Vágólapra másolva!
Kétszeres gólkirály létére soha nem jutott el a válogatottig, balhés ügyei miatt mindenhol nehéz elfogadtatnia magát, a gólszerzés viszont még edzésen is boldogsággal tölti el Bajzát Pétert. Csatárként is rengeteg sárga lapot gyűjtött, legutóbbi meccsén kiállították, majd súlyos eltiltást kapott, miközben az NB I-ben most is ő legeredményesebb magyar góllövő. Vajon mi hiányzott az áttöréshez az egyik legtermékenyebb hazai góllövőnek?

"Megosztó személyiségnek érzem magam, valaki vagy kedvel, vagy nagyon nem szeret" - nyilatkozta az [origo]-nak a Pécs játékosa, akit múlt szombaton a Zalaegerszeg ellen szövegelésért kiállították, ezért kedden hárommeccses eltiltást kapott az MLSZ fegyelmi bizottságától.

A csatár szerint nemhogy az eltiltás, a kiállítás is teljesen jogtalan volt. "Nagyon sajnálom, hogy ekkora bírói hiba miatt három meccset ki kell hagynom. Eléggé egyoldalúan vizsgálták az esetet, hiszen ezek szerint nagyobb bűn, ha valaki szóban megsérti az ellenfelét, mint ha sérülést okoz. A bíró magára vette, amit mondtam, de nem értem, miért, hiszen háttal volt. Nevetséges" - mondta az esetről a futballista. Csütörtökön Mészáros Ferenc vezetőedző is kifakadt, nonszensznek nevezte a játékvezető döntését és az MLSZ büntetését.

Sokat segít a dzsúdós múlt

Bajzát vitatott megítélésű egyénisége a magyar labdarúgásnak. 2005 óta - a Hlsz.hu statisztikái szerint - harminc sárga lapot és két piros lapot kapott, kétszer gólkirály volt (2007-ben 18, 2009-ben 20 góllal, mindkétszer ETO-játékosként), öt nagy vidéki futballcsapatban is szerepelt, de Budapesten még soha, pedig a Fradinál is felmerült a neve.

Cselgáncsozóként kezdett sportolni, de 10-11 évesen már tudta, jobb lenne a haverokkal focizni, ezért áttért a labdarúgásra. Úgy érzi, a tatamin szerzett tapasztalatokat a futballpályán is kamatoztatni tudja. "Jobban bele merek menni a párharcokba, magabiztosabb vagyok. Ha pedig esni kell, akkor jobban kigurulok, kevésbé sérülök meg."

Az Egerben nevelkedett, de Debrecenben ismertté vált játékos tisztában van azzal, hogy a múltja és heves vérmérséklete befolyásolhatja a bírókat a döntésük meghozatalában, és nem is hiszi, hogy a harminc sárga lapból mindegyik jogos lett volna. Tavaly a Nyíregyháza NB II-es játékosaként nagyon ment neki a gólszerzés (26 meccsen 25 gól), de szorgosan gyűjtögette a sárgákat is. Mit csinálhat egy csatár, hogy tízszer is figyelmeztetni kelljen egy szezon alatt? "Túlzott gólöröm, labdaelrúgás, gól utáni mezlevétel - ilyenekért kaptam a sárgákat" - bizonygatta.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Egy sötét folt azért mindenképpen van a pályafutásában. 2002 áprilisában az akkor 29 éves Medgyesi László karrierjére tett pontot, miután úgy rúgta meg a védőt, hogy az porc- és keresztszalag-sérülést szenvedett. Az újpesti hátvéd kártérítési pert indított, a polgári bíróság előtt nem tudta bebizonyítani a szándékosságot, de a pályára már nem térhetett vissza. "Sajnálatos volt, egy szerencsétlen mozdulat következménye" - zárta ezt a témát rövidre Bajzát, aki tavaly november 26-án sokkal irigyeltebb tettel került címlapokra, amikor a Vasas elleni NB I-es bajnokin egymaga öt gólt szerzett.

Nincs hiányérzete az elmaradt válogatottság miatt

"Egy csatár számára van, hogy minden kijön, de azt az öt gólt azért jórészt a csapatnak is köszönhettem, többször úgy hoztak helyzetbe, hogy nekem csak be kellett passzolnom a labdát. Remélem, lesz még ilyen meccsem, bár ha eltiltanak, akkor nehéz gólokat szereznem" - mondta a játékos, aki sem a gólkirályi címei, sem a mesterötöse után nem került be a válogatottba, a legtöbb, amit sikerült elérnie, hogy 2003-ban Gellei Imre egy estére kölcsönkérte őt az U21-es csapattól Málta ellen - de akkor sem játszott.

Bajzátnak még sincs hiányérzete a válogatott miatt. "Szerettem volna, ha bekerülök, de mindig voltak apró dolgok, amelyek közbejöttek. Harmincévesen már nem is bízom a meghívóban, őszintén szólva régen letettem róla. Ismerve a magyar focit, nem hiszem, hogy válogatott leszek valaha is. Igaz, kétszer gólkirály is voltam, és a gólkirályt minden országban meghívják, de nem vagyok bosszús vagy elégedetlen."

Egyedül azt sajnálja, hogy külföldön nem tudott hosszabb időt eltölteni. 2004-ben leigazolta a német másodosztályú Oberhausen, amelyben hét meccsen szerzett egy góllal zárta légiós karrierjét. "Jól éreztem magam, de a hetedik forduló után megsérültem, amire ráment a második félév, a csapat kiesett, így inkább hazatértem abban a reményben, hogy egy-két év múlva újra külföldre kerülhetek. Ebből a szempontból maradt bennem egy kis vágyakozás."

