Vágólapra másolva!
Hárompontos előnyből hétpontos hátrányba került a Bayern a Bundesligában, ráadásul a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzését is elveszítette Bázelben. Münchenben nemcsak a csapatjáték, hanem a csapatszellem is hiányzik, a játékosok előbb az öltőzőben estek egymásnak, legutóbb pedig már a pályán szólalkoztak össze.

A Bundesliga tavaszi rajtja előtt minden jel arra mutatott, hogy a Bayern München a várakozásnak megfelelően begyűjti majd az aranyérmet. A téli szünetben három ponttal vezetett a Borussia Dortmund előtt, ráadásul a klubnál mindenki megegyezett abban, hogy a januári katari edzőtábor remekül sikerült.

A sérültek felépültek, Bastian Schweinsteiger is játékra jelentkezett, teljes volt a harmónia. "Egy évvel ezelőtt rengeteg energiát pazaroltunk arra, hogy saját magunkkal harcoltunk, most viszont béke és nyugalom van" - nyilatkozta a klubelnök, Uli Hoeness arra utalva, hogy az előző idényben Louis van Gaal kapcsolata nem volt ideális a vezetőséggel, illetve a játékosokkal. A sportigazgató, Christian Nerlinger viszont már jobb jósnak bizonyult: "Ebben a pillanatban minden remek. De ha kikapunk pénteken a Borussia Mönchengladbach ellen, az életem sokkal nehezebb lesz" - mondta.

Oda a nyugalom, sőt

A Bayern az első idei tétmeccsén tényleg kikapott a Mönchengladbachtól, és ezzel máris odalett a hárompontos előny, ám mint kiderült, ez csak a rossz sorozat kezdete volt. A hazai mérkőzéseket ugyan rendre sikerült megnyerni, de idegenben csapnivalóan szerepel a Bayern, az idén még egyszer sem győzött vendégként, és így a Dortmund már hét ponttal előzi meg. Még kellemetlenebb a Bajnokok Ligájában az FC Basel otthonában elszenvedett 1-0-s vereség, hiszen a sorozat döntőjét az idén Münchenben rendezik.

Ami pedig a Hoeness által emlegetett nyugalmat illeti, az is gyorsan semmivé lett. A Basel ellen a lecserélt Franck Ribéry látványosan elsétált az edző, Jupp Heynckes mellett, és az elmaradt kézfogás másnap természetesen számos címlapon megjelent. Mint ahogyan az is, hogy a bázeli meccs után az öltözőben a középhátvéd Holger Badstuber nekiesett a csereként beállt Thomas Müllernek, mondván, a középpályásnak vissza kellett volna jönnie Jacques Zouával, és így elkerülhető lett volna a svájciak gólja. A két játékost állítólag Heynckes választotta szét, aki elismerte, hogy volt egy kis nézeteltérés, ám kijelentette, hogy már minden rendben a csapaton belül.

Ennek azonban némiképp ellentmond, hogy a legutóbbi, Leverkusen elleni találkozón az első félidőben Müller ezúttal egy másik hátvéddel, Jerome Boatenggel veszett össze. És persze ott van még Arjen Robben is, aki a holland válogatottban két gólt vágott Anglia ellen, majd megjegyezte: "Remek érzés egy olyan edzővel dolgozni, aki önbizalmat ad a játékosainak, és hagyja őket nyugodtan focizni. Nem tudom, hogy Münchenben látták-e a meccset, de viszek róla DVD-t".

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Csapatjáték helyett egyénieskedés

Robben ezzel arra utalt, hogy a Hamburg elleni 1-1-es döntetlen után Heynckes két bajnokira a kispadra ültette, márpedig a holland szélső szerint már éppen kezdett volna játékba lendülni. Más kérdés, hogy amikor a pályán volt, akkor sem remekelt: az idén mindössze egyetlen gól és egy gólpassz fűződik a nevéhez, mindkettőt a Wolfsburg elleni hazai bajnokin hozta össze.

Azt a meccset jóformán ő nyerte meg, a Schalke elleni rangadót pedig Ribéry két góljával hozta a csapat, ami jelzi, hogy a müncheniek túlságosan is a két szélsőre építik a támadójátékukat, abban bízva, hogy majd ők egyénileg megoldják a feladatot. Az ellenfelek azonban erre könnyen fel tudnak készülni, és a betömörülő védelmek ellen a Bayern tehetetlen, ráadásul így Mario Gomeznek sem veszik sok hasznát, hiszen a középcsatár az összjátékban nem nagyon használható. Ő klasszikus befejezőcsatár, akit ha nem szolgálnak ki, akkor inkább kerékkötője a csapatnak, márpedig mostanában a labda ritkán jut el hozzá.

Ennek ellenére Gomez kihagyhatatlan, és Heynckest leginkább azért szokták kritizálni, mert sok játékosnak bérelt helye van a csapatban. A Bayern ebben a szezonban a Bundesligában mindössze 19 játékost foglalkoztatott, ám közülük négyen mindig csereként álltak be, Ivica Olic például 14 alkalommal. Manuel Neuer, Philipp Lahm, Müller és Badstuber viszont minden bajnokin kezdett, Gomez csak egyszer, Ribéry és Toni Kroos csak háromszor maradt ki, és alighanem Schweinsteiger is ebbe a körbe tartozna, ha nem lett volna olyan sokat sérült. Más kérdés, hogy a trénernek a mozgástere is kevés a szűk keret miatt, ezzel együtt Diego Contento, Uszami Takasi, Nils Petersen, Danijel Pranjic, de még Olic is szinte biztos lehet benne, hogy úgysem lesz kezdő.

A Leverkusen elleni vereség után Nerlinger kategorikusan kijelentette: "Nem érdemes a bajnoki címről beszélnünk", míg Kroos megállapította: "Most már hátrafelé kell néznünk, a második hely megőrzése jelenti a prioritást". A Bayernnnél ez azonban kevés, ennél a klubnál a sokszor arroganciának tűnő felsőbbségtudat miatt a második hely rossz eredménynek számít. Nem véletlenül mondta a klubnál összesen hét szezont töltő Ottmar Hitzfeld: "A Bayernnél az edzőknek csodálatos dolguk van, mindent megkapnak, amit akarnak - amíg sorozatban nyerik a meccseket."

www.global-soccer.eu