Vágólapra másolva!
Az európai Bajnokok Ligája-győztes Barcelona esélyt sem adott a Libertadores-kupa-győztes Santosnak a labdarúgó klubvilágbajnokság döntőjében Japánban. A katalánok 4-0-ra győztek, ezzel másodszor nyerték meg a kupát.

Labdarúgó klubvilágbajnokság, döntő:
Santos (brazil) - FC Barcelona (spanyol) 0-4
Nissan Stadium (Jokohama)
v.: Irmatov (üzbég)
Santos: Rafael - Danilo (Elano, 30.), Edu Dracena, Bruno Rodrigo, Durval, Leo - Henrique, Arouca, Ganso (Ibson, 82.) - Neymar, Borges (Kardec, 78.)
Barcelona: Valdes - Dani Alves, Puyol (Fontas, 85.), Piqué (Mascherano, 56.), Abidal - Busquets, Xavi, Thiago (Pedro, 78.) - Iniesta, Messi, Fabregas
gól: Messi (17., 82.), Xavi (24.), Fabregas (45.)
sárga lap: Ganso (73.), Edu Dracena (74.), ill. Piqué (39.), Mascherano (71.)

A 2009 után másodszor diadalmaskodó Barcelona az első perctől kezdve hatalmas fölényben játszott, a 17. percben Messi révén gyorsan megszerezte a vezetést, a 24. percben pedig az első gólnál parádés gólpasszt adó Xavi is betalált.

Az első félidő utolsó percében a sípcsonttörést szenvedett David Villa helyén kezdő Fabregas is gólt lőtt, végleg eldöntve ezzel a meccset.

Az első játékrészben 74-26 volt a labdabirtoklás aránya a spanyolok javára, de a második félidőben sem változott a játék képe, a Barcelona irányított, és bár a Libertadores-kupa-győztes Santosnak is voltak helyzetei, Neymarék rendre elpuskázták azokat.

A 4-0-s végeredményt Messi állította be, ekkora különbséggel még egyetlen csapat sem nyerte korábban a klubvébé döntőjét. A meccs legjobbja Dani Alves volt, akinek három gólban is komoly szerepe volt.

Forrás: AFP
Messi első gólja

Percről percre

Vége a meccsnek, a Barcelona simán, 4-0-ra győzött, ezzel hivatalosan is a világ legjobb klubja lett.

Már néggyel vezet a Barcelona. A 82. percben Dani Alves jó ütempassza után Messi húzta el a labdát a kimozduló kapus mellett, majd az üre kapuba passzolt. (0-4)

A 74. percben Messi indult meg a labdával a félpályáról, három brazilt cselezett ki, majd érkezett Edu Dracena, aki felrúgta őt, sárgát kapott érte.

A 72. percben Dani Alves is ziccerben lépett ki, szintén a kapusba rúgta a labdát, majd ugyancsak lest intett az asszisztens.

A 69. percben Messi zicczerben megpróbálta átemelni a kapust, nem sikerült neki, de les miatt vissza is fújták az akciót.

A 65. percben 73-27 százalék a labdabirtoklás a Barcelona javára.

Az 58. percben Xavi eladott labdájával Neymar lódulhatott meg, egyedül vezette Victor Valdesre, a kimozduló Barca-kapus azonban bravúrral védte a ziccert.

Az 56. percben egy Xavi, Iniesta, Fabregas, Iniesta egyérintő végén utóbbi lőtt, nem sokkal mellé.

Egy perccel később Borges került helyzetbe a másik oldalon, kisodródott helyzetből lőtt, Valdes védett.

Az 54. percben még nagyobb barcelonai helyzet, Messi teljesen egyedül vezethette a kapusra a labdát, kötényben akarta elrúgni, de Rafael ezt védte.

Az 52. percben növelhette volna előnyét a Barcelona, Messi futotta le Neymart, majd Thiagónak pöccintette ki a labdát bal oldalra. A beadásra Dani Alves érkezett a túloldalon, de a kapu előtt keresztbe elfejelte a labdát.

Gyors Santos-kontra a 47. percben, Borges futotta le Abidalt a jobb oldalon, beadására Neymar érkezett, de fölé fejelt.

