Vágólapra másolva!
A radikális iszlám Szalafi Mozgalom egyik vezetője és szóvivője, Abdul Moneim al-Shahat sejk úgy nyilatkozott, a február elsejei, 74 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő egyiptomi stadionkatasztrófa áldozatai nem tekinthetők mártírnak.

"Az iszlámban a futball tiltott dolog. Az iszlám csak három sportágat ismer el, a gerelyhajítást az úszást és a lovaglást. Minden más tilos" - idézte több egyiptomi lap Abdul Moneim al-Shahat sejket, a radikális iszlám Szalafi Mozgalom egyik vezetőjét és szóvivőjét, aki Alexandriában tartott beszédet.

Szerinte a halottak többsége szurkolói ultracsoportok tagja volt, akik szórakoztak, és nem istennek áldozták életüket, ezért nem tekinthetők mártírnak.

Hozzátette, a futball a nyugati világ importterméke, és kritizálta azokat a játékosokat, akik külföldi klubokhoz szerződnek. "Sajnos a futballisták külföldi klubokban játszanak, ráadásul nagyon magas fizetést kapnak, míg számos tudós megélhetési gondokkal küzd."

A február elsején, Port Szaídban rendezett, a helyi al-Maszri és az első helyen álló kairói al-Ahli mérkőzését követően a hazai szurkolók elözönlötték a pályát, és összecsaptak a rivális klub szimpatizánsaival, játékosaival és a biztonsági erőkkel. Hetvennégy ember - köztük egy rendőr - vesztette életét és közel ezren megsebesültek.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közben közölte, 250 ezer dollárral segíti az áldozatok hozzátartozóit. Az összeget a Port Szaid-i mérkőzésen részt vett egyik klub, az al-Ahli segélyalapja osztja szét.