Társoldalunk:

Messi-szóló, Rooney-ollózás, Gera-kapásgól - ki rúgta az év gólját?

2011.12.30. 20:33

Ibrahimovic ballal a felsőbe zúdított, Neymar mindenkit kicselezett, Stankovic a félpályáról rúgott bombagólt, több jelölt a divatossá lett rabonás mozdulattal verte át az ellenfél kapusát. A legszebb gólok szerzői közé bekerült egy olasz negyed- és egy görög másodosztályú labdarúgó, valamint a legjobb női focista is. Nézze meg az év - szerintünk - leglátványosabb góljait, majd szavazzon arra, amelyik a legjobban tetszett!

Wayne Rooney (február 12., Manchester United-Manchester City angol bajnoki)

Wayne Rooney gólját a Videán majdnem másfél millióan nézték meg. Olyan gólt volt ez, mint amilyennel a futballhősökről szóló filmek általában befejeződnek: csodálatos, tökéletes, nagy győzelmet érő ollózás. A gól 2-1-es MU-sikert ért, de Rooney ekkor még nem tudhatta, hogy néhány hónap múlva ugyanilyen felállásban 1-6-ra a vendégek nyernek.

 

Zlatan Ibrahimovic (január 16., Lecce-Milan olasz bajnoki)

A Milan svéd támadója 30 méterről, védőjét megelőzve zúzott ballal a bal fölsőbe. A hihetetlen találat végül csak egy pontot ért.

 

Neymar (július 27., Santos-Flamengo brazil bajnoki)

A később az év brazil focistájának választott Neymar a brazil Copa América-égést július végén rögtön feledtetni próbálta a brazil bajnokságban. A Santos támadója nagy cselekkel került a pálya közepére, majd egy kényszerítő után kapura tört, az egyik védőjét pedig úgy kerülte meg, hogy kétszer is talppal húzta el a labdát mellette. Ezzel a góllal a 26. percben már 3-0-ra vezetett a Santos, ám a vendégek végül 5-4-re nyertek, nem kis részben Ronaldinho mesterhármasának köszönhetően.

 

Dejan Stankovic (április 5., Inter-Schalke BL-meccs)

Fél perc sem telt az Internazionale-Schalke BL-negyeddöntő első mérkőzéséből, amikor Dejan Stankovic egy hatalmas góllal vezetést szerzett az olaszoknak. A kapujából kifutó Neuer mentett Diego Milito elől, de pont Stankovic elé fejelte a labdát, a középpályás pedig majdnem félpályáról, kapásból az üres kapuba lőtt.

 

Eren Derdiyok (október 1., Leverkusen-Wolfsburg német bajnoki)

A svájci Bayer-csatár 1-1-es állásnál parádés labdaátvétel után bemutatott egy esernyőcselt, majd a hálóba ollózott. Mindhárom mozdulat tapsot érdemel.

 

Kevin-Prince Boateng (november 23., Milan-Barca BL-mérkőzés)

Az összes német utánpótlás-válogatottban megfordult, végül mégis a ghánaiak felnőttcsapatát választó játékos szintén háromszor villant egy akción során: labdaátvétel, elfutás rabonás trükkel, majd villámgyors befejezés.

 

Dimitrisz Szialmasz (május 14., PAS Jannina-Ethnikosz Aszterasz görög másodosztályú bajnoki)

A szép futball tökéletes reklámja a görög másodosztályból: rabonás beadás után mintaszerű ollózás.

 

Hernan Barcos (április 12., LDU Quito-Godoy Cruz, Libertadores-kupa)

Az argentin támadó nem a szokásos szólógólt szerezte: a balszélen elfutott, majd az alapvonal közelében lévő védőket mind átverte cseleivel, végül a kapusnak adott egy kötényt.

 

Marta (január 30., Santos-Juventus barátságos női mérkőzés)

A brazil Marta magasan a legjobb női labdarúgónak számít, ennek megfelelően a legszebb idei (női) gól is az ő nevéhez fűződik - szólóját és trükkös befejezését a legtöbb férfi futballista megirigyelné.

 

Gera Zoltán(március 29., Hollandia-Magyarország vb-selejtező)

A magyar válogatott csapatkapitányának nem sok jó pillanata volt 2011-ben, két komoly sérülés is megakadályozta abban, hogy nagyot alkosson idén. A hollandok elleni kapásgólja előtt azonban le a kalappal - kár, hogy a 2-1-es magyar vezetés után a vb-ezüstérmes 5-3-ra fordított.

 

Gerardo Masini(november 6., Teramo-San Nicolo, olasz negyedosztály)

Alacsony osztályú labdarúgóként is lehet szépségdíjas gólt szerezni: Gerardo Masini egy cselsorozat után rabonával juttatta a labdát a kapuba, csapata pedig végül 2-0-ra győzött (1:25-nél látható).

 

Lionel Messi(Real Madrid-Barcelona, Bajnokok Ligája-elődöntő)

Az argentin aranylabdás három Real-védőt kicselezve, jobblábas álomgóllal tette biztossá a Barca-diadalt - a katalánok végül meg is szerezték a BL-serleget.