Vágólapra másolva!
Buzsáky Ákos az ősszel alig kapott játéklehetőséget a Queens Park Rangersnél, az új edzőnél, Mark Hughesnál viszont rögtön bekerült a kezdő tizenegybe. Ez persze nem jelenti azt, hogy a magyar középpályás mostantól alapember lesz, de azt mindenesetre jól mutatja, hogy nincsen sok értelme azt firtatni, hogy a brit edzők pikkelnek a magyarokra.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Queens Park Rangersnél végrehajtott edzőcsere jól jött Buzsáky Ákosnak, hiszen Mark Hughes bemutatkozó mérkőzésén rögtön a kezdőcsapatban kapott helyet. Erre utoljára tavaly augusztusban, a harmadik fordulóban volt példa, és a QPR akkori edzője, Neil Warnock ezután csak elvétve számított a magyarra, már csak novemberben küldte pályára - két alkalommal csereként.

Nem sérült, csak nem játszik

Buzsáky már az előző, feljutással zárult szezonban sem volt alapember a londoni egyesületnél, de ennek elsősorban sérülés volt az oka. A 2010-2011-es idényben a Championshipben 19 találkozón szerepelt, de ebből csak kilencszer volt kezdő, a többi alkalommal mindig a kispadról állt be. Hogy az aktuális idényben a negyedik fordulótól kezdve kiszorult a csapatból, nagyrészt annak is betudható, hogy a QPR a nyári tulajdonosváltást követően csak az átigazolási időszak utolsó perceiben tudott komolyan erősíteni. A negyedik játéknapon a Newcastle United ellen öt, frissen igazolt szerzemény is bemutatkozott, köztük az a Joey Barton, aki Buzsákyhoz hasonlóan középső középpályás.

Warnock kulcsszerepet szánt Bartonnak, csapatkapitánynak is kinevezte, és mellette inkább az argentin Alejandro Faurlínt, illetve azt a Shaun Derryt favorizálta, akivel már korábbi csapatánál, a Crystal Palace-nál is együtt dolgozott. A korábban közönségkedvencnek számító Buzsáky mellőzése természetesen a szakíróknak és a drukkereknek is feltűnt, olyan pletykák is terjedtek, miszerint térdsérülés miatt nem játszik, azonban ezt maga Warnock is cáfolta. "Mi is hallottunk arról, hogy Ákost állítólag meg kell műteni, de ez számunkra is újdonság - Buzsáky a csapat rendelkezésére áll" - nyilatkozta az edző még novemberben a The Timesnak, de arra nem tért ki, hogy akkor miért nem játszatja. Azt ugyanakkor kijelentette: januárban a klub négy-öt játékossal erősít, középpályást is igazol, ami nem sok jót ígért a magyar játékosnak.

Hughes Gerának sem garantálhatta a rendszeres játékot

Azóta azonban már nem Warnock, hanem Mark Hughes irányítja a QPR-t, hiszen a csapat gyenge szereplése miatt a klubvezetés váltott. Hughes kinevezése akár rossz hír is lehetett volna Buzsáky számára, hiszen a walesi szakemberről elterjedt az a pletyka, miszerint nem kedveli a magyar futballistákat, ugyanis az előző idényben a Fulhamnél sokat mellőzte Gera Zoltánt, akinek pedig 2010-ben nagy szerepe volt abban, hogy a londoniak bejutottak az Európa Liga döntőjébe.

Forrás: AFP/Graham Stuart
Hughes Gerát mellőzte, Buzsákyt egyből bevetette

A 2010-2011-es idényben Gera a Fulhamben ugyan 27 bajnokin szerepelt, de csupán tízszer kezdőként. Hughes szerette volna, ha a magyar meghosszabbítja nyáron lejáró szerződését, de kijelentette: nem tudja megígérni, hogy kezdő lesz. "A probléma az, hogy nem tudom neki garantálni a rendszeres játékot, de ez mindenkire igaz a keretben" - jelentette ki a Hughes még tavaly áprilisban.

