Vágólapra másolva!
Fabio Borini az utolsó négy meccse mindegyikén gólt lőtt, az AS Roma után pedig az olasz válogatottba is beépülhet, pedig a szezon előtt még hazájában is csak kevesen ismerték. A Chelsea-ben Drogbát figyelte, a Romába igazolásakor taktikai szempontokat is mérlegelt, De Rossinak beszólt, a Lazio elleni vesztes derbi után pedig kihagyta a közös vacsorát a nem túl pengés, de megalkuvás nélkül küzdő támadó.

A gyengébb szezonkezdet után az AS Roma feljövőben van a Serie A-ban, és ebben nagy szerepe van a fiatal olasz csatárnak, Fabio Borininek. A húszéves focista a válogatottban is bemutatkozhatott, pedig a szezon előtt Olaszországban csak kevesen ismerték vagy látták játszani, mivel nagyon fiatalon Angliába szerződött.

Az olasz válogatott néhány hónappal az Eb rajtja előtt csatárgondokkal küzd. Az alapemberek közül Antonio Cassano és Giuseppe Rossi egészségi állapota miatt ki is hagyhatja a tornát, a Serie A-ban rendkívül gólerős Antonio di Natale pedig nem szerepel a szövetségi kapitány, Cesare Prandelli terveiben. A szakvezető viszont a legutóbbi, Egyesült Államok elleni barátságos mérkőzésre egy olyan futballistát is meghívott, akit az olaszok többsége bő fél éve még szinte egyáltalán nem ismert.

A Chelsea-be nem fért be

Az Egyesült Államok ellen debütált Fabio Borini, akit az olaszok egészen 2011 augusztusáig csak elvétve láthattak futballozni. A korosztályos válogatott támadó 16 évesen elhagyta Olaszországot, a Chelsea szerződtette a Bolognából. Londonban azonban nem sikerült neki a nagy áttörés: hiába ontotta a gólokat a tartalékcsapatban (volt olyan találkozó, amelyen négyszer volt eredményes), a Premier League-ben mindössze négy alkalommal vetették be.

Tavaly márciusban aztán a másodosztályú Swansea vette kölcsön, amelynek edzője, Brendon Rodgers jól ismerte őt a Chelsea akadémiájáról. A Championshipben Borini megmutatta, hogy képes a felnőttek között is eredményesen játszani: kilenc találkozón hat góllal segítette a walesi együttest a rájátszásba, amit aztán a Swansea meg is nyert, Borininek azonban elege volt az angol futballból.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=LMT6sYlFYR56gZ2H


A Chelsea-nél lejárt a szerződése, és bár a Swansea szerződést ajánlott neki, ami azt jelentette volna, hogy megint a Premier League-ben játszhat, ő inkább a Parma ajánlatát fogadta el, már csak azért is, mert így visszatérhetett szűkebb hazájába, Reggio Emiliába.

Egy kalkulált döntés

Parmában egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára, a klub ugyanis augusztus végén, az átigazolási időszak utolsó napján kölcsönadta az AS Romának. A hír nem kapott nagy visszhangot, elvégre a nyáron új tulajdonos vette át az egyesületet, nagy nevek is érkeztek, mint Bojan Krkic vagy Pablo Osvaldo. Borini azonban alaposan megfontolta a dolgot, és meg is magyarázta lépését.

"A Parma edzője, Franco Colomba csak egyetlen vérbeli csatárral képzeli el a csapatát, a Roma trénere, Luis Enrique viszont rendszeresen három támadót szerepeltet. Feltettem magamban a kérdést: hol lesz több esélyem a játékra?" - mondta Borini.

Ezzel együtt eleinte Romában sem róla szóltak az események, többnyire csere volt, és csak egyszer kezdett, akkor azonban gólt szerzett a Genoa ellen. Október végén megsérült, csak januárban állhatott edzésbe, akkor azonban eljött az ő ideje, mivel Osvaldo kidőlt a sorból.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=u0vwa0GcerQufTI2


Borini először a Cesena ellen lépett pályára, gólt is szerzett, azóta remekül játszik, tíz bajnokin nyolcszor volt eredményes, a legutóbbi négy meccs mindegyikén lőtt egy-egy gólt, így megmutathatta speciális gólörömét, amelynek során a tenyerét a szájába teszi, mint amikor egy kalóz egy tőrt szorongat a fogai között.

Sosem késne el

A csatárínséges időkben Prandelli meghívta a válogatottba, de Borini számára a címeres mez nem ismeretlen, a korosztályos válogatottakban sokat játszott. Az U21-es csapatban éppen Győrben mutatkozott be 2009 őszén, amikor a magyarok 2-0-ra nyertek.
Játékstílusa ráadásul nem olyan, amilyennek a klasszikus olasz támadókat tartják: technikai tudása nem kiemelkedő, nem szokott látványos cselsorozatokat bemutatni, viszont nem ismer elveszett labdát, rengeteget fut, csatár létére nem derogál neki visszajönni védekezni. A Corriere dello Sport az "attacante all'inglese", azaz "angol stílusú" állandó jelzőt adta neki.

Forrás: AFP/Marcello Paternostro
A főnök köszönti Borinit

Ez az őszinteség nem csak a pályán, hanem azon kívül is jellemző rá, ami viszont az olasz futballban nem mindig célra vezető. Amikor például az újságírók megkérdezték a véleményét Daniele de Rossi büntetéséről, akit azért tettek ki a keretből, mert késett az egyik összetartásról, Borini így válaszolt: "Velem ez nem fordulhat elő, én minden találkozóra húsz perccel korábban odaérek." Amikor pedig a klub a Lazio elleni derbin elszenvedett vereség után amolyan csapatépítő vacsorát rendezett, Borini nem volt jelen. Kiderült, hogy már korábban megbeszélt egy találkozót az egyik gyerekkori barátjával, ezt nem akarta lemondani.

Azért ha kell, diplomatikus is tud lenni. Angliában kiváló szabadrúgáslövőnek tartották (a Chelsea edzésein igyekezett ellesni Didier Drogba technikáját), ám Romában ezt a feladatot még nem kapta meg, amit így kommentált: "Ebből a szempontból Totti a főnök, és ez jól is van így."

www.global-soccer.eu