadása miatt lesz módjuk tavasszal egy új játékstruktúrát építeni. "A meglévő állományból szeretnénk előrelépni, igaz egy-két játékosunk után érdeklődnek, az ő sorsuk is befolyásolja az átigazolásainkat.

Détári szerint most már nagyobb feladatokra is képes a Fradi

A kilencedik helyezett FTC-nek (19 pont) már inkább hátrafelé kell tekintgetnie a tabellán, ám abból kiindulva, hogy ősszel öt fordulón keresztül kieső helyen állt, nem annyira rossz a pozíciója.  Prukner László és Nagy Tamás után a 7. fordulóban érkezett Détári Lajos szerint nehéz lett volna meghatároznia a célt, hiszen először fel kellett mérnie a játékosok tudását. "Az elejétől kezdve jó benyomást tett rám a csapat, mindenki szó nélkül, nagy akarással végrehajtotta, amit kértem tőle, persze így is idő kellett, míg megtaláltam a legjobb összeállítást." Détári kiemelte, hogy érkezésekor mindössze két ponttal állt a Fradi, azóta öt győzelem és két döntetlen mellett három szoros meccsen elszenvedett veresége volt. "A fordulópont  Pápa elleni idegenbeli győzelem volt a 12. fordulóban, ez hozta meg a hitet számunkra. Az eredmények mellett a játék is összeállt, és kialakult egy csapat, amely nagyobb feladatokat is képes megoldani." Détári elmondta, télen csak meghatározó játékost igazolnak, vagy olyan fiatalt, akiben benne van a lehetőség, hogy azzá fejlődik.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Détári Lajos a Pápa elleni győzelem óta látja a hitet a játékosaiban

A kiesés által közvetlenül fenyegetett csapatok között óriási a tumultus, a tizedik Újpest (17 pont) és a tizenötödik Pápa között mindössze két pont a különbség. A négy vereséggel rajtoló újpestiek az 5. fordulóban érkezett Zoran Spisljak vezetésével tudtak feljebb kapaszkodni, a szerb edzővel 5 győzelem 2 döntetlen és 6 vereség a mérlegük. "Érkezésem után az úgynevezett periodizációs rendszert igyekeztem meghonosítani a csapatnál, ami az edzéseken túl mindenre kiterjed, és azt célozza, hogy minden a fociról szóljon. Ennek eredményei igazából tavaszra jelentkezhetnek majd, de a jelenlegi tizedik hellyel és az MK-ban a nyolc közé jutással is elégedett vagyok" - nyilatkozta Spisljak. Az újpestieknél a zárás után is komoly munka folyik, fizikai tesztekkel vizsgálják a játékosok terhelhetőségét, és az eredmények függvényében alakul majd a keret, illetve a tavaszi célkitűzések is.

A tizenegyedik Haladásnál (17 pont) papíron teljesült a kitűzött 8.-12. hely elérése, ennek ellenére nem úgy sikerült az ősz, ahogy szerették volna. "A játék megfelelő volt, de ez pontokkal nem párosult, a csapatnak előrébb van a helye, ezt mutatja, hogy sok meccsen domináltunk, mégsem nyertünk" - fogalmazott az Aczél Zoltánt helyettesítő Székely Tibor. "A célokról a jelenlegi helyzetben nehéz beszélni, az biztos, hogy az Aczél Zoltán által leadott edzéstervet március 3-ig végre kell hajtanunk a csapattal." Székely kiemelte, hogy a helyi akadémia munkája kezd beérni, "három-négy tehetség is kopogtat az első csapat ajtaján, akiből hosszabb távon stabil kezdőjátékos lehet".

Hétfejű sárkányra számított a Kaposvár edzője

A Vasas (17 pont) eredetileg az 1-6. helyek valamelyikére szeretett volna odaérni, de a kispadra az 5. fordulóban érkezett Marijan Vlak számára már a bennmaradás volt a cél. "Érkezésemkor egyetlen pontunk volt, most 17, reális esély van arra, hogy jövőre is az élvonalban szerepeljünk" - mondta a horvát szakember, aki biztos benne, hogy nagyobb szelektálás lesz a keretben, "egy jól összerakott csapattal" kell nekivágniuk a tavasznak.

A négyes holtversenyben kevés győzelme miatt utolsó Kaposvárnak (17 pont) évek óta az NB I-es tagság megőrzése a célja. "Az anyagi lehetőségeink ennyit tesznek lehetővé, a helyzetünket jól jellemzi, hogy a Siófok is vitt el előlünk játékost" - mondta Sisa Tibor vezetőedző.