Fabregas helyzetével indult a második félidő, de a Barca középpályása mellé lőtt.

Forrás: AFP
Fabregas gólja

A félidő végén végleg eldöntötte a meccset a Barca. A 45. percben Dani Alves beadását kiütötte még Rafael, de a labda egy kis kavarodás után Fabregas elé került, aki nem hibázta el a ziccert. (0-3)

A Barcelona visszavett a tempóból, de a Santos így is sokszor csak nyomozza a labdát.

A 30. percben máris cserél a Santos, a védő Danilo helyére az Európát is megjárt középpályás, Elano érkezik.

A 29. percben a kapufa mentette meg a Santost az újabb góltól.

A 27. percben szépítehette volna a Santos, Borges kapott jó labdát Gansótól, de kisodródva nem tudott pontosan lőni, Valdes védett.

A Barcelona gyorsan el akarja dönteni a meccset. A 24. percben Dani Alves ment el a jobb oldalon, pontosan adott középre Xavinak, aki egy remek átvétel után közelről, könyörtelenül lőtt a kapuba. (0-2)

Messi góljával vezet a Barcelona. Az argentin csatárt egy gyönyörű labdaátvétel után Xavi ugratta ki, egy brazil védő lyukat rúgott, Messi ezt kihasználva a kimozduló kapus fölött a kapuba emelt. (0-1)

A 13. percben Messi villant, két védőt rázott le magáról, 18-19 méterről a hosszúba próbálta eltekerni a labdát, Rafel védett. A kipattanóra Thiago érkezett, de lövését a Santos kapusa hárította.

Két percen belül két Barca-játékos is a földre került a Santos 16-osán belül, de a játékvezető engedi a kemény játékot, és nem fújt büntetőt.

A 8. percben egy eladott Dani Alves-labda után gyors Santos-kontra következett, hárman vezethették két Barca-védőre a labdát, de Neymar a 16-oshoz érve túl sokat várt, és szerelték.

A 4. percben Dani Alves ment el szépen a jobb oldalon, egy megkerülős csellel átverte honfitársát, Leót, beadása után azonban Messi elől tisztáztak.

A 2. percben Messi vitte el három brazil mellett a labdát, majd amikor a 16-osnál már lőhetett volna, a negyedik védő szerelte.

A Santos öt védővel próbálja megállítani a Barcelonát, amelyben a legutóbbi meccsen sípcsonttörést szenvedett David Villa helyén nem a kisebb sérüléssel bajlódó Alexis Sánchez vagy Pedro kezd, hanem Fabregas.

A 3. helyért:
al-Szadd (katari) - Kashiwa Reysol (japán) 0-0 - büntetőkkel: 5-3

Előzmények

A Barcelona vagy a Santos? Lionel Messi vagy Neymar? Ez a két kérdés foglalkoztatja most a futballvilág nagy részét, a világ jelenlegi legjobb játékosa a legnagyobb tehetségnek tartott 19 éves brazil zsenivel méri össze erejét. Az Európába több sztárklub, így a Barcelona és a Real Madrid által is csábított, de szerződését 2014-ig meghosszabbító Neymar most először lép pályára egy európai topcsapat ellen tétmeccsen, a szakértők szerint eldőlhet, hogy mire is képes valójában a kiismerhetetlen cseleiről híres csatár.

"Ez nem a Messi-Neymar párharc lesz, hanem a Santos mérkőzik a Barcelonával és most az a legfontosabb, hogy mi nyerjük el a serleget. Mindenesetre, igyekszem majd megnehezíteni Puyol dolgát" - mondta Neymar.

Az elődöntőben hatalmas gólt szerző Neymart honfitársa, Pelé jobb játékosnak tartja Messinél, aki mögött azonban a Xavi és Iniesta nevével fémjelzett középpálya van, így David Villa távollétében is a Barcelona a meccs esélyese. Persze a Santosnál a brazil válogatott Ganso is képes eldönteni egy-egy meccset, mindenesetre meglepetés lenne, ha nem a Barca nyerné el a világ legjobb klubja címet.