Kiöregednek a jó magyar csatárok

Bajzát egy szokatlan ügylet keretében került Pécsre, hatodik vidéki csapata tavaly nyáron 75 millió forintért leigazolt tizenkét futballistát az anyagi problémákkal küszködő Nyíregyházától. A játékos örült a váltás adta lehetőségnek, hiszen így egy csapásra ismét élvonalbeli labdarúgó lett. Bár a nyíregyháziakat csak hosszú idő alatt tudta beépíteni a csapatba Mészáros Ferenc vezetőedző, Bajzát kivétel volt, azonnal húzóember lett, kilenc góljával a góllövőlista legjobb magyarja.

Úgy véli, a magyarok azért hiányoznak az élbolyból, mert akinek lehetősége lenne jól szerepelni, azt fiatalon eladják külföldre, és inkább légiósokat igazolnak a helyükre. "Akik régen a gólokat rúgták a magyarok közül, lassan kiöregednek, nincs is már 30 éves kor alatt igazi magyar csatár az NB I-ben."

Akár még az élre is odaérhet a góllövőlistán, hiszen a 14 gólos Danilo és a 12 gólos André Alves is elhagyta a bajnokságot, ám ez nem motiválja igazán. "Nem tűztem ki célként a gólkirályságot, hiszen ezt korábban már elértem, de persze remélem, hogy minél jobb eredményt érek el. De ennél most fontosabb, hogy a csapatnak jól menjen."


A csapatnak jól is megy, hiszen újonc létére ötödik a tabellán, ám Bajzát szerint ez még nem minden. A klubnál komolyan gondolják, hogy meghatározó erővé váljon a Pécs, a cél az európai kupaszereplés kivívása. Ezzel egybecsengenek Bajzát törekvései is, aki "ha nem is idén, de egy-két éven belül" szeretne a Péccsel kijutni és helytállni valamelyik nemzetközi kupában.

Mindenhol nehéz

A csatár Debrecenben, Diósgyőrben és Nyíregyházán is megfordult, és nem mindenhol sikerült belopnia magát a szurkolók szívébe, Miskolcon például nem felejtették el a drukkerek, hogy győri játékosként egyszer bemutatott nekik, nyíregyháziként pedig tavaly nagy füttykoncerttel fogadták, és nem is sikerült betalálnia a diósgyőri kapuba.

"A múltam miatt nemcsak ezekben a csapatokban, hanem mindenhol nehéz elfogadtatnom magam a drukkerekkel. De számomra nem is a szimpátia kivívása a lényeg, hanem hogy gólpasszokkal, gólokkal segítsem az aktuális csapatomat."

Diósgyőri kölcsönjátékosként tíz meccsen csak két gólt sikerült szereznie 2010-ben, abban az évben, amelyben két májusi bajnoki kapcsán is a bundagyanú árnyéka vetült a DVTK-ra.

Megkeseredett volt a diósgyőri közeg

Ezt a két gólt a Honvéd elleni 4-2-es idegenbeli vereség során szerezte Bajzát, azon a tavalyelőtti, áprilisi meccsen, amelyet egy miskolci forrásunk szerint furcsa körülmények között, 26 perc alatt bekapott négy góllal veszített el a Diósgyőr. A csatár kérdésünkre azt mondta, semmi különöset nem észlelt ezen a találkozón: "Nem a többieket néztem, csak arra koncentráltam, hogy minél hamarabb gólhelyzetbe kerüljek. A meccs után visszagondolva sem éreztem, hogy ne tett volna meg mindent a Diósgyőr. De valószínűleg megvolt az oka, hogy miért került oda a csapat, ahol ekkor volt."

A találkozó a diósgyőri Rohan Ricketts egyetlen magyar NB I-es meccse volt, az angol középpályás a The Sunnak és az [origo]-nak is mesélt arról, hogy a csapat akkori edzője "Magyarországon több meccs után mérges volt a játékosokra, mert arra gyanakodott, hogy előre megbeszélt eredmény született".

"Én erre abszolút nem emlékszem. Lehet, pont ő volt ott, és hallotta, amikor az edző erről beszélt, de én nem hallottam ilyet. Ettől persze lehet, hogy ez elhangzott" - fogalmazott Bajzát, elismerve, hogy az akkori Diósgyőr nem volt problémamentes csapat. "Én próbáltam tenni a dolgomat, de tény, hogy eléggé megkeseredett közeg volt akkor a csapatnál, amely az utolsó helyen állt, nehéz helyzetben volt. Sem a képességek, sem a hozzáállás nem volt megfelelő."

Forrás: MTI/Soós Lajos

A két 2010. májusi meccs állítólagos fogadási csalásaival kapcsolatba hozták a 30 napra házi őrizetbe került L. Ákost, a volt csapattárs esetéről Bajzát tömören annyit mondott: "Meglepődtem, mert ő a csapatkapitány".

Korábban egy, az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó NB I-es futballista azt mondta: könnyű egy sokat ígérő megvesztegetési ajánlatra elcsábulni, amikor egy játékos hónapokig nem kap fizetést a klubjától. Bajzát ezt támadóként másképp gondolja: "Egy csatár más, mert szászázalékosan csak arra figyel, hogy gólt rúgjon vagy gólpasszt adjon, ennek mindent alárendel, és csak ez jár a fejében. Ha esetleg nem kap fizetést, a csalódottságát góllal tudja kompenzálni, a gólszerzés jobb kedvre deríti, pozitív érzéseket kelt benne. Éppen ezért nem tudom elképzelni egy csatárról, hogy ilyen ügyekbe keveredjen, mert az élete csak a gólszerzésről szól, ami még az edzésen is boldogsággal tölti el."