Vágólapra másolva!
A 2010-es Bajnokok Ligája-döntő két résztvevője, az Inter és a Bayern München is hátrányból indult neki a mostani sorozat nyolcaddöntőjének, és csak az egyik csapatnak sikerült továbbjutnia. Igaz, a Bayern megadta a módját, 7-0-ra kiütötte a Baselt, Mario Gomez egymaga négyszer volt eredményes. Az Inter-Marseille meccsen az olaszok a 75. percben dolgozták le a hátrányt, úgy tűnt, hosszabbítás dönt majd, de a 92. percben Brandao továbblőtte a franciákat, és ezen az sem változtatott, hogy Pazzini még szerzett egy tizenegyesgólt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Internazionale (olasz) - Marseille (francia) 2-1 (0-0)
Milánó, Giuseppe Meazza-stadion
v.: Proenca (portugál)
Inter: Júlio César - Maicon, Lúcio, Samuel, Nagatomo - J. Zanetti, Stankovic, Sneijder (Obi, 58.), Poli (Cambiasso, 74.) - Forlán (Pazzini, 58.), D. Milito.
Marseille: Mandanda - Azpilicueta, N'Koulou, Diawara, Morel - A. Diarra, Mbia - Amalfitano, A.Ayew (Bracigliano, 95.), Valbuena (Be. Cheyrou, 76.) - Rémy (Brandao, 88.).
gól: D. Milito (75.), Pazzini (96., 11-esből), illetve Brandao (92.)
piros lap: Mandanda (93.)
továbbjutott: a Marseille,2-2-vel, idegenben szerzett góllal

Két olyan csapat lépett pályára Milánóban, amely nehéz heteket tudhat maga mögött: az Inter ugyan a hétvégén 2-0-ra győzött a Chievo otthonában, de előtte az összes sorozatot tekintve volt egy kilencmeccses nyeretlenségi szériája, és olyan ellenfelektől kapott ki, mint a Lecce, a Bologna vagy a Novara. No meg a Marseille, amely André Ayew 93. percben esett fejesgóljával nyerte az első felvonást, a bajnokságban viszont esett-kelt, egymás után négy vereséget szenvedett el, és egyik meccsen sem talált be.

Bátran kezdte a meccset a Marseille, igaz, ez helyzetekben nem mutatkozott meg, de jelezhette az Inter számára, hogy nem csak védekezésre rendezkedtek be a franciák. A 8. percben óriási Inter-helyzet maradt ki, Zanetti beadása után Sneijder elé került a labda, aki 10 méterről, a kapuval szemben lőhetett, de Mandanda óriási bravúrral védett, igaz, egy bevetődő védőről pattant rá a labda. Három perccel később megint a francia kapus volt a főszereplő, Diego Milito mellel tette kapura a labdát közelről, de Mandanda ismét elképesztő reflexmozdulatot mutatott be, és így tartotta a 0-0-t.

Forrás: AFP/Olivier Morin
Mandanda óriásit védett Sneijder helyzeténél

Kicsit kijött a szorításból a Marseille, és el is jutott helyzetig, Rémy egy jobboldali beadás után Maicon mellől fejelt - fél méterrel a jobb alsó mellé. A 37. percben Morel lepett meg mindenkit, amikor beadás helyett a lövést választotta, de a labda kifelé kanyarodott, így Júlio Césarnak nem kellett elvetődnie. Az első félidő hosszabbításában Maicon tette középre a labdát, amit Forlán fejelt a kapu mellé.

A szünet utáni első tíz percben a Marseille letáborozott az Inter térfelén, a labda alig volt az olaszoknál. A félidő közepé Júlio Césarnak először kellett komoly védést bemutatnia, Diawara fejesét tolta ki a brazil kapus. A 75. percben egy szöglet után szerezte meg a vezetést az Inter: Pazzini közeli lövését Morel még becsúszva mentette, de a francia védő nem tudta elkanalazni a labdát, D. Milito pedig az ötösről a jobb alsóba gurított (1-0).

A három gól krónikája:


Egy újabb pontrúgás hozhatta volna meg a második Inter-gólt, de Maicon léc alá tartó szabadrúgását Mandanda fölétolta. Úgy tűnt, hosszabbítás dönt a továbbjutó kilétéről, de a 92. percben Brandao szerencsés és szemfüles volt egy felívelt labdánál, lövése pedig a jobbra dőlő Júlio César mellett a kapu közepébe vágódott (1-1).

Forrás: AFP/Olivier Morin
Maicon és Amalfitano talajgyakorlata

A franciák ünnepeltek, de azért még volt némi izgulnivaló, Mandanda ugyanis elhúzta Pazzini lábát, amiért a francia kapus a második sárga lapját kapta, az Inter pedig büntetőt, ezt Pazzini belőtte, de ez már nem osztott, nem szorzott, a Marseille idegenben szerzett góllal jutott a nyolc közé.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - Basel (svájci) 7-0 (3-0)
München, Futball Arena
v.: Clattenburg (angol)
Bayern: Neuer - Lahm, J. Boateng, Badstuber, Alaba - Ribéry (Pranjic, 79.), Luiz Gustavo, Kroos, Robben (Timoscsuk, 81.) - Müller (Schweinsteiger, 70.), Gomez.
Basel: Sommer - Steinhöfer (P. Degen, 70.), Abraham, Dragovic, Park Dzso Ho - Shaqiri (Zoua, 80.), Cabral, Xhaka, F. Frei (Stocker, 61.) - Streller, A. Frei.
gól: Robben (10., 81.), Müller (41.), Gomez (44., 50., 61., 67.)
továbbjutott: a Bayern, 7-1-es összesítéssel

Kellemes gondja volt Jupp Heynckesnek, a Bayern edzőjének a meccs előtt, mivel a Hoffenheim ellen parádézó csapatba egy félórára beszállt a sérüléséből felépült Schweinsteiger, így bővültek a variációs lehetőségek a középpályán.

Schweinsteiger végül a kispadon maradt, de a Bayern így is önbizalommal telve várhatta a Basel elleni visszavágót, mivel eddig mindhárom, svájciak elleni meccsét megnyerte hazai pályán, ráadásul odahaza legutóbbi tizenkét meccséből tizenegyet behúzott. Ráadásul a bajorok számára extra motivációt jelent, hogy a májusi döntőt Münchenben rendezik.

A Basel ugyanakkor amiatt várhatta magabiztosan a müncheni meccset, mert ebben az idényben mindig eredményes volt vendégként, az Old Traffordon például három gólt elérve ért el döntetlent. Az is a svájciak mellett szólt, hogy a Bayern a korábbi négy alkalomból csak egyszer tudott továbbjutni, ha elbukta az első meccset, a 2006/2007-es idényben a Real ellen sikerült a fordítás a münchenieknek.

Forrás: AFP/Guenter Schiffmann
Robben gólja indította el a lavinát

Pörgősen kezdett a Bayern, főleg Robben agilitása volt szembetűnő, a holland szélső az első bő tíz percben háromszor próbálkozott, az elsőt blokkolták, a második mellément, a harmadiknál viszont a hálóban kötött ki a labda, ezzel el is tűnt a bajorok hátránya. Szinte rögtön 2-0 lehetett volna, de Gomez fifikás sarkalását kivédte Sommer, de a Bayern nem hagyta levegőhöz jutni a svájciakat, csak az volt a kérdés, mikor jön a második gól.

Végül egészen sokat kellett rá várni, a 42. percben Robben beadása után Müller tette be a labdát kapásból, majd még a szünet előtt Gomez is szót kért, másfél méterről lőtte a harmadikat. A Baselnek egyetlen lehetősége volt az első félidőben, még 1-0-nál A. Frei lőtt a bal felső mellé Streller passza után.

A svájciakra a második félidőben is az áldozat szerepét osztották, ha addig még nem lett volna teljesen egyértelmű a továbbjutó kiléte, akkor Gomez tett róla, hogy minden eldőljön, Ribéry pontos beadását kifacsart mozdulattal lőtte a hálóba. A Bayern kicsit visszavett a tempóból, de így is sorra rúgta a szögleteket és hagyta ki a helyzeteket, majd a Ribéry, Gomez páros koprodukciója újabb gólt fialt, a francia beadása után a német csatár fejjel szerezte az idei kilencedik BL-gólját.

A hét mesterlövész müncheni verziója:


Nem kellett sokat várni a tizedikre sem, ismét Ribéry szállította a beadást, Gomez pedig ezúttal lábbal volt eredményes, a bal felsőt választotta. A spanyol felmenőkkel bíró támadó előtt jelenlegi edzője, Jupp Heynckes volt az utolsó német játékos, aki négy gólt szerzett egy meccsen a BL/BEK-ben. A hajrában már csak az volt a kérdés, a Hoffenheimnek lőtt hetes után mennyinél áll le a Bayern a Basel ellen, végül a svájciak is egy hetessel mehettek haza, mert Robben keretbe foglalta a meccset.

Forrás: AFP/Guenter Schiffmann
Gomeznek a négyből két góljánál nagyon könnyű dolga volt

Egy héten belül ez volt a második olyan BL-nyolcaddöntő, amelyen egy csapat hét gólt szerzett, múlt héten viszont egy német klub volt egy szenvedő fél, akkor a Barca alázta 7-1-re a Leverkusent.