Vágólapra másolva!
Két váratlan bajnoki vereség után a Manchester United megint nyerni tudott, ráadásul az FA-kupában idegenben győzte le városi riválisát 3-2-re, ezzel visszavágott a 6-1-es bajnoki vereségért. A City elleni eredmény azonban nem nyugtatta meg a csapat híveit, hiszen a MU a mérkőzés nagy részén emberelőnyben futballozott, a szünetben már három gól volt az előnye, mégis kis híján elszórakozta a továbbjutást. A tavaly nyáron visszavonult Paul Scholes reaktiválása is azt jelzi, hogy Alex Ferguson is érzékeli a problémát, azonban nem előre gondolkodik, hanem a múltban keresi a megoldást.

Amikor ManUnited a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában óriási meglepetésre kikapott a Baseltől, és ezzel eldőlt, hogy tavasszal csak az Európa Ligában folytathatja, úgy tűnt, hullámvölgybe kerül. A Premier League-ben azonban ötpontos hátrányt faragott le a következő hetekben, miután a Fulhamet és a Wigant is 5-0-ra verte, a ManCity viszont váratlanul pontokat veszített.

Váratlan vereségek

Szilveszter napján, éppen Ferguson hetvenedik születésnapján a sereghajtó Blackburn Rovers látogatott az Old Traffordra. Ez a párosítás kétségtelenül újabb gólzáporos MU-győzelmet ígért, az egyik fogadóirodánál 22-szeres pénzt fizetett a vendégsiker, ami a Premier League történetének legnagyobb oddsza volt. Mégis megtörtént a csoda, a Rovers 3-2-re nyerni tudott, majd négy nappal később jött az újabb pofon a MU-nak: úgy kapott ki 3-0-ra a Newcastle United otthonában, hogy gyakorlatilag egyetlen másodpercig sem volt esélye a pontszerzése. Így aztán a bajnoki tabellán a City megint három pont előnnyel áll, ráadásul a veszített pontokat tekintve a Tottenham is utolérte a MU-t.

Másodikok a sérüléstabellán is

A gyengébb eredmények egyik oka kétségtelenül a csapatot sújtó sérüléshullám. A PL klubjait a sérültek száma alapján rangsoroló honlap, a www.physioroom.com tabellája szerint a MU-nál jelenleg csak a West Bromwich Albionnál rosszabb a helyzet. Nemanja Vidics ebben a szezonban már biztosan nem léphet pályára, és a súlyos betegséggel bajlódó Darren Fletcher visszatérése is bizonytalan. A City ellen Jonny Evanst, Ashley Youngot, Fábiót és Tom Cleverleyt sem lehetett bevetni. Michael Owen és Bebé hiánya már nem olyan nagy érvágás.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Scholes visszatérés előtt

Decemberben még Rio Ferdinand sem játszhatott, a Blackburn ellen Michael Carrick játszott középhátvédet, ami egyrészt nem ment neki, másrészt nagyon hiányzott a középpályáról.

A két vereségért sokan az erősen tartalékos védelmet vették elő, ám a szakértők egy része szerint a MU problémái inkább a középpályán jelentősek. Hátul ugyanis megvan a megfelelő utánpótlása az olyan idősebb focistáknak, mint Vidics vagy Ferdinand: az elmúlt másfél évben szerződtetett Chris Smalling és Phil Jones remekül beilleszkedett, és hosszú időre erősségei lehetnek a csapatnak. Középen viszont a karrierje zenitjén már túl lévő Ryan Giggs mellett Carrick is túl van a harmadik ikszen, Fletcherről jelenleg senki sem tudja, hogy felépül-e betegségéből, és ha igen, mikor játszhat ismét, ráadásul az előző idény végén visszavonult Paul Scholest sem pótolták. Más kérdés, hogy őt annyira nem is kellett, a csapatból inkább egy nagy munkabírású védekező középpályás hiányzik.

A hiányzó agresszivitás

Scholes kreativitásának elvesztése természetesen nagy érvágás, azonban a vörös hajú középpályás szerepkörét viszonylag jól sikerült pótolni, legalábbis az évad elején. A Ferguson által preferált 4-4-2-es taktikában ugyanis a két középső középpályás általában egy rendkívül labdabiztos, pontosan passzoló focista (az angol szakzsargonban "passer"), illetve egy nagy munkabírású, sokat futó és szerelő játékos (az angolban "runner" vagy "tackler") duójából áll össze. Az előző szezonban előbbi szerepkört Scholes vagy Carrick, utóbbit pedig Fletcher és Anderson töltötte be. Az aktuális idény elején a kölcsönből visszatért Cleverley tökéletesen illeszkedett be a "passer" pozíciójába és az első négy találkozón Andersonnal párost alkotva remekül futballozott, a csapat pedig jól játszott és nyert.

Azóta viszont ez a duó egyszer sem állt össze, elsősorban Cleverley sérülése miatt, később aztán Anderson formája visszaesett, és Fletcher kiszorította őt - betegsége után azonban a csapat "runner" nélkül maradt. A Newcastle ellen például Carrick és Giggs volt a két középpályás, az ellenfél pedig letámadással, agresszív futballal megakadályozta, hogy a MU kontrollálja a játékot. Két középső középpályásuk, Cheik Tioté és Yohan Cabaye nem hagyott időt a manchesterieknek a támadások építésére.

Scholes visszatérése Rooneyékat is meglepte

Scholes visszatérése tehát ezt a problémát nem oldja meg, viszont az kétségtelen, hogy elméletileg labdabiztosabbá teszi a csapatot. A Manchester City ellen fél óra alatt 71 alkalommal passzolt, vagyis többször, mint az ellenfél bármelyik játékosa, és mindezt 97 százalékos pontossággal tette - más kérdés, hogy az egyik eladott labdája után a City gólt szerzett.


A játékosok egyébként állítólag csak az Etihad Stadium öltözőjében tudták meg, hogy Scholes is ott lesz a kispadon, és a szezon hátralévő részében a csapat rendelkezésére áll. "Őszintén szólva nagy meglepetés volt, semmit nem tudtunk a dologról. De ez remek, mindenkit feldobott, és a pályán is látni lehetett, milyen remek futballista" - nyilatkozta a City elleni győzelmet követően Rooney, aki egyébként részben megoldást jelenthet a középpályán. Ferguson többször is kissé visszavonva szerepeltette őt, mert elég energikus ahhoz, hogy megzavarja az ellenfelet a pálya közepén, de odaérjen az ellenfél kapuja elé is.

Egy korább MU-klasszis, Dwight Yorke szerint a Unitedből egy igazi vezér hiányzik. Scholes visszatérése - azon túl, hogy feldobja a csapatot - megoldhatja ezt a problémát. A csapatkapitányi karszalagot jelenleg Patrice Evra viseli, aki más típusú futballista, a jelenlegi keretből sokkal inkább Ferdinand szokta hangos szóval irányítani társait, bár ő egyre többször csak leteremti a többieket, ami nem feltétlenül előnyös.

www.global-soccer.eu