Vágólapra másolva!
Kapott ugyan két gólt, ám ötöt szerzett a Real Madrid a ciprusi APOEL ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, így José Mourinho csapata kettős győzelemmel került az elődöntőbe. A Chelsea is oda-vissza verte a Benficát, de a portugálok annak ellenére óriásit küzdöttek, hogy több mint egy félidőt emberhátrányban játszottak. A Real a Bayernnel, a Chelsea a Barcelonával játszik az elődöntőben.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Real Madrid (spanyol) - APOEL (ciprusi) 5-2 (2-0)
Madrid, Bernabéu-stadion
v.: Rocchi (olasz).
Real: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Varane, Marcelo (Callejón, 46.) - Sahin, Granero (Raúl Albiol, 65.) - Hamit Altintop, Kaká, Cristiano Ronaldo - Higuaín (Di María, 55.).
APOEL: Pardo - Purszaitidesz, Paulo Jorge, Kaká, Boaventura - Nuno Morais, Hélio Pinto (Saciasz, 78.) - Haralambidesz, Manduca (Adorno, 68.), Marcinho - Aílton (E. Solari, 70.).
gól: Cristiano Ronaldo (26., 75.), Kaká (37.), Callejón (79.), Di María (84.), illetve Manduca (67.), E. Solari (82., 11-esből)
továbbjutott: a Real, 8-2-es összesítéssel

Nem elég, hogy a BL idei legkisebb királyfija, a ciprusi APOEL 3-0-ra kapott ki a negyeddöntő első meccsén hazai pályán a Real Madridtól, José Mourinho, a spanyolok edzője előzetesen úgy nyilatkozott, nem érdekli, hogy mindenki elkönyvelte csapata továbbjutását, nem fog felforgatott kezdőt feltenni a pályára.

Hittünk is, meg nem is a karizmatikus portugálnak, és végül azoknak lett igaza, akik arra szavaztak, hogy nem a gálacsapatot küldi fel, mivel Varane, Sahin, Granero és Hamit Altintop is azok közé tartozik, aki a legnagyobb rangadókat a padról, vagy még onnan sem követik. Nem csak ők voltak új fiúk az első meccshez képest, bekerült Kaká és Marcelo is, a két brazil nagyon agilisan játszott Cipruson, gólt is összehoztak közösen, és nagy szerepük volt abban, hogy a Real három gólt szerzett a hajrában.

A Real tizenhatos veretlenségi sorozattal vágott neki a meccsnek, a tizenhat találkozóból tizenkettőt meg is nyert, míg a ciprusiak ötször jártak Spanyolországban, és ezek alkalmával mindössze egy gólt szereztek. Ami tovább nehezítette a helyzetüket, hogy a Realé az idei BL legszigorúbb védelme, kilenc meccsen összesen négy gólt kapott a madridi csapat.

C. Ronaldo már az első percben földre került, úgy tűnt, egy ciprusi védő mintha rálépett volna a sarkára, de nem ítélt semmit az olasz bíró. Egy perccel később a portugál bal oldali beadása után Higuaín fejelte az elépattanó labdát a jobb kapufa mellé. C. Ronaldo is aktívkodott egy sort még az első tíz percben, Kaká beadása után röviden szabadítottak fel a ciprusiak, de az Osasuna elleni bajnokin duplázó klasszis ezúttal nem járt sikerrel.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
Higuaín 55 percet kapott, egy veszélyes fejest tudott felmutatni

A 25. percben is Ronaldo próbálkozott, ám fejese fölé ment, egy perccel később viszont már ünnepelhették a társak, Marcelo beadása után töben is lemaradtak középen a labdáról, a hosszú oldalon érkező portugál pedig közelről bebelsőzte (1-0).


Tíz perccel később Hamit Altintop lehetett volna a második gólszerző, de Higuaín kiugratása után pocsékul találta el a labdát, ami méterekkel mellément. A 37. percben Kaká varázsolt egyet, a 16-os jobb sarkától csavart álomszép gólt a bal felsőbe (2-0).


Kaká még a félidő vége előtt duplázhatott volna, de a bal kapufa ezúttal kisegítette az APOEL-t. Mourinho kettőt cserélt a félidő elején, Callejónt már a szünetben behozta, majd Di Maríát is pályára küldte, de csapata érthető módon nem igazán törte magát, Granero, Kaká és Hamit Altintop lövése is a felejthető kategóriába tartozott. A ciprusiak alig jártak a Real 16-osának környékén, de a második félidő közepén egy remek támadás végén sikerült nekik a szépítés, Marcinho tette a labdát a beinduló Manduca elé, aki ballal a jobb alsóba gurított (2-1).


Vérszemet kapott az APOEL, Haralambidesz csavarásánál Casillas védése kellett, hogy ne legyen 2-2 az állás. A 75. percben Ronaldo állította helyre a világ rendjét, szabadrúgásból lőtt gyönyörű gólt a hosszú felsőbe (3-1).


Aztán a csereként beállt Callejón lőtte meg a BL-ben szokásosnak mondható gólját, amikor a jobb alsóba gurított 16 méterről (4-1),


majd Hamit Altintop labdát is, lábát is találó becsúszása után a korábbi Real-játékos, Santiago Solari testvére, Esteban értékesítette a tizenegyest (4-2).


Di María gyorsan visszaállította a háromgólos különbséget, nem is akármilyen góllal, zseniálisan bökött alá a labdának, amely a kapus fölött a jobb sarokba hullott (5-2).


