Vágólapra másolva!
Az átigazolási időszak manapság legalább olyan izgalmas a labdarúgásban, mint a bajnokság hajrája, a nagy különbség az, hogy nyáron még nem lehet előre tudni, hogy az új szerzeményekért kiadott többmilliós összegek megtérülnek-e. A mostani szezon előtt is akadt jó néhány olyan átigazolás, amelyről egyelőre úgy tűnik: kidobott pénz volt.

Romelu Lukaku
Klub: Chelsea
Vételár: 22 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 3/0

A belga válogatott támadó még csak 18 éves, de már két sikeres idény áll mögötte hazája élvonalában. Az Anderlechttel 2010-ben bajnok, gólkirály volt Belgiumban, idén pedig a legjobb afrikai játékosnak járó Ébenfa-díjat is megkapta az országban.

Nem csoda, hogy sztárklubok egész sora állt sorba érte, és a Chelsea végül 22 millió eurót fizetett. Eddig úgy tűnik, hogy hiba volt, hiszen Lukaku mindössze három bajnokin szerepelt, összesen 50 percet. Igaz, a tartalékbajnokságban háromszor is betalált.

Miguel Britos
Klub:
Napoli
Vételár: 9 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 0/0

Miután a nápolyi együttes kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára, nyilvánvalóvá vált, hogy erősítenie kell a keretét. A klub nem is spórolt, hiszen 60 millió eurót költött új szerzeményekre, akiknek a többsége be is vált, elvégre a Napoli továbbjutott a BL-ben. A Miguel Britosért a Bolognának kifizetett kilencmillió euró azonban eddig kidobott pénznek tűnik: a portugál hátvéd még egyetlen bajnokin sem szerepelt, mivel a felkészülési időszakban a FC Barcelona ellen lábközépcsont-törést szenvedett. Hamarosan talán bemutatkozhat új csapatában.

Sebastián Coates
Klub: Liverpool
Vételár: 8 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 1/0

A nyári Copa Américán az uruguayi válogatott nyerte az aranyérmet, és a csapat egyik legjobbja a mindössze 21 esztendős középhátvéd volt, akit meg is választottak a torna legjobb fiatal focistájának. A liverpooliak nyolcmillió eurót fizettek érte a montevideói Nacionalnak, de a jelek szerint a Vörösök szakmai stábja úgy érzi, hogy Coates számára a Premier League irama még túl gyors. Coates ugyanis csupán egyetlen bajnokin szerepelt, akkor is csereként, a Ligakupában viszont már három meccs is van a háta mögött.

Nuri Sahin
Klub:
Real Madrid
Vételár: 10 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 1/0

A nyáron azt hihettük, a Real hatalmas üzletet csinált azzal, hogy potom tízmillió euróért megszerezte Sahint a Borussia Dortmundtól. Elvégre a török középpályást a Bundesliga legjobbjának választották, óriási szerepe volt abban, hogy a Dortmund megnyerte a bajnoki címet - ehhez képest a tízmillió euró nem számított soknak. Szakmai körökben úgy vélték, hogy José Mourinho Sahinra építi majd a csapat játékát, balszerencséjére azonban a játékos megsérült, és így eddig mindössze egyetlen bajnokin vetették be. Talán a közeljövőben több lehetőséget kap.

Diego Forlán
Klub: Internazionale
Vételár: 5 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 5/1

Samuel Eto'o távozása után a milánóiaknak szükségük volt egy vérbeli gólvágóra, és Forlán leigazolása ideális megoldásnak tűnt. Az uruguayi csatár a 2010-es világbajnokság legjobb játékosa, közel 130 találatot gólt szerzett a Primera Divisiónban, és mindössze ötmillió euróba került. A vételár azonban mindjárt túlzottnak tűnt, amikor kiderült, hogy a csatár a BL-ben az ősszel nem léphet pályára, majd októberben megsérült, és így a bajnokik többségéről is hiányzott. Persze felépülését követően még elkezdheti ontani a gólokat.

Forrás: AFP
Forlán interes karrierje eddig nem sikersztori

Eljero Elia
Klub: Juventus
Vételár: 9 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 1/0

A torinóiak nyáron kinevezett edzőjéről, Antonio Contéról köztudott volt, hogy a szélsőjátékot preferálja, éppen ezért senki sem lepődött meg azon, hogy az egyesület több játékost is igazolt erre a pozícióra. Az már váratlanabb volt, hogy a Hamburg holland focistája, Eljero Elia az egyik, arról nem is beszélve, hogy a szélső kilencmillió euróba került. Mindez már csak azért is soknak számít, mert Elia eddig csak perceket kapott: mindössze egyetlen bajnokin jutott lehetőséghez - illetve egy olasz kupa-meccsen vetették be.

Wilson Palacios
Klub:
Stoke City
Vételár: 9 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 3/0

A Stoke története során először kiléphetett a nemzetközi porondra, és a minél jobb Európa Liga-szereplés érdekében a klub a nyáron nem spórolt a pénzzel. Az átigazolások közül a Tottenham hondurasi válogatottja, Palacios volt a második legdrágább a maga kilencmillió eurós vételárával, azonban a középpályás eddigi stoke-i karrierje nem túl fényes. Térdsérülése miatt mindössze 38 percet töltött a pályán a Premier League-ben, de a csapat trénere, Tony Pulis bízik benne, hogy hamarosan alapemberré válhat. Ennyi pénzért nem ártana.

Stephan el-Shaarawy
Klub: AC Milan
Vételár: 10 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 7/1

Az egyiptomi származású, ám olasz korosztályos válogatott támadót hatalmas tehetségnek tartják, nem véletlenül fizetett ki érte a Milan tízmillió eurót. A kérdés már csak az, hogy ha ilyen sokra tartották, akkor miért nem szerepelteti többször Massimiliano Allegri edző. A Fáraó becenévre hallgató csatár ugyan hét bajnokin szerepelt, és egy gólt is szerzett, ám hatszor is csak csere volt - és a hírek szerint máris a távozás gondolata foglalkoztatja.

Bojan Krkic
Klub: AS Roma
Vételár: 12 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 11/3

Luis Enrique edző szeretne mini-Barcelonát varázsolni a rómaiakból, és erre azzal erősített rá, hogy a katalánoktól hozott csatárt. Krkic 12 millió euróba került, és rendszeresen lehetőséget kap, azonban teljesítménye messze elmarad a várakozástól. A rómaiak csak annak örülhetnek, hogy a megegyezés értelmében a Barcának 2013 nyarán vissza kell őt vásárolni 13 millióért.

Forrás: AFP
A lendület megvan, de a gólok hiányoznak Krkictől

Ricardo Álvarez
Klub: Internazionale
Vételár: 11,7 millió euró
Bajnoki teljesítmény: 7/0

Az Inter drukkerek nagy várakozással tekintettek az argentin középpályás leigazolására, elvégre Álvarez tavasszal bajnokságot nyert a Vélez Sarsfielddel, és a Libertadores-kupában is az elődöntőig jutott a csapattal. A Serie A azonban egyelőre mintha túlságosan is sok lenne a számára, teljesítménye legalábbis ezt mutatja, bár az utóbbi időben mintha kezdene játékba lendülni, de ez a minimum, ami elvárható egy 11,7 millió eurót érő játékostól.

www.global-soccer.eu