Vágólapra másolva!
Hetvennégy percig tökéletesen működött az APOEL védekezésre épülő bunkerfocija, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, a csereként beállt Kaká azonban egy góllal és egy gólpasszal eldöntötte a meccset a Real Madrid javára. A Chelsea meglepetésre a Kalou, Torres kettőssel rohamozott Lisszabonban, de a két csatár hozta össze a londoniak győztes gólját is a Benfica ellen.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
APOEL (ciprusi) - Real Madrid (spanyol) 0-3 (0-0)
Nicosia
v.: Felix Brych (német)
APOEL: Hiotisz - Purszaitidisz, Paulo Jorge, Oliveira (Kaká, 13.), Bonaventura - Helio Pinto (Solari, 72.), Nuno Morais - Haralambidisz, Trickovski, Alexandrou (Hélder Sousa, 46.) - Ailton
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao (Marcelo, 64.) - Sahin (Granero 84.), Khedira, Özil - Cristiano Ronaldo, Benzema - Higuaín (Kaká, 64.)
gól: Benzema (74., 89.), Kaká (82.)

A negyeddöntő sorsolásakor a Real Madrid lehetett a legboldogabb, hiszen a nyolcas mezőny leggyengébb csapatát, a ciprusi APOEL-t kapta ellenfélül.

A spanyoloknál visszatért a kezdőcsapatba Fábio Coentrao, az eltiltott Xabi Alonso helyén Nuri Sahin, elöl pedig Cristiano Ronaldo, Karim Benzema és Gonzalo Higuaín kezdett.

José Mourinho eddig minden BL-negyeddöntőjét sikerrel vívta meg, a Porto (2004), a Chelsea (2005, 2007), az Inter (2010) és tavaly a Real Madrid együttesével is továbbjutott.

Ivan Jovanovic az utolsó pillanatban változtatott a felálláson, és végül Hélder Sousa helyett Alexandrounak szavazott bizalmat.

Forrás: AFP/Jack Guez

Az első félidő nyomasztó Real-fölényben telt el, de hiába birtokolta hetven százalékban a labdát a vendégcsapat, igazán nagy helyzetet csupán egyet tudott kidolgozni.

A 12. percben egy Paulo Jorge által röviden kifejelt labdára Özil dőlt rá, de 12 méteres lövését Hiotisz kapus védte, és a 27. percben ugyancsak ő a helyén volt, amikor Cristiano Ronaldo éles szögből megeresztett lövését hárította.

A 34. percben elképesztő helyzet maradt ki, Ronaldo átadása után Sahin balról tökéletesen centerezett, a rövid saroknál álló kapus csak nézte, ahogy a védők mögött Benzema egyedül érkezik, ám a francia csatár négy méterről az üres kapu előtt rosszul találta el a labdát, amely a lábáról a földre, majd a léc fölé pattant.

A 44. percben Özil jobbról passzolt Ronaldóhoz, aki két védő között is elpörgette a labdát, de az elkerülte Hiotisz kapujának jobb alsó sarkát.

A második félidőben se nagyon változott a helyzet, a hazaiak át se lépték a félpályát, a Real támadgatott különösebb átütőerő nélkül. Mourinho a 63. percben zseniálisat húzott, beküldte Higuaín helyére Kakát, akivel felgyorsult a vendégek játéka.

Forrás: AFP/Patrick Baz

A 74. percben a brazil balról kiválóan nyeste középre a labdát, Benzema két védő közé bevetődve a hosszú sarokba csúsztatott (0-1).

A 78. percben Benzema kapott kiváló labdát, de Hiotisz pazar kivetődéssel, lábbal mentett.

A 82. percben minden eldőlt: Ronaldo sarokkal indította Marcelót, akit ugyan az alapvonalnál akasztott a védője, ám estében még így is középre adott, érkezett Kaká, és közelről nem hibázott (0-2).

A 89. percben Benzema még lőtt egy gólt, Özil bal külsővel eléje tekert labdáját közelről gurította a hálóba, beállítva a 0-3-as végeredményt, és eldöntve végleg a továbbjutás kérdését.

