Vágólapra másolva!
A Premier League mindig is az egyik leglátványosabb bajnokságnak számított, a mostani szezon rangadóin pedig különösen sok gól születik, az első öt helyezett egymás elleni mérkőzéseinek gólátlaga 4,8. Az angol szurkolók öröme csak azért nem lehet felhőtlen, mert csapataik a nemzetközi kupákban is sorra nyelik a gólokat.  

Könnyen lehet, hogy a hét végére elfogynak az angol csapatok az európai kupákban. A Bajnokok Ligájában már csak a Chelsea van versenyben, de kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia a Napoli elleni visszavágón ahhoz, hogy bejusson a legjobb nyolc közé. Az Európa Ligába mind a két manchesteri csapat elbukta a nyolcaddöntő első mérkőzését, ráadásul a United hazai pályán kapott ki az Athletic Bilbaótól. Még a Citynek a legjobbak az esélyei, de Mario Balotelliék is hátrányból várhatják a portugál Sporting elleni hazai visszavágót.

Vízilabda-eredmények

Az angol kupacsapatok gyengébb szereplése persze a Premier League statisztikusainak is feltűnt, akik egy másik érdekes adatra is felfigyeltek. A jelenleg az első öt helyen álló csapat, vagyis a Manchester United, a Manchester City, a Tottenham Hotspur, az Arsenal és a Chelsea ebben a szezonban eddig 15 mérkőzést játszott egymás ellen, és ezeken meglepően sok gól született. Egészen pontosan 72, ami mérkőzésenkénti 4,8-as átlagot jelent. Az előző évadban ugyanez az öt csapat végzett az első öt helyen a Premier League-ben, akkor az egymás elleni meccseiken 42 gól esett, míg egy évvel korábban (amikor ugyancsak ez az öt csapat alkotta az angol élvonal élmezőnyét) ez a szám 63 volt.

A különbség már az első látásra is szembeötlő, hát még ha a konkrét eredményeket nézzük. A második fordulóban játszott Manchester United-Tottenham találkozó rögtön 3-0-val zárult, de ez semmiség volt ahhoz képest, ami ezután jött. A következő játéknapon ugyanis a City 5-1-re verte idegenben a Spurst, majd pár órával később a United 8-2-vel intézte el az Arsenalt. Utóbbi eredmény gólrekord ebben a szezonban, pedig a szokatlan eredményekben és a gólzáporos rangadókban nem volt hiány. Volt itt 1-6 (Manchester United-Manchester City), 3-5 (Chelsea-Arsenal), 3-3 (Chelsea-Manchester United) és 2-5 (Arsenal-Tottenham) is.

Az első öt helyezett egymás elleni mérkőzései a PL-ben

Manchester United - Tottenham Hotspur 3-0
Manchester United - Arsenal 8-2
Tottenham Hotspur - Manchester City 1-5
Manchester United - Chelsea 3-1
Tottenham Hotspur - Arsenal 2-1
Manchester United - Manchester City 1-6
Chelsea - Arsenal 3-5
Chelsea - Manchester City 2-1
Manchester City - Arsenal 1-0
Tottenham Hotspur - Chelsea 1-1
Manchester City - Tottenham Hotspur 3-2
Arsenal - Manchester United 1-2
Chelsea - Manchester United 3-3
Arsenal - Tottenham Hotspur 5-2
Tottenham Hotspur - Manchester United 1-3



Büszkeség vagy balítélet?

A jelenség előtt az edzők is értetlenül állnak, de természetesen az egyes mérkőzések után mindig találtak magyarázatot. Arsene Wenger például a fáradtsággal indokolta a Manchester United elleni 8-2-es vereséget: "Az emberek elfelejtik, hogy az utolsó 20 percben kaptunk négy gólt, amikor csak tízen voltunk a pályán, és három nappal korábban az Udinese ellen az életünkért játszottunk."

A Chelsea-től azóta elküldött portugál edző, André Villas-Boas valamivel részletesebben is elemezte a szokatlan eredménysort. "Az Arsenalnak a 8-2-es vereség idején rengeteg sérültje volt. Amikor a City 6-1-re verte a Unitedet, a 90. percben még 3-1 volt az állás. Amikor pedig mi 5-3-ra kikaptunk az Arsenaltól, hat perccel a vége előtt még 3-3-at mutatott az eredményjelző, és úgy éreztük, hogy még nyerhetünk. Aztán 4-3-nál nyolc játékosunk volt az ellenfél tizenhatosán belül, próbáltunk egyenlíteni, miközben az Arsenal három focistája olyan fáradt volt, hogy már vissza sem jött - a labda hozzájuk pattant, és ők berúgták az ötödiket. De a támadójáték része a brit kultúrának, az ilyen meccsekre az angoloknak büszkének kellene lenniük."

Több gól, gyengébb európai szereplés

Igen ám, de a rengeteg gól mintha azt is jelezné, hogy a Premier League élcsapatai elfelejtettek védekezni, márpedig a nemzetközi kupákban így lehetetlen jó eredményt elérni. Az angol csapatok eredményei ezt támasztják alá: a Manchester United az Old Traffordon kapott három gólt az FC Baseltől, az Arsenal az AC Milan ellen szaladt bele egy négyesbe, a Chelsea sem nagyon lehet büszke a Napoli elleni 1-3-ra.

Ráadásul a statisztikák szerint igenis van összefüggés az angol csapatok nemzetközi szereplése, illetve a Premier League góljai között. Amikor a 2007-2008-as idényben három angol csapat is ott volt a BL-ben a legjobb négy között, a Premier League gólátlaga 2,64 volt mérkőzésenként. Ebben a szezonban a Manchester United nyerte a BL-t, amely mindössze 22 gólt kapott a bajnokságban. 2009 óta viszont a Premier League meccsenkénti gólátlaga egészen 2,8-ig felkúszott.

www.global-soccer.eu