Vágólapra másolva!
Öt gól született a Bajnokok Ligája első szerdai nyolcaddöntőjében, amelyen a Zenit 3-2-re győzött a Benfica ellen. A szentpéterváriaknál Huszti Szabolcs kispados volt, és nem kapott lehetőséget.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Zenit (orosz) - Benfica (portugál) 3-2 (1-1)
Szentpétervár, Petrovszkij-stadion
v.: Eriksson (svéd)
Zenit: Zsevnov - Anjukov, Bruno Alves, Lombaerts, Hubocan - Sirokov, Gyeniszov - Kanunnyikov (Bisztrov, 67.), Zirjanov (Szemak, 46.), Fajzulin (Rosina, 89.) - Kerzsakov.
Benfica: Artur - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Emerson - Matic, Witsel - Gaitan (Miguel Vitor, 90.), Cardozo, Bruno César (Nolito, 76.) - Rodrigo Moreno (Aimar, 30.).
gól: Sirokov (27., 88.), Szemak (71.), illetve Maxi Pereira (20.), Cardozo (88.)
sárga lap: Luisao (13.), Bruno Alves (17.), Bruno César (45+1.), Aimar (75.)

Luciano Spallettinek nem sok választási lehetősége a támadóposzton, mivel a Zenitből az irányító Danny, valamint Lazovic és Buharov is hiányzott, így Kerzsakov maradt az egyetlen bevethető csatár. A kapusposzton is változás volt, a megszokott arc, Malafejev vádlisérülés miatt hiányzott, helyette Zsevnov kezdett.

Bár előzetesen azt lehetett olvasni, hogy Husztinak van esélye bekerülni a kezdőbe, a magyar középpályás végül a kispadon kapott helyet. A Zenit reményeit táplálhatja, hogy hazai pályán nem kapott még ki portugál csapattól, ugyanakkor a szentpéterváriak december eleje óta nem játszottak tétmeccset.

A Benfica jó formában várta a találkozót, mivel legutóbbi 18 tétmeccsén veretlen maradt, és vezeti a tabellát. A lisszaboni csapatban az alapemberek közül csak Javi García hiányzott, míg a két rutinos argentin légiós, Saviola és Aimar csereként várt bevetésre.

Az ötödik percben történt az első érdemleges esemény, Zirjanov veszélyes beadására Artur jól vetődött ki, pedig középen több hazai játékos is várta a labdát. Az első negyedórában próbálták az üzemi hőmérsékletet felvenni a csapatok, helyzet nem volt, mindössze egy sérülés borzolta a kedélyeket, a Zenit portugál belső védője tette ártalmatlanná Rodrigo Morenót, aki megütötte magát az esésnél, hosszú percekig ápolták.

A 20. percben szabadrúgáshoz jutott a Benfica 22 méterre a Zenit kapujától, Cardozo lövését Zsevnov maga elé ütötte, a kipattanót pedig Maxi Pereira passzolta be (0-1).


Másfél perccel később egyenlíthetett volna a Zenit, egy szöglet után Kerzsakov bikázta kapura a lecsorgót labdát, de Artur a rövid saroknál védett. Ami késik, nem múlik, a 27. percben már 1-1 volt az állás: Hubocan bal oldali beadását Sirokov szép mozdulattal, kapásból vágta a bal alsóba 14 méterről (1-1).


A gól után fölényben játszott a Zenit, a Benfica pedig a gyors kontráiban, valamint Zsevnovban bízhatott, a hazaiak kapusa tovább bizonytalankodott, egy beadásnál például saját társát, Anjukovot tarolta le. Jutott esemény a félidő végére is, előbb kétszer is elgurult a labda keresztbe a Benfica kapuja előtt, majd a túloldalon Witsel vállalta el 20 méterről, de fél méterrel elvétette a jobb sarkot.

A második félidő viszonylag csendesen indult, a Zenit letámadással próbálta megzavarni a Benficát, de ez nem eredményezett helyzeteket. A portugáloktól a látványosan csak a bal lábát erőltető Gaitan majdnem az alapvonalról próbált gólt lőni, talán jobb ötlet lett volna, ha a középen érkező társhoz passzol. A 65. percben Kerzsakov törte meg a nagy küszködést, amikor a Kanunnyikovtól kapott labdát szerette volna a hosszú sarookba csavarni, de hiba csúszott a kivitelezésbe.

A Benficának tökéletesen megfelelt az 1-1, nem törte össze magát, de azért tízpercenként vezetett egy épkézláb támadást, az egyik ilyen végén Emerson beadása után Cardozo pörgette kapura a labdát, amit Zsevnov vetődve elcsípett. A 71. percben álomszép góllal fordított a Zenit: Kerzsakov sarokkal mentette meg a labdát az alapvonalnál, amit Bisztrov egyből középre emelt, az érkező Szemak pedig sarkazva húzta a labdát a kapuba (2-1).


Úgy tűnt, a Zenit behúzza a meccset, de Zsevnov tett róla, hogy ne így legyen: Emerson beadása után Gaitan nagyon vérszegény lövést eresztett el ziccerben, a kapus nem tudta védeni a labdát, sőt, tovább tetézte a hibáját azzal, hogy a felszabadítani igyekvő társa elől elpaskolta a labdát, ami éppen Cardozo elé került, a paraguayi csatár pedig egyenlített két lépésről (2-2).


De ezzel még nem volt vége, egy perccel a gól után Maxi Pereira elképesztő ügyetlen mozdulattal ért a labdához egy jobb oldali beadás után, Sirokov pedig kicselezte Arturt, majd az üres kapuba emelt (3-2).


A szentpétervári csapat így egygólos előnnyel várhatja a lisszaboni visszavágót.