A mérkőzés góljai:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ojStv6wmDKY1pxha


Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Benfica (portugál) - Chelsea (angol) 0-1 (0-0)
Lisszabon, Luz-stadion
v.: Paolo Tagliavento (olasz)
Benfica: Artur - M. Pereira, Luisao, Jardel, Emerson - J. García (Nolita, 81.), Witsel - B. César (Rodrigo, 69.), Aimar (Matic, 69.), Gaitán - Cardozo
Chelsea: Cech - Ferreira (Bosingwa, 80.), D. Luiz, Terry, Cole - Mikel, Meireles (Lampard, 68.) - Kalou (Sturridge, 82.), Mata, Ramires - Torres
gól: Kalou (75.)

A Benfica kezdőcsapatába visszatért az eltiltását letöltő Pablo Aimar, akitől a hazaiak Óscar Cardozo mellett a gólokat várták. A vendégeknél a sérült Branislav Ivanovic helyét Paulo Ferreira foglalta el, meglepetésre azonban Frank Lampard, Didier Drogba és Daniel Sturridge is csak a kispadon kapott helyet, Roberto Di Matteo edző inkább Fernando Torresnek és Salomon Kalounak szavazott bizalmat.

Bruno Cesar és Cardoso villanása volt az első esemény húsz perc elteltével, a brazil remek kiugratását a paraguayi kevéssel lőtte a Chelsea kapuja mellé. Az angol csapat ezt leszámítva nagyon hatékonyan lezárta a területet, a portugál játékos nélkül kezdő portugál csapat képtelen volt veszélyt okozni. A Chelsea sem adta fel a támadásokat, de a vendégek próbálkozásai sem tudták izgalmasabbá tenni a meccset az első fél órában.

A félidő hajrájában a hazaiak növelni tudták a tempót, közelebb is kerültek Cech kapujához, a nagyobb helyzetek mégis a másik oldalon adódtak. A Leciester elleni duplával hosszú gólcsendet megtörő Torres szépen játszotta magát tisztára, ám fölé lőtt. Két perc múlva újra a hazai kapusnak kellett résen lennie, a lisszaboni közönség által folyamatos füttyel büntetett Meireles bombáját bravúrral ütötte ki Artur Moraes.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UgIGgiHTsA3wvf3f


Az első igazi ziccer a fordulás után jött, a szokásos hazai nagybedobás után Cardozo elé pattant a labda, a Benfica centere közelről bombázott kapura, ám a gólvonalon álló Paulo Ferreira megakadályozta a lelátón ülő honfitársai örömét. A Benfica feljebb tolta védekezését, és támadásai is élénkebbek lettek, egy Chelsea-kontra végén mégis Kalou fejelt fölé közelről.

Az egyre jobban felpörgő hazaiak két kisebb helyzete után Terry kezéről pattant le egy lövés, a Chelsea azonban megúszta a büntetőt, majd az ellentámadásból kis híján vezetést szerzett. A kiugró Mata elhúzta Artur Moraes mellett a labdát, majd kisodródva az üres kapu helyett a jobb kapufát találta el.

A 68. percben a meccs helyzetét hagyta ki a Benfica, Gaitán beadása két üres hazai focistát talált a hosszú oldalon, közülük Jardel fejelhetett négy méterről, de Cech bravúrral kiütötte a labdát.

A sorozatos hazai támadásokat egy vendéggól törte meg, Ramires szólója után Torres ment el a bal szélen, majd remekül adott középre, labdája két védőt megkerülve elérte Kalout, aki közelről nem hibázott (0-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XWH4JlKIgY73Uh0Z


A hajrában egészen közel kerülhetett volna a továbbjutáshoz a Chelsea. Egy újabb kontra végén jókora létszámfölényben értek a kékek a 16-oshoz, ám Mata önző megoldást választva a kapu fölé pörgetett.

A vége 0-1 lett, a Chelsea előnyösebb helyzetből várhatja a visszavágót.