Vágólapra másolva!
Bár nyilvánosan nem tiltakozik, Fabio Capello szövetségi kapitány értetlenül áll a döntés előtt, hogy az angol szövetség megfosztotta csapatkapitányi tisztségétől John Terryt a válogatottban. Rio Ferdinand már bejelentette, hogy nem vállalja a posztot, miközben az angol sajtó azt találgatja, hogy hajlandó lesz-e kezet fogni Terryvel a vasárnapi Chelsea-ManUnited meccs előtt.

Capello jelenleg olaszországi szabadságát tölti, az angol szövetség csütörtökön telefonon értesítette, hogy az ügyet tárgyaló tizennégy tagú testület úgy döntött: Terry nem lehet a továbbiakban az angol válogatott csapatkapitánya.

Terry azért lett lefokozva, mert a vád szerint rasszista szavakkal sértegette Anton Ferdinandot - Rio Ferdinand öccsét - az október 23-i QPR-Chelsea meccsen. Terry ellen egy szurkolói feljelentés nyomán bírósági eljárás indult, az ítélet azonban csak júliusban, a foci-Eb után várható az ügyben.

A döntésből teljesen kihagyott Capello szerint Terryt mindaddig nem lenne szabad ilyesféle szankciókkal sújtani, amíg el nem ítélik, és bár eddig nyilvánosan nem kommentálta az FA döntését, egybecsengő angol források szerint dühösen fogadta azt. A szövetségi kapitánynak már vannak tapasztalatai arról, hogy milyen egy botrányoktól hangos időszakban felkészíteni az angol válogatottat, a dél-afrikai vb előtt ugyanis egyszer már elvették a karszalagot Terrytől, amiért viszonyt folytatott Wayne Bridge barátnőjével, és a hosszú hónapokon át dagadó ügy állítólag a csapatot is erősen megosztotta.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az Eb előtti időszak sem lesz mentes a feszültségektől, hiszen már Terry helyettesítése sem megy zökkenőmentesen. A kézenfekvő csapatkapitány-jelölt, Rio Ferdinand a Twitteren már bejelentette, hogy az elmúlt időszak eseményei után nem hajlandó átvenni a karszalagot, inkább a klubcsapatára koncentrálna.

A megoldás valószínűleg Steven Gerrard lesz, ennél azonban fontosabb kérdés, hogy miként lesz képes együttműködni a védelemben az újabb lefokozást vélhetően nehezen feldogozó Terry, illetve a csúcsformájától amúgy is messze elmaradó Rio Ferdinand, akinek azon kéne felülmemelkedni, hogy Terry a testvérét gyalázta.

Utóbbi kérdés válaszához már vasárnap közelebb juthatunk, Rio Ferdinand a Manchester Uniteddel ugyanis vasárnap a Chelsea otthonába látogat, és a meccs előtt a két játékosnak kezet kéne fognia egymással, igaz, Terry játéka egyelőre kétséges a térdsérülése miatt.

Az ügy súlyát a Manchester menedzsere, Alex Ferguson is átérzi, ugyanis kijelentette, hogy vasárnapig át fogja beszélni helyzetet a rasszizmus elleni harcban amúgy igen tevékeny Ferdinanddal, hogy lehűtse a kedélyeket.

Angliában mindenesetre vannak olyan vélemények, hogy a válogatott a káosz felé halad. Az Independent szerint Capello most úgy érezheti magát, mint egy szülő, akinek hazatértekor azzal kell szembesülnie, hogy a gyerekek házibulija teljesen romba döntötte a házát. A lap úgy ítéli meg, hogy az FA nem amiatt döntött rosszul, mert lefokozta Terryt, hanem mert nem tiltotta el a válogatottól júliusi ítélethirdetésig, így viszont nagyon nehéz lesz kezelni a levegőben lógó konfliktusokat. Hasonló véleményen van a Telegraph is, amely szerint az FA gondoskodott róla, ne legyen nyugalom a válogatott öltözőjében, és a cirkuszt magukkal viszik majd az Európa-bajnokságra is. "David Bernstein, az FA elnöke talán abban reménykedik, hogy Terry önként lemond a válogatottságról, és ezzel elvágja a gordiuszi csomót" - fogalmaz az újság.