Vágólapra másolva!
A Maruzsi László által kifejlesztett, játékvezetőket segítő technikai találmány nem jutott tovább a futball szabályalkotó testületének (IFAB) hétvégi egyeztetését követően.

Világcégekkel van versenyben a magyar gólbíró-találmány

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) - amely egyelőre a gólvonalon áthaladó labdák helyzetének megállapítását várta el - közleménye szerint a nyolc technikai vívmány közül kettő, a Hawk-Eye és a GoalRef elnevezésű találmány felelt meg az előzetes teszteknek.

Ezeket az elkövetkezendő néhány hónapban tovább vizsgálják majd, és július 2-án, egy nappal a nyári Európa-bajnokság döntője után hoznak végleges döntést arról, hogy melyiket vezetik be.

"Kicsit magam alatt vagyok, mert ha kevesebb lett volna itthon a gáncsoskodás, ha néhány ember nem rúg belém, és nagyobb az összefogás, akkor jobb eredményt is elérhettünk volna" - kezdte az [origo]-nak Maruzsi, aki elárulta, hogy 56 százalékos lett a teszt eredménye, a FIFA pedig 98 százalékot várt volna el.

"Teljesen korrekt volt a FIFA értékelése, sajnos tudtuk, hogy a teniszben is használt Hawk-Eye 20 millió dolláros chipjével nem tudjuk felvenni a versenyt, mert mögöttünk nem volt ekkora anyagi támogatás. Fejlesztenünk kell a kameránkon a gyorsaságban, és abban, hogy erős fénynél ne mosódjon össze a labda és az árnyéka."

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A "Grál-lovagoknak" is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen szavazott..