Vágólapra másolva!
A Palermót 2002 óta irányító Maurizio Zamparini húsz alkalommal váltott edzőt, eddig egyetlen tréner távozott a saját akaratából. Volt olyan szakember, akit a teljesen kiszámíthatatlan elnök négyszer is felkért a csapat irányítására, de akadt, aki mindössze két mérkőzésen ülhetett a kispadon.

A Serie A húsz csapata közül hétnél is más edzővel kezdik az újesztendőt, mint akivel az idényt elkezdték. Az olasz labdarúgás ismerői számára ez a szám egyáltalán nem tűnik soknak, mint ahogyan az sem meglepetés, hogy a Palermónál már a harmadik szakember dolgozhat ebben a szezonban. A szicíliaiak elnöke, Maurizio Zamparini ugyanis híres arról, hogy nagykanállal eszi az edzőket. Tíz esztendő alatt ez volt a huszadik váltás a kispadon, 2011-ben pedig öt szakembert is menesztettek a klubnál.

Akit nem küldött el, az magától elment

Zamparini korábban a Veneziánál töltött be hasonló pozíciót, és már ott sem volt türelmes az edzőkkel, akadt olyan szezon (1999-2000), amikor négy edző irányította csapatát. Ráadásul nem akármilyen nevekről volt szó, dolgozott a klubnál többek között Alberto Zaccheroni, Luciano Spalletti és Cesare Prandelli is.

2002 nyarán Zamparini a másodosztályú Palermo tulajdonosa lett, és rögtön a feljutást célozta meg. Az eredmények azonban elmaradtak a várakozástól, így az edzők gyorsan váltották egymást a kispadon, egészen 2004-ig, amikor megérkezett Francesco Guidolin, akivel a csapat megnyerte a Serie B-t, és felkerült az élvonalba. Sőt, a palermóiak első Serie A-s szezonjukban az ötödik helyet szerezték meg, nem csoda, hogy Zamparini ragaszkodott Guidolinhoz, ő azonban benyújtotta lemondását.

Mindeddig Guidolin volt az egyetlen szakember Zamparini ideje alatt a Palermónál, aki saját szándékából távozott. A kirúgást viszont később ő sem kerülhette el, 2006 májusában ismét kinevezték a csapat élére, majd 2007 áprilisában Zamparini őt is menesztette. Mivel azonban utódjával, Renzo Gobbóval sem ment a csapatnak, az Olaszországban elterjedt szokásnak megfelelően a korábban elküldött, de még mindig élő szerződéssel rendelkező trénert, azaz Guidolint hívta vissza a kispadra.

Forrás: AFP/Marcello Paternostro
Senkinek sem könnyű követni Maurizio Zamparini döntéseit

Guidolin harmadik palermói időszakában a csapat megnyerte két hátralévő meccsét, és megint ötödik lett, nem csoda, hogy megint marasztalták volna, de ő nem kért a folytatásból. Ilyen előzmények után nagy meglepetést jelentett, amikor 2007 novemberében ismét, immár negyedik alkalommal is leült a Palermo kispadjára - hogy fél évvel később megint kirúgják.

"A nyáron úgyis kírúgtam volna"

Guidolinon kívül még egy tréner volt, aki egy évnél hosszabb ideig kibírta Zamparini mellett. Delio Rossit 2009 novemberében nevezték ki, és irányítása alatt a palermóiak kis híján kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligája selejtezőjére, mindössze egy ponttal maradtak le a negyedik helyről.

A következő szezonban sem ment rosszul a gárdának, de az Udinese elleni hazai 7-0-s fiaskó már túl sok volt az elnöknek. "Meg kellett tennem, mert a 0-7 után úgy éreztem, hogy már nem tudja kontrollálni a csapatot. Az elmúlt két hétben sokat vitáztam vele, és azt gondoltam, hogy sikerült felráznom, de a jelek szerint csak rosszabb lett a helyzet. A nyáron úgyis kirúgtam volna" - magyarázta akkor döntését Zamparini.

Volt olyan menesztés, amiért elnézést kért

Az új tréner, Serse Cosmi lett, de a csapat tovább bukdácsolt, így alig több mint egy hónappal az elküldése után Rossi visszatérhetett. Zamparini tőle szokatlan módon magára vállalta a felelősséget. "Rosszul döntöttem, amikor kirúgtam Deliót, ezért elnézést kérek a drukkerektől" - mondta, majd a szezon végén megint menesztette Rossit, annak ellenére, hogy a csapat bejutott az Olasz Kupa döntőjébe.

Utóbbi eredmény az Intertől elszenvedett vereség ellenére is azt jelentette, hogy a Palermo kiléphetett a nemzetközi porondra. Az Európa Liga selejtezőjében a nyáron kinevezett Stefano Pioli irányította a csapatot, ám miután a svájci Thun ellenében a palermóiak kiestek, máris megköszönték munkáját, mindössze ezen a két meccsen ülhetett a kispadon.

Pioli helyére az utánpótlástól érkezett Devis Mangia került, aki először csak ideiglenes szerződést kapott, ám november elején a klub kétéves szerződést kötött vele. Ebből alig több, mint egy hónapot tölthetett ki, mivel a Catania elleni szicíliai derbi elvesztését követően őt is kirúgták. Zamparini legfrissebb választása Bortolo Mutti, akiről az elnök azt mondta: "Azért őt neveztem ki, mert olyan edző, aki nyugalmat tud hozni". Erre inkább neki lenne szüksége.

A Palermo edzői Zamparini elnöksége alatt

Ezio Glerean 2002. június-2002. augusztus
Daniele Arrigoni 2002. augusztus-2003. január
Nedo Sonetti 2003. január-2003. július
Silvio Baldini 2003. július-2004. január
Francesco Guidolin 2004. január-2005. június
Luigi del Neri 2005. június-2006. január
Giuseppe Papadopulo 2006. január-2006. május
Francesco Guidolin 2006. május-2007. április
Renzo Gobbo és Rosario Pergolizzi 2007. április-2007. május
Francesco Guidolin 2007. május
Stefano Colantuono 2007. május-2007. november
Francesco Guidolin 2007. november-2008. március
Stefano Colantuono 2008. március-2008. szeptember
Davide Ballardini 2008. szeptember-2009. június
Walter Zenga 2009. június-2009. november
Delio Rossi 2009. november-2011. február
Serse Cosmi 2011. november-2001. április
Delio Rossi 2011. április-2011. június
Stefano Pioli 2011. június-2001. augusztus
Devis Mangia 2011. augusztus-2011. december