A QPR-nál mindenesetre az első meccsen a kezdők közé jelölte Buzsákyt, de ennek részben kényszerű okai voltak: Barton eltiltás miatt nem játszhatott, az argentin Faurlín pedig nemrégen súlyos sérülést szenvedett, és ebben a szezonban már biztosan nem léphet pályára. Hughesnak tehát nem maradt sok középpályása, ezzel együtt Buzsáky a Nemzeti Sportban dicsérte az új szakembert, kijelentve: "Most már senkinek sincs bérelt helye, és végre a teljesítmény alapján áll össze a kezdőcsapat."

Az angol sajtó egyébként rögtön azt kezdte el találgatni, hogy Hughes nem tart igényt a balhés játékos hírében álló Bartonra, de a szakember ezt cáfolta. Azt viszont nem, hogy januárban erősíteni szeretne, és január végéig valószínűleg több új futballista is érkezik, és aligha azért, hogy a kispadon ücsörögjenek.

Vetélytársban nem lesz hiány

A nyáron szerephez jutó új tulajdonosnak, Tony Fernandesnek köszönhetően a QPR-nek van pénze erősítésekre, de ez azért nem lesz egyszerű feladat. Az elmúlt napokban az egyesület ajánlatott tett a Blackburn Roversnek Christopher Sambáért, a Tottenham Hotspurnek Steven Pienaarért és a Fulhamnek Andy Johnsonért, de mindegyik ajánlatot visszautasították, alighanem abban bízva, hogy még több pénzt kisajtolhatnak a londoniakból. Az egyre valószínűbb, hogy a Chelsea brazil középhátvédjét, Alexet megveszik, és rajta kívül érkezhet a Sao Paulo fiatal csatára, Henrique is.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Buzsáky folyamatos játékkal akár a válogatottba is visszakerülhet

Ők persze nem Buzsáky konkurensei, de Hughes néhány középpályást is kinézett. Elsőre kétmillió fontot kínált a dél-afrikai Pienaarért, de a visszautasítást követően valószínűleg emeli a tétet, miközben a Tottenham egy másik középpályását, Tom Huddlestone-t is szeretné kölcsönvenni. De kapcsolatba hozták a QPR-ral az Olympique Marseille argentin sztárját, Luis Gonzálezt, akinek a megszerzése kissé utópisztikusnak tűnik, de az átigazolási időszakban történtek már ennél furcsább dolgok is. Az mindenesetre biztosra vehető, hogy Buzsáky helyzete az edzőcserével sem sokkal könnyebb.

Tényleg szórakoznak a magyar focistákkal?

Többször is felmerült az a vád a brit trénerekkel szemben, hogy nem kedvelik a magyar futballistákat - a legélesebben ezt Halmosi Péter fogalmazta meg tavaly januárban, amikor azt mondta: szerinte szórakoznak a magyar játékosokkal Angliában.

Állításait nehéz lenne tényekkel igazolni, az pedig egészen biztosan nem állja meg a helyét, hogy "a Championshipben jobbára csak angol futballisták szerepelnek" - a statisztikák szerint jelenleg az angol másodosztályban 47 százalék a légiósok aránya, ami a kilencedik legmagasabb Európában. A Halmosi által is említett Ian Hollowaynek valóban több honfitársunk volt a játékosa, a 2006-2007-es szezonban Plymouthban Halmosi mellett Buzsáky és Tímár Krisztián is dolgozott a keze alatt, később pedig a Leicester Cityben Bori Gábornak és Laczkó Zsoltnak is volt az edzője.

A Halmosit mellőző Iain Dowie-ról ugyanakkor nehéz lenne azt állítani, hogy pikkel a magyarokra azok után, hogy a Crystal Palace-ban Király Gábor 75 mérkőzésen védett az irányítása alatt, és Torghelle Sándort is alkalmazta.

A német edzők közül Felix Magathról terjedt el az a pletyka, hogy nem szereti a magyarokat, ami azon alapult, hogy az Eintracht Frankfurtnál Dombi Tiborra és Hrutka Jánosra sem számított. Hogy nem a nemzetiségükkel lehetett a baj, azt Szabics Imre esete bizonyítja, hiszen a csatárt Magath vitte a Stuttgarthoz, ahol rendszeresen és kifejezetten eredményesen játszott.



www.global-soccer.eu