Vágólapra másolva!
A második félidő elején néhány percig tudott csupán komoly ellenfélként futballozni a Leverkusen, amely hazai pályán 3-1-re kapott ki a Barcelonától a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán. A nap másik mérkőzésén a Lyon 1-0-ra verte a kapura lövéssel mindössze egyszer próbálkozó ciprusi Apoelt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Leverkusen (német) - Barcelona (spanyol) 1-3 (0-0)
Leverkusen
v.: Craig Thomson (skót)
Bayer: Leno - Corluka (Da Costa, 91.), M. Friedrich, Schwaab, Kadlec - Reinartz, Rolfes (Kiessling, 77.) - Castro, Renato Augusto, L. Bender - Schürrle (Bellarabi, 90.)
Barcelona: Victor Valdés - Dani Alves, Mascherano, Puyol, Abidal - Busquets - Fabregas, Iniesta (Thiago Alcántara, 61.) - Adriano (Pedro, 70.), Alexis Sanchez (Cuenca, 86.) - Messi
gól: Kadlec (52.), illetve Alexis Sanchez (41., 55.), Messi (87.)

A címvédő Barcelona Leverkusenben kezdte a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát, a vendégeknél Villa, Afellay és Busquets mellett Xavi és Piqué is sérült volt, utóbbi két játékost nem is nevezte a mérkőzésre Pep Guardiola.

A Leverkusen Michael Ballackot nélkülözte, aki a vasárnapi tréningen izomsérülést szenvedett. Rajta kívül nem játszhatott Sidney Sam, akit Renato Augusto próbált helyettesíti, de Derdiyokra, Barnettára és Adler kapusra sem számíthatott a szakvezetés.

A Leverkusen kezdte a mérkőzést, az első említésre méltó esemény Schwaab nevéhez fűződött, aki csúnyán felrúgta Abidalt, ezért jogosan sárgát kapott. A 12. percben Dani Alves távoli szabadrúgása másfél méterrel a léc fölött szállt el. Két perc múlva egy remek Barca-támadás végén Alexis Sanchez jobbról adott középre, Schwaab pedig becsúszva óriásit mentett a ziccerben érkező Messi elől.

Az első félórában gyakorlatilag semmi sem történt a pályán, a Barcelona 78 százalékban birtokolta a labdát, a hazai játékosok pedig rohangáltak a passzolgató katalánok között.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A 39. percben Messi kapott kiváló indítást, de az őt szorongató védő mellett gyengén tudott csak lőni, Leno könnyedén felvette a guruló labdát. Amikor már azt hihette mindenki, kihúzza kapott gól nélkül a Leverkusen, a Barca megszerezte a vezetést. A 41. percben Messi kiváló indításával Alexis Sanchez tört be a 16-osra és könnyedén lőtt a jobb sarokba (0-1).


Szünetben kisebb fejmosást tarthatott Robin Dutt edző, mert bátrabb német csapat érkezett a folytatásra. Az 52. percben jött is az egyenlítés: Corluka az alapvonaltól, jobbról ívelt középre, Kadlec érkezett, és okosan a hosszú sarokba bólintott (1-1).


Gyorsan reagált a Barca, az 55. percben Alexis Sanchez újabb jó kiugratást kapott - ezúttal Fabregastól -, Kadlec elcsúszott, így a csatárnak csak Friedrichet és Lenót kellett kicseleznie (1-2).


Az 59. percben Renato Augusto közeli lövését védte bravúrral Valdés, a öt percre rá Castro futtából lőtt, Valdés ismét óriásit védett, a bal kapufára tolva a labdát. A 73. percben Messi is megvillant, gyors ritmusváltással két védőt is lerázott, majd okosan alányesett a labdának, de a kapufát találta el.

A 78. percben a csereként beállt Kiessling fejesét védte Valdés. A hajrában Messi megrúgta szokásos gólját: az argentin remekül szöktette Dani Alvest, aki ziccerben nem kapura lőtt, hanem visszatette Messinek (1-3).


A Barcelona 72 százalékos labdabirtoklással, jóval több kapura lövéssel megérdemelten nyert, és gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Olympique Lyon (francia) - Apoel (ciprusi) 1-0 (0-0)
Lyon
v.: Paolo Tagliavento (olasz)
Lyon: Lloris - Réveillére, B. Koné, Cris, Cissokho - Gonalons, Källström - Lacazette (Briand, 60.), Ederson (Gourcuff, 71.), Michel Bastos - Lisandro Lopez
Apoel: Chiotis - Poursaitides, Kaká, Paulo Jorge, Boaventura - Nuno Morais, Hélio Pinto - Trickovski, Hélder Sousa (Marcinho, 71.), Charalambides (Manduca, 82.) - Aílton Almeida (Solari, 69.)
gól: Lacazette (58.)

A másik keddi találkozón a BL mostani idényének meglepetéscsapata, az APOEL látogatott Lyonba. A hazaiak edzője, Rémi Garde okozott is némi meglepetést, hiszen kihagyta a kezdőből Jimmy Briandot és Bafétimbi Gomist, a helyükre Alexandre Lacazette és Ederson került.

Az első félidő óriási Lyon-fölényben telt, de a 65:35-ös labdabirtokláis arány a gólokban nem mutatkozott meg. A 25. percben egy ígéretes Bastos-lövés kerülte el a kaput, A 30. percben Lopez, tíz perccel később Lacazette lőtt jól, de Chiotis mindkétszer védett.

58 percet kellett várni a gólra, Lacezette a 16-os bal oldalától lőtte ki a kapu bal oldalát (1-0).


A vendégek egyetlen egyszer lőttek kapura, az egygólos vereség kifejezetten hízelgő a számukra.