A vége már nyugis volt, a Real ott van az elődöntőben, ahol a Bayern München lesz az ellenfele.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Chelsea (angol) - Benfica (portugál) 2-1 (1-0)
London, Stamford Bridge
v.: Skomina (szlovén)
Chelsea: Cech - Ivanovic, David Luiz, Terry (G. Cahill, 59.), A. Cole - Ramires, Lampard, Mikel, S. Kalou - Mata (Raúl Meireles, 79.), Fernando Torres (Drogba, 88.).
Benfica: Artur - Maxi Pereira, Javi García, Emerson, Capdevila - Witsel, Matic, Bruno César (Rodrigo, 72.) - Aimar, Gaitán (Yannick Djaló, 61.) - Cardozo (Nélson Oliveira, 57.).
gól: Lampard (20., 11-esből), Raúl Meireles (92.) illetve Javi García (85.)
piros lap: Maxi Pereira (40.)
továbbjutott: a Chelsea, 3-1-es összesítéssel

A Chelsea-ből Drogba, David Luiz és Raúl Meireles is kihagyta a hétvégi, Aston Villa elleni bajnokit, és bár mindhárman bekerültek a visszavágóra jelölt keretbe, a kezdőbe csak a brazil védőt tette be Roberto Di Matteo. Az első meccshez képest annyi változás történt a londoniak csapatában, hogy Ivanovic és Lampard bekerült Paulo Ferreira és Raúl Meireles kárára, és a Lisszabonban gólpasszt adó Torres is bennragadt.

A Benficánál Luisao és Jardel is sérülés miatt hiányzott, a helyükre Capdevila és Matic került be, az egyébként védekező középpályás Javi García pedig kényszerből belső védőt játszott, mivel erről a posztról hárman is kiestek. A lisszaboniak négyszer bukták el az első meccset hazai pályán a nemzetközi kupákban, és csak egyszer sikerült továbbjutniuk, még 1999-ben, az UEFA-kupa első fordulójában, a román Dinamo Bucuresti ellen.

A Benfica nem viccelt, a kapu elé szorította a Chelsea-t az első percekben, de nagy fölény helyzeteket nem eredményezett. A másik oldalon viszont a korábbi Benfica-játékos, David Luiz vette le a labdát teljesen üresen egy szögletnél, Capdevila azonban önfeláldozó módon beledobta magát a lövésbe. A 14. percben a Benfica kapujába került a labda, a bíró mégis hamar lelohasztotta az angol drukkerek lelkesedését, Mata ugyanis lesről indulva helyezett a bal alsóba.

Forrás: AFP/Ian Kington
Mata ugyan pontosan lőtt, de les miatt nem örülhetett

A 17. percben Ashley Cole becsúszva szedte ki a labdát Bruno César alól, aki nagyot esett, és alaposan megütötte a bal vállát, de ápolás után tudta folytatni. A 20. percben Javi García ütközte le a 16-oson belülre érő A. Cole-t, a szlovén bíró pedig úgy érezte, tizenegyest kell ítélnie. A portugálok persze tiltakoztak ezerrel, de ez Lampardot nem zavarta meg, úgy lőtt a jobb alsóba, hogy Artur kezét érintette a labda (1-0).


Az első félóra végén egy jól kidolgozott figura végén majdnem egyenlített a Benfica: Cardozo lövését Terry a gólvonalról mentette. A 40. percben óriási butaságot csinált Maxi Pereira: a védő a büntetőnél már kierőszakolt magának egy sárgát reklamálásért, majd amikor megkapta a második sárgát Mikel buktatásáért, el kellett hagynia a pályát.


Az első félidő utolsó percében Kalou nagy passzt adott Fernando Torresnek, aki túlságosan önzetlen akart lenni, lövés helyett a középen érkező Matát akarta kiszolgálni, de a bevetődő Witselben elakadt a labda.

Portugál helyzettel indult a második félidő: Gaitán lekészítése után Cardozo lőtt, Cech pedig óriási védéssel szedte ki a labdát a léc alól. Az esetet követő szöglet után Aimar próbálkozott, de csak az oldalhálóig jutott. A Benfica-helyzetek után a Chelsea rontott el óriási ziccert, Kalou beadása után Ramiresnek csak az üres kapuba kellett volna passzolnia három lépésről, de a labda elcsúszott a talpa alatt.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
A. Cole becsúszása nem okozott örömet Bruno Césarnak

Aztán Fernando Torres pillanatai következtek, előbb szépen forgatta be Emersont, de a védő lábán megpattanó labda centikkel a jobb alsó mellett gurult el, majd Mata lövése után az Arturról kipattanót küldte akrobatikus mozdulattal mellé. Mata lövésénél csak pár centi hiányzott a második Chelsea-gólhoz, a Benficában pedig egy friss erő, Yannick Djaló villant kétszer is, de lábbal és fejjel sem találta el a kaput.

Nagyon izgalmas lett a meccs, mindkét csapat folyamatosan támadott, a Chelsea-nél Kalou centikkel tévesztette el a bal alsót, a portugáloknál pedig a csereként beállt Nélson Oliveira ravasz lövését védte lábbal Cech.

A Benfica végig nagyon harcosan játszott, és a 85. percben ennek meglett az eredménye, egy szöglet után Javi García előzte meg Cech kapust, és magasra felugorva a hálóba csúsztatott (1-1).


Nélson Oliveira előtt ott volt a lehetőség, hogy hős legyen, de külsővel a lelátóra rúgta a labdát, a 92. percben pedig Aimar rossz szabadrúgása és totojázása után Raúl Meireles lopta el a labdát, majd nagy vágta után óriási gólt lőtt a bal felsőbe, ezzel minden eldőlt (2-1).


A Chelsea így kilenc éven belül hatodszor került a legjobb négy közé, ahol a Barcelona lesz az ellenfele.