Társoldalunk:

Capello már nem angol kapitány

2012.02.08. 20:45

A BBC szerint Fabio Capello lemondott az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, miután találkozott a szövetség (FA) elnökével.

A 65 éves Capello azt követően távozik a kispadról, hogy hétfőn élesen kritizálta az FA-t, amely megfosztotta John Terryt a nemzeti csapat kapitányi karszalagjától. A Chelsea védőjét azért büntették ezzel az intézkedéssel, mert állítólag rasszista kijelentést tett Anton Ferdinandra, a Queens Park Rangers védőjére a két csapat tavaly október 23-i mérkőzésén.

Capello egy televíziós interjúban azt mondta, számára még mindig Terry a csapatkapitány, és szerinte helyesebb lenne, ha a futballista megtarthatná a karszalagot. Az olasz szakember saját bevallása szerint David Bernsteinnek, az FA vezetőjének azt mondta, szerinte a bírósági ítéletig nem lenne szabad a játékost bűnösnek tekinteni.

Az angol média a nyilatkozat óta támadta Capellót, aki azzal, hogy kiállt Terry mellett, megosztotta a válogatott játékosait, mivel voltak, akik jogosnak tartották a csapatkapitány lefokozását. Az edző azt is elmondta, nehezen viselte, hogy őt kihagyva döntött az FA. Capello és Bernstein, valamint Alex Horne, az FA főtitkára szerda este a Wembley-stadionban tárgyalt az ügyről.

"A közel egy órán át tartó megbeszélésen elfogadtuk Fabio lemondási szándékát, amely azonnali hatállyal életbe is lépett" - áll az FA szerda esti közleményében. "Elfogadtuk az elhatározását, s egyetértettünk vele abban, hogy ez a helyes döntés. Szeretnénk hangsúlyozni, nemcsak ezen a megbeszélésen, hanem az angol válogatott szövetségi kapitányaként is bizonyította, profi szakember."

Terry állítólagos rasszista megnyilvánulásáról a mérkőzés után az egyik néző tett bejelentést a hatóságnak, amely a videofelvételek alapján nyomozott. A Chelsea védője múlt szerdán a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát. A per júliusban, az Európa-bajnokság után folytatódik. Amennyiben a futballistát bűnösnek találják, várhatóan pénzbírságot kap.

Egyszer már maga Capello is leváltotta Terryt mint csapatkapitányt, miután kiderült, hogy a futballista egy volt csapattársa, Wayne Bridge korábbi élettársával csalta meg a feleségét. Terry ugyanakkor tavaly márciusban újra csapatkapitány lett.

Capello 2008 januárja óta irányította az angol válogatottat. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon a nyolcaddöntőben Németországtól elszenvedett 4-1-es vereséggel búcsúzott a gárda, amely később veretlenül jutott ki az idei lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK