Vágólapra másolva!
A vasárnap esti milánói derbin eldőlhet, hogy az Inter elmúlt hetekben mutatott jó formája a nagycsapatok ellen is érvényes-e, illetve hogy a Milan játékosainak koncentrációját mennyire viselte meg a Pato esetleges távozása miatti huzavona. Egyik csapat sem engedheti meg magának, hogy ne nyerjen, és 2004 óta nem is játszottak döntetlent egymással.

Ritkán nevezik rangadónak, mikor a listavezető az ötödikkel találkozik a bajnokságban, és a két csapat közt nyolc pont a különbség. A vasárnap esti Milan-Inter azonban városi rangadó, azaz derbi, mégpedig az egyik legnagyobb presztízsű. Egyik csapat sem engedheti meg, hogy pontokat veszítsen, és az elmúlt napokban a pályán kívül is összemérték az erejüket.

A Tévez-ügyben döntetlenre állnak

A két milánói klub egyaránt mindent megtett a Manchester City argentin csatára, Carlos Tévez megszerzéséért. Az események csütörtökön gyorsultak fel igazán, amikor mind a két fél megtette az ajánlatát a manchesterieknek, és a hírek szerint hasonló összeget kínáltak. A Milan viszont annyival előrébb jutott, hogy Tévezzel már korábban megegyezett, így minden jel arra mutatott, hogy a támadó fekete-pirosba öltözik, ezt még az Inter elnöke, Massimo Moratti is elismerte.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Tévez piros-feketében, de még manchesteriként

A Tévez leigazolásához szükséges összeget brazil csatáruk, Pato eladásából szerették volna megteremteni, és meg is egyeztek a Paris Saint-Germainnel 35 millió euróban, azonban Pato az utolsó pillanatban kijelentette, hogy maradni akar. Hogy ehhez mennyi köze volt kedvesének, Barbara Berlusconinak, az már inkább a bulvármédiára tartozik, annyi mindenesetre biztos, hogy a Milan-Inter párharc Tévez ügyében egyelőre döntetlenre áll, de még egyáltalán nem lefutott.

Allegri százszázalékos az Inter ellen

A pályán viszont a döntetlennek van a legkisebb valószínűsége, legalábbis a statisztikák szerint, hiszen a két csapat összecsapásain 2004 ősze óta nem volt iksz. Az azóta lejátszott 14 derbi közül hetet az Inter, hetet pedig a Milan nyert, a legutóbbi három találkozón viszont egyaránt utóbbi győzött, ami azt jelenti, hogy Massimiliano Allegri a Milan edzőjeként egyelőre százszázalékos az Inter ellen.

Forrás: AFP
A Milan Dubajban készült a derbi előtt

A városi riválist irányító Claudio Ranierivel szemben viszont már egyáltalán nem ilyen jó a mérlege. Eddig négyszer találkozott vele, és két vereség mellett csak egyszer tudta őt legyőzni: még a Cagliari mestereként, amikor Ranieri éppen a Juventus kispadján ült.

Mindkét együttes remek formában várja a találkozót. A Milan a bajnokságban a hatodik fordulóban a Juventustól elszenvedett vereség óta nem kapott ki, vagyis 12 mérkőzés óta veretlen. Az Inter a gyengébb szezonkezdet után szintén kezd játékba lendülni, legutóbbi öt mérkőzését egyaránt megnyerte, ráadásul ezeken mindössze egyetlen gólt kapott. Az izgalmakat csak fokozza, hogy egyik fél sem engedheti meg magának, hogy pontokat veszítsen. A Milannak tartania kell a lépést a vele azonos pontszámmal álló, a szezonban még veretlen Juventusszal, az Inter viszont egy újabb győzelemmel felzárkózhat az élmezőnyhöz, és versenyben maradhat dobogóért, akár még a bajnoki címért folytatott küzdelembe is beszállhat.

Az Internek nincs veszítenivalója?

Ranieri mindenesetre a találkozó előtti sajtótájékoztatón igyekezett levenni a pszichés terhet a játékosairól. "A Milannak több veszítenivalója van, mint nekünk, hiszen a bajnoki címért küzd, mi pedig még nem. Jó formában vagyunk, de a célunk az, hogy a szezon második milánói derbijét még fontosabbá tegyük" - jelentette ki az Inter szakvezetője. A második derbi az utolsó előtti fordulóban lesz, és ahhoz, hogy az Inter számára még akkor is legyen tétje, a mostani győzelem elengedhetetlen.

