Vágólapra másolva!

Az UEFA módosította a versenynaptárt

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és a kontinens futballklubjait tömörítő szervezet (ECA) csütörtökön aláírta a nemzetközi versenynaptár módosításáról szóló megállapodást az UEFA isztambuli kongresszusán.

Az UEFA és az ECA február 28-án abban egyezett meg, hogy változtatásokat szorgalmaznak a kalendáriumban. Ezek között olyan módosítások is szerepelnek, hogy a versenynaptárban a válogatottak számára kilenc duplameccses hely legyen - amikor egymást követő három-négy napon két mérkőzést játszanak -, ugyanakkor egyáltalán ne legyen olyan, amikor elszigetelten egyetlen barátságos találkozó szerepel a programban, továbbá a duplameccses barátságos összecsapásokat kizárólag azonos kontinensen lehessen megrendezni.

Karl-Heinz Rummenigge, az ECA elnöke akkor azt mondta, a változtatásokhoz a nemzetközi szövetség (FIFA) hozzájárulására is szükség van, ám azon a fronton még nem közeledtek az álláspontok. A FIFA akkor úgy reagált, hogy az ECA eddig akadályozta a nemzetközi versenynaptárral kapcsolatos változtatásokat, tagjai ugyanis egyszer sem jelentek meg a FIFA illetékes bizottságának ülésén.

Rummenigge most vendégként volt jelen az UEFA isztambuli kongresszusán, s rövid beszédében a témával kapcsolatban a szintén a helyszínen tartózkodó Joseph Blatter FIFA-elnökhöz is szólt.

"Kedves Sepp! Azt ajánlom, nyissa ki nekünk az ajtót a nemzetközi szövetség" - fogalmazott a német sportvezető. "Egyértelműen kijelenthetem: készen állunk arra, hogy kölcsönösen előnyös megegyezésre jussunk a FIFA-val."

Az UEFA és az ECA között létrejött megállapodás a tervek szerint június elsején lép életbe és 2018. május 30-ig szól.