Vágólapra másolva!
Tovább gyűrűzik a bundabotrány, a héten újabb olasz labdarúgókat vettek őrizetbe, akik közül Andrea Masiello bevallotta, hogy szándékosan lőtt öngólt. A fogadási maffia vezetőjét egyelőre csak az újságírók találták meg, és a macedón bünőző szerint a játékosok maguk ajánlkoztak.

A nyáron kirobbant olasz bundabotrány egyre tovább terjed, és minden jel arra mutat, hogy sokkal többen érintettek a mérkőzések manipulálásában, mint azt először gondolták. A hét elején tartott razzia során újabb játékosok ellen indult eljárás, az őrizetbe vettek között van az Atalanta hátvédje, Andrea Masiello is, aki az előző szezonban még a Bariban futballozott.

Macedón a bundamaffia főnöke?

Egyelőre a még decemberben letartóztatott, majd öt nap után házi őrizetbe került Cristiano Doni mellett Masiello az egyetlen, aki együttműködik a hatóságokkal. A nyáron az Atalantába szerződött, és ebben a szezonban 17 bajnokin pályára is lépett bergamóiaknál, de január 15. óta nem játszott a Serie A-ban.

Edzője akkor még csak azért hagyta ki a keretből, mert úgy vélte, hogy nincs megfelelő idegállapotban, de ma már nyilvánvaló, hogy más volt a háttérben. Masiello bevallotta, hogy az előző bajnokságban, még a Bari focistájaként több mérkőzés végeredményét is manipulálta, a Lecce ellen pedig szándékosan rúgott öngólt, amiért 50 ezer eurót kapott.

Persze a buliban nem csak ő volt benne, a csapatból rajta kívül négy játékost vettek őrizetbe (Daniele Padellit, Simone Bentivogliót, Alessandro Parisit és Marco Rossit), a gyanúsítottak listáján ott van még Albdelkader Gezzal és Marco Esposito is. Az esettel foglalkozó államügyész, Giovanni Abbattista így fogalmazott a Neue Zürcher Zeitung hasábjain: "Az előző szezon végén a Bari több focistája is felajánlotta szolgálatait a fogadási maffiának".

Utóbbinak a vezetőit még nem sikerült megtalálni, legalábbis a hatóságoknak, mert az olasz újságírók ügyesebbek voltak. A La Repubblica interjút is készített a "cigányok" nevű csoport egyik vezetőjével, Krisztijan Ilievszkivel, aki jelenleg hazájában, Macedóniában bujkál.

Novarában a saját meccseiket figyeltetik

Ilievszki szerint a játékosok részéről egyértelműen Masiello volt a vezéregyéniség, ráadásul nem ők keresték meg, hanem a hátvéd hívta fel őket a Lecce elleni mérkőzés előtt. "Masiello tudta, mit akar. Felhívott, és azt mondta: megcsináljuk a meccset, hozd a pénzt" - állította Ilievszki, aki azonban ennél is tovább ment, és kijelentette: hat egyesület is gyakorlatilag a rendelkezésére állt a fogadási csalásoknál az előző idény hajrájában.

A macedón maffiózó a Bari mellett a Cagliarit, a Leccét, a Sienát, a Sampdoriát és a Chievo Veronát jelölte meg. A hét során mindenesetre a jelenleg is a Chievóban futballozó csatárt, Sergio Pellissiert is kihallgatták az olasz hatóságok. A La Gazzetta dello Sport információi szerint a Sampdoriából Stefano Guberti volt a közvetítő, aki korábban megfordult a Bariban is. A két csapat tavaly áprilisi bajnokiját (amelyen a Bariban Rudolf Gergely, a Sampban pedig Laczkó Zsolt is pályára lépett) a genovaiak idegenben egy érdekes tizenegyessel nyerte meg 1-0-ra.

Forrás: AFP
Guberti lehetett a kapocs a játékosok és a fogadási maffia között

A fogadási maffia ugyan a focistákkal intézte sötét ügyeit, de az olasz szövetség ennek ellenére a klubokat is bünteti. A vizsgálatokat követően ennek megfelelően több csapat is pontlevonással rajtolt az idényben: a Serie A-ban az Atalanta, a másodosztályban az Ascoli mínusz hat pontról indult. A jelenleg a legjobbak között szereplő, és a kiesés ellen küzdő Novara vezetősége éppen ezért jobbnak látta, ha előre biztosítja magát arra az esetre, ha náluk is felmerül a bundázás lehetősége.

A klub ugyanis megbízta a fogadások monitoringjával foglalkozó osztrák céget, a Federbetet azzal, hogy figyelje a Novara összecsapásaira tett fogadásokat az összes bukmékerirodánál, és még a találkozó előtt jelezze, ha gyanús dolgot (például hirtelen megugrik a fogadások száma, vagy a felrakott pénz összege) észlel.

"A homokba dughattuk volna a fejünket, de úgy döntöttünk, hogy inkább megpróbálunk tenni valamit" - jelentette ki a klub elnöke, Massimo di Salvo, aki lépéséről a csapat játékosait is tájékoztatta. Ezzel egyrészt arra számít, hogy a labdarúgók kétszer is meggondolják, szabad-e próbálkozniuk, másrészt pedig úgy véli, hogy ha a bundázás mégis megtörténik, akkor a szövetség nem büntetheti meg az egyesületet, a felelősség csak a focistáké lesz.

www.global-soccer.eu