Forrás: AFP
Pazziniék jó formában a derbi előtt

A találkozót azonban a másik oldalon is nagy önbizalommal várják, a Milan brazil középhátvédje, Thiago Silva például rendkívül határozottan azt mondta: "Mi vagyunk a legerősebb csapat, és végleg ki akarjuk venni az Intert a bajnoki címért folytatott versenyfutásból." A védő egyébként nem akármilyen bókot kapott csapattársától, Zlatan Ibrahimovictól, aki a klub televíziós csatornájának így nyilatkozott. "Thiagóban saját magamat látom hátvédként. Nincs még egy olyan védő, mint ő. Olyan fantasztikus hátvédekkel játszhattam együtt, mint Thuram, Piqué, Cannavaro vagy Puyol, de Thiago náluk is magasabb szinten van." Ehhez azért Diego Militónak vagy Wesley Sneijdernek is lehet egy-két szava.

Öt emlékezetes derbi

1949. november 6.
Internazionale - AC Milan 6-5 (3-4)
gól:
Nyers (10., 40.), Amadei (39., 50., 64.), Lorenzi (58.), ill. Candiani (1., 7.), Nordahl (14.), Liedholm (19.), Annovazzi (59.).


Kicsi a valószínűsége annak, hogy vasárnap megdől a két csapat 1949-ben felállított rekordja: akkor született a derbik történetében a legtöbb gól. Fél évvel korábban 4-4-et játszottak, de akkor ezt is felülmúlták, hiszen összesen 11 találat született, pedig a végeredmény már a 64. percben kialakult. A Milan hiába vezetett már 4-1-re is, az Inter fordítani tudott, amiben nagy szerepe volt a két gólt vállaló Nyers Istvánnak is.

1965. március 28.
AC Milan - Internazionale 2-5 (1-1)
gól:
Amarildo (17., 75.), ill. Jair (5.), Domenghini (68.), Corso (73.), Mazzola (81., 84.).


Az 1960-as években az olasz labdarúgás két kiemelkedő egyénisége, Sandro Mazzola és Gianni Rivera a milánói derbiken mérhette össze erejét, ha már a válogatottban csak nagyon ritkán játszhattak együtt. A szövetségi kapitány, Ferruccio Valcareggi ugyanis úgy vélte, a csapat nem bírja el, hogy egyszerre legyenek a pályán, ezért gyakran egymást váltották a kezdő tizenegyben. Egyetlen olyan derbi sem volt, amelyen mindketten gólt szereztek volna, 1965-ban viszont Mazzola a hajrában duplázni tudott, és az Inter vendégként aratott gólzáporos győzelmet - és a bajnoki címet is begyűjtötte.

1984. október 28.
AC Milan - Internazionale 2-1 (1-1)
gól:
Di Bartolomei (33.), Hateley (63.), ill. Altobelli (10.)


Az 1980-as évek elején az AC Milan kétszer is megjárta a másodosztályt, ám miután Silvio Berlusconi megvásárolta, az egyesület megindult felfelé. A derbin azonban sokáig nem jött ki neki a lépés, és az 1984. októberi meccs előtt kilenc találkozó óta nyeretlen volt a városi rivális ellen. Ekkor is az Inter szerzett vezetést, azonban a Milan fordítani tudott, a győztes gólt pedig az angol légiós, Mark Hateley fejelte. A csatárt a mai napig legendaként emlegetik a Milan hívei.

2001. május 11.
Internazionale - AC Milan 0-6 (0-2)
gól:
Comandini (2., 19.), Giunti (53.), Sevcsenko (66., 77.), Serginho (81.)


A milánói derbik történetének legnagyobb arányú győzelme a Milan nevéhez fűződik. Az első félidőben két gólt szerzett támadó, Gianni Comandini ezzel az egy meccsel beírta magát a Milan történetének aranykönyvébe - a csatár rövid milanos karrierje során csupán két bajnoki gólt ért el, de az alkalmat remekül megválasztotta.

2009. augusztus 29.
AC Milan - Internazionale 0-4 (0-3)
gól:
T. Motta (29.), D. Milito (36. - 11-esből), Maicon (45.), Sztankovics (67.).


Az Inter két nappal a meccs előtt igazolta le Wesley Sneijdert, akit José Mourinho rögtön bedobott a mély vízbe, teljes sikerrel. A holland karmester remek játéka mellett a klub egy félidő alatt háromgólos előnyhöz jutott, ráadásul a Milanból Gennaro Gattusót kiállították. A középpályást Leonardo már le akarta cserélni, ám mire a cserét végrehajtották volna, Gattuso megkapta a második sárga lapját.

www.global-soccer.eu