Forrás: MTI/Földi Imre
Sisa Tibor a fiatalok folyamatos beépítésével igyekszik hozni a célokat

"Szembetűnő, hogy 26 tétmeccsen mindössze ötször kaptunk ki, de sajnos a döntetlenekből is rengeteget gyűjtöttünk." Az edző szerint az eredményeken túl lényeges, hogy egyre markánsabb lett a játékuk, a fiatalok fejlődtek. "Pár éve még a Kaposváré volt a mezőny egyik legrutinosabb csapata, most a legfiatalabb átlagéletkorú, mégis helyt tudtunk állni. Alapvetően pedagógusnak tartom magam, nevelni, alakítani, nyesegetni kell a játékosokat. Mikor idejöttem, tudtam, hogy folytonos küzdelem vár rám, akár a hétfejű sárkánnyal is meg kell küzdenem."

Siófokon "senkit nem ér meglepetés"

A tizennegyedik Siófok (16 pont) éppen csak teljesítette az elvárást, miszerint bennmaradó helyen kell állnia, ezzel együtt Horváth Károly szakmai igazgató elégedett. "Nyáron 16 új játékos érkezett a klubhoz alacsonyabb osztályokból, szabadon igazolható, nem meghatározó, de céltudatos focisták." A vezető szerint amíg idegileg bírták, megfeleltek, csupán az utolsó két-három körre fáradtak el. Horváth elmondta, a költségvetésük biztos lábakon áll, de ebbe nem fér bele téli átigazolás. "Én is megtehetném, hogy ígéretekkel idehozok néhány játékost, de akkor úgy járnánk, mint néhány nálunk több ponttal jobban álló csapat, ahol nem volt meg az ígéretekhez a háttér, és most elégedetlenség van. Mi az induláskor megmondtuk, mennyit tudunk adni, senkit sem ér meglepetés."

Az utolsó körben kieső helyre került Pápa (15 pont) klubigazgatója, Szemán György szerint a 6.-10. hely a reális célkitűzés számukra az NB I-ben, de ezt mindig szeretnék túlszárnyalni. "Az őszi szezon első felében mind a játék, mind az eredmények tekintetében hoztuk az elvárásokat, nyolc kör után a hatodik helyen álltunk. Aztán valami megpattant, egyelőre nem tudjuk az okát, ehhez közös elemzés kell majd." A pápaiak utolsó győzelmüket szeptember 10-én a Honvéd ellen aratták, azóta kilenc meccsen mindössze két döntetlent értek el. "Elvileg nyerő típusú játékosok jöttek a nyáron, de ezt csak az ősz első fele igazolta" - magyarázta a Véber György edzőt november 24-én leváltó klubigazgató, aki szerint az előrelépéshez három-négy minőségi focista érkezését tervezik Pápán.

Edzője szerint alkalmatlan a ZTE kerete a helyzet kezelésére

A bennmaradó helyektől tetemes hátrányban lévő Zalaegerszeget (6 pont) Prukner László egy ponttal vette át a 7. fordulóban. "Az, hogy itthon nem vertek meg minket az érkezésem óta, előrelépés, de idegenben hiába rúgtunk háromszor is két gólt, nem szereztünk pontot. Ez a nyeretlenséggel együtt mentális gondokat jelez" - értékelt a szakember, aki elismerte, hogy valószínűleg nem volt eléggé körültekintő a csapat állapotának fölmérésekor. "A kudarcok után nehéz csapategységet kovácsolni, ráadásul jó néhány érkező játékos az egység helyett inkább a megosztottságot erősítette. Mindezt elmondtam a tulajdonosnak, a játékosokkal is megbeszéltem, nem a sajtón keresztül üzengetek most."

Prukner szerint a jelenlegi játékosokkal egy kezdeti közepes teljesítmény után el lehetne lavírozni, de a mostani helyzet kezelésére nem alkalmas a keret, mert ahhoz nagyon erős karakterű játékosok kellenének, vagy komoly csapategység. "Ezzel nem minősíteni akarok senkit, csak a helyzetet érzékeltetem." A tréner elmondta, mindezeket megtárgyalja majd a ZTE elnökével. "Neki kell felállítania a megfelelő stratégiát a jövőre nézve, ennek függvényében beszélhetünk majd a jövőről."

A bajnokság állása:

1. Debrecen 17 12 5 0 35-11 41
2. Győri ETO 17 12 1 4 30-18 37
3. Videoton 17 10 2 5 32-13 32
4. Honvéd 17 8 5 4 32-21 29
5. Diósgyőr 17 8 4 5 28-23 28
6. Pécsi MFC 17 7 7 3 27-26 28
7. Kecskeméti TE 17 7 4 6 28-24 25
8. Paksi SE 17 6 6 5 31-32 24
9. Ferencváros 17 5 4 8 16-17 19
10. Újpest 17 5 2 10 22-31 17
11. Haladás 17 4 5 8 17-24 17
12. Vasas 17 3 8 6 16-24 17
13. Kaposvár 17 2 11 4 20-25 17
14. Siófok 17 3 7 7 15-24 16
15. Pápa 17 4 3 10 17-26 15
16. Zalaegerszeg 17 0 6 11 16-43 6
Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK