Vágólapra másolva!
Bár a ciprusi APOEL történelmi negyeddöntőbe jutása óriási visszhangot váltott ki, korábban is előfordult a Bajnokok Ligájában, hogy olyan csapat jutott a legjobb nyolc közé, amelyet előzetesen nem sokan vártak oda. A Schalke oktatta az Intert, Fernando Morientes elhomályosította a Real Madrid galaktikusait, a Panathinaikosz topligás csapatokat tréfált meg, a Kaiserslauternben magyar védő lett a negyeddöntő visszavágójának főszereplője. APOEL-szintű outsider persze valóban először van a nyolc között, legalábbis azóta, hogy nemcsak bajnokok játszhatnak a Bajnokok Ligájában.

Az APOEL szenzációs bravúrt ért el a BL-ben, a ciprusi csapat a selejtező második köréből indulva felverekedte magát a főtáblára, de nem érte be ennyivel, a Zenit, Porto, Sahtar hármast megelőzve csoportelsőként ment a 16 közé, és a tündérmese folytatásaként a Lyont kiejtve bejutott a negyeddöntőbe. Az elmúlt években hasonlóan nagy bravúrra nem volt példa, de azért volt eset, hogy olyan csapat jutott el a negyeddöntőig vagy még tovább, amely meglepetést keltett.

A Schalke például rendszeresen úgy indul neki a Bundesligának, hogy "na, majd idén", ehhez képest rendre lemarad az aranyról. A BL előző sorozatában azonban már a csoportkörben meggyőzően szerepeltek Raúlék, a Lyont három, a Benficát hét ponttal előzték meg, és a nyolcaddöntőben jött az első nagy dobás, amikor a Valenciát 4-2-es összesítéssel verték ki.

Ennél is nagyobbat szólt, amikor a nyolc között az Intert küldte padlóra a Schalke, főleg a milánói meccs marad sokáig emlékezetes, és nemcsak Stankovic első percben szerzett, félpályás kapásgólja, hanem az azt követő Schalke-focisuli miatt is. A 7-3-as összesítés csak azoknak lehetett sokkoló, akik nem látták a két meccset, a németek tankjából azonban az elődöntőben kifogyott az üzemanyag, és a MU éreztette velük, milyen érzés az úthenger elé feküdni.

A Schalke otthon is elverte az Intert:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AJWCAYp6ph07brD1

Egy évvel korábban a CSZKA Moszkva volt a váratlan vendég, amely azért szintén nem számít APOEL-szerű outsidernek, hiszen 2005-ben UEFA-kupát nyert. De a BL mégiscsak egy polccal feljebb van, és a moszkvaiak innen sem zuhantak le, sőt a Sevilla elleni nyolcaddöntős továbbjutással, amelyet idegenben húztak be, igazolták, nemcsak azért érdemes figyelni rájuk, mert Vagner Love színes masnikkal a hajában riogatja a védőket.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=DfX0fNJEyjuELGgR


A negyeddöntőben az Inter már túl erős volt a CSZKA-nak, de néhány héttel később vigasztalhatta őket a tény, hogy a későbbi győztessel szemben véreztek el.

A CSZKA háza táján keserű szájízzel gondolnak vissza a 2007/2008-as idényre, nem úgy a Fenerbahcénál, amely egy csoportban szerepelt az oroszokkal, és tíz pontot vert rájuk, így játékosai az Inter mögött, de a PSV-t megelőzve hegyezhették magukat a nyolcaddöntőre. A Volkan, Lugano, Roberto Carlos, Mehmet Aurélio, Alex, Deivid tengelyre épülő Fener ugyanolyan kínos meglepetést okozott a Sevillának, mint a CSZKA, a párharc végül büntetőpárbajban dőlt el, amelyben a három büntetőt hárító Volkan lett a hős.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9kXU8WqgwQWAvga0


A negyeddöntőben a Chelsea-nek sem volt könnyű, a Fener otthon 2-1-re nyert, és a Stamford Bridge-en is volt esélye egy döntetlenre Ballack korai fejesgólja ellenére, de a hajrában Lampard rövidre zárta a dolgokat.

A 2003-2004-es szezon valóságos katasztrófával ért fel azok számára, akik imádják, ha a BL-ben a tradicionális nagycsapatok döntik el egymás között a fontos kérdéseket a BL-ben. Bár a nyolc között még az Arsenal, a Chelsea, a Milan és a Real Madrid is versenyben volt, a két angol egymást gyilkolta, az olaszok háromgólos előnyről álltak fejre az akkoriban közönségkedvencnek számító Deportivo otthonában, a Real pedig klasszikus forgatókönyv után búcsúzott el az elődöntős álmoktól.

Forrás: AFP/Gerard Julien
Morientes nem kímélte korábbi klubját

Ha azt mondjuk, a 4-2-re végződő első meccsen Zidane, Figo és Ronaldo is gólt lőtt a Monacónak, akkor igazán át tudjuk érezni, mekkorát játszott a visszavágón a nagyhercegség csapata, Giuly sarkazása pofátlanul gyönyörű volt, Morientes pedig kőkemény profiként talált be oda-vissza annak a klubnak, amely híressé tetté.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=u3pWD4fT5pIGZiw1


Így jött össze a Chelsea-Monaco és a Porto-Deportivo elődöntő, és Roman Abramovics valószínűleg ma is hidegrázást kap, ha eszébe jut, hogy a döntőig sem jutott el a csapata, mert a Monaco lepofozta; igaz, a döntőben végül fejet hajtott Mourinho Portója előtt.

A 2001/2002-es kiírásban még két csoportkört rendeztek, ezért igazán komoly teljesítmény, hogy a selejtezőből érkező Panathinaikosz mindkettőt túlélte, ráadásul az első körben három topligás csapat, az Arsenal, a Mallorca és a Schalke is csak a hátát nézhette. A második csoportkörben ezek után nem volt meglepetés, hogy a Real Madrid, Porto, Sparta Praha hármasból csak a spanyolok előzték meg a későbbi Európa-bajnokokkal, Nikopolidisszel, Baszinasszal, Karagunisszal, Szeitaridisszel, valamint a Videoton jelenlegi edzőjével, Paulo Sousával felálló Panát. A Puskás Ferenc által 1971-ben a BEK-döntőbe vezetett görögök a negyeddöntőben, a Barca ellen is közel álltak a bravúrhoz, az otthoni 1-0-s siker után a Nou Campban is vezettek, de a Luis Enrique, Saviola páros révén végül fordítottak és továbbjutottak a katalánok.

A Kaiserslautern jelenleg utolsó a Bundesligában, de a 90-es évek második felében még olyan bravúrra is képes volt Otto Rehhagel vezérletével, hogy a másodosztályból való feljutást követően egyből bajnok lett az élvonalban. A menetelés 1998 őszén a BL-ben folytatódott, a Lautern a Benficát, a PSV-t és a HJK Helsinkit megelőzve első helyen lépett tovább a csoportjából, Hrutka János a hat meccsből egyszer csereként, egyszer kezdőként lépett pályára. A magyar védő a Bayern elleni negyeddöntőben is szerephez jutott, de erről nem lesznek jó emlékei, a visszavágón ugyanis már a nyolcadik percben piros lapot kapott a Jancker elleni szabálytalanság miatt, csapata pedig 4-0-ra kikapott, és 6-0-s összesítéssel kizúgott.

Forrás: AFP
Jancker (szürke mezben) őrzése megoldhatatlan feladatot jelentett Hrutka számára

A lengyel Legia Warszava 1996-ban úgy jutott el a negyeddöntőig, hogy igazi nagyágyúval nem is találkozott: a selejtezőben a Göteborgot idegenben lőtt góllal gyűrte le, a csoportkörben pedig az angol bajnokságban címvédő létére gyengén szereplő és a rossz formáját a BL-re is átmentő Blackburnt és a Rosenborgot megelőzve jutott tovább másodikként a taroló Szpartak Moszkva mögött.

A negyeddöntőben a Panathinaikosz kitette a stoptáblát a varsóiaknak, a görögök később közel voltak ahhoz, hogy a címvédő Ajaxot is elüssék a döntőtől. Hozzá kell tenni, ez még az az időszak volt, amikor 16 csapat játszott a főtáblán - a Fradi is ekkor írt történelmet első magyar BL-csapatként -, és nem indultak még a sorozatban a topligák második, harmadik, negyedik helyezettjei, csak a bajnokok, így sokkal jobb esélyük volt a gyengébb országokból érkezőknek.