Társoldalunk:

Törvénybe foglalhatják a lengyel címer megjelenítését a válogatott mezén

2011.12.07. 14:46

Bronislaw Komorowski lengyel államfő törvénybe szeretné foglaltatni, hogy a lengyel labdarúgó-válogatott mezén kötelezően rajta kell lennie a lengyel címeren látható koronás sasnak.

Az államfő saját törvényjavaslatot terjeszt be szerdán a parlamenthez az állami címerről, nemzeti színekről és himnuszról szóló törvény, illetve a sporttörvény módosítására - adta hírül a lengyel sajtó.

Az államfői lépés előzménye a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) elnökségének nagy vitát kiváltó korábbi határozata, amelynek értelmében lekerült a nemzeti tizenegy játékosainak mezéről a koronás sas. A döntés ellen nem csak a szurkolók tiltakoztak - a drukkerek részben emiatt bojkottálták a november 15-i poznani lengyel-magyar barátságos mérkőzést -, hanem az államfő és Donald Tusk miniszterelnök is értetlenségének adott hangot.

Végül a szövetség engedett, Grzegorz Lato, a PZPN elnöke november 21-én bocsánatot kért, és úgy döntött, hogy a sas visszakerül a válogatott játékosok mezére. A törökök elleni december 16-i mérkőzésen a lengyel válogatott már ismét a címeres mezben lép pályára.

Az államfőéhez hasonló törvénymódosítást készül benyújtani a parlamentnek a kormányzó Polgári Platform kezdeményezésére a szejm sportbizottsága is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK