Vágólapra másolva!
A téli előző átigazolási szezonban érte fizették a legtöbbet, az elmúlt két bajnokit mégis a kispadon kezdte Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkvában. Barátja, Ferenczi István szerint a legértékesebb magyar focista nincs hozzászokva a helyzethez, de fel kell vennie a kesztyűt, és megmutatni, mire képes. A korábban Oroszországban játszó Németh Norbert a túlságosan óvatos taktika áldozatának tartja Dzsudzsákot, és mivel szerinte az orosz edzők inkább a hazai játékosokat favorizálják, a szélsőnek az eddigieknél is többet kell mutatnia, hogy bennmaradjon a csapatban.

Dzsudzsák Balázs a téli átigazolási időszak legdrágább játékosaként, 19 millió euróért került az Anzsi Mahacskalából a Dinamo Moszkvába, amelyben eddig négy bajnoki mérkőzésen lépett pályára, a legutóbbi két találkozón viszont csak 18 perc jutott neki.

Pedig a magyar szélső első két meccsén, a CSZKA elleni 1-1 és a Zenit elleni 1-5 alkalmával végig pályán volt, és mindkétszer az ő beadásából született a csapat egyetlen gólja, vagyis nem lehetett panasz a teljesítményére.

A Dinamo a kupában visszavágott Huszti Szabolcs Zenitjének - Dzsudzsák kezdőként 84 percig volt a pályán -, a bajnokságban viszont folytatódott a nyeretlenségi sorozat, a Szpartak Moszkva elleni 1-3-nál Dzsudzsákot a 74. percben hozta le edzője.

Bejött a kezdőcsapat átvariálása

Szergej Szilkin úgy érezhette, váltania kell, és a Lokomotiv Moszkva ellen négy helyen átvariálta a kezdőcsapatot, így került például a kispadra Dzsudzsák és a bosnyák Misimovic, a topligák 2008/2009-es idényének gólpasszkirálya. Szilkin húzása bejött, mert a Dinamo 2-0-ra nyert, és a Dzsudzsák helyén játszó Kokorin betalált, így nem csoda, hogy a hétvégén, a Rubin Kazany ellen is a 21 éves orosz kezdett, Dzsudzsák pedig csak a 72. percben állt be.

A Dinamo legfiatalabb élvonalbeli gólszerzője szorította ki

A 21 éves Alekszander Kokorin csatárként és szélsőként is bevethető, és ő a klub történetenétek legfiatalabb gólszerzője a bajnokságban, 2008 októberében 17 évesen és 199 naposan, csereként beállva egyenlített a Szaturn elleni, végül 2-1-es Dinamo-sikert hozó meccsen. Két hónappal később mindössze másodszor volt kezdő, amikor újra fontos gólt szerzett, a Dinamo az ő góljával győzte le a Lokomotiv Moszkvát, nevelőegyesületét. A jobblábas játékos 2009-től állandó tagja volt az U21-es válogatottnak, tavaly novemberben pedig a görögök elleni felkészülési meccsen a felnőttválogatottban is bemutatkozott. Az idei szezonban eddig 32 meccsen játszott, ezeknek majdnem a felén lecserélték, jelenleg öt gólnál jár.




Fel kell vennie a kesztyűt

"Az nem lepte meg Balázst, hogy a Kazany ellen kispados volt, hiszen győztes csapaton ritkán változatatnak az edzők, és a helyére bekerülő srác gólt is lőtt. Inkább az érte váratanul, hogy a Lokotmotiv ellen csereként kezdett, mivel az utolsó edzésen még azok között volt, akiket a kezdőcsapatba szánt az edző" - nyilatkozta az [origo]-nak Dzsudzsák jóbarátja, Ferenczi István. Az NB II-es Gyirmót csatára rendszeresen beszél Balázskával, ahogy ő hívja Dzsudzsákot, aki ki szokta kérni a véleményét, és kölcsönösen ápolják egymás lelkét, ha valamelyikük nehezebb időszakot él át.

"Nincs hozzászokva a helyzethez, és senki sem szeret a kispadon ülni, úgyhogy érzékenyebben érintette a dolog, de az elkeseredés csak egy-két napig tartott, mert tudja, hogy fel kell vennie a kesztyűt, és megmutatnia, mire képes."

Forrás: AFP/RIA Novosti

Ferenczi szerint Dzsudzsákra sokkal nehezebb feladat hárul jelenlegi csapatában, mint korábban, elsősorban amiatt, hogy többet kell védekeznie, amire sem a PSV Eindhovenben, sem a válogatottban nem volt rákényszerítve. "Azt se felejtsük el, hogy ez egy jobb csapat és a bajnokság is erősebb, mint amilyen a holland volt" - tette hozzá Ferenczi.

Néméth Norbert jelenleg a Honvéd játékosa, korábban egy szezont viszont lehúzott a Tom Tomszkban, így tisztában van az oroszországi viszonyokkal. Szerinte messzemenő következtetéseket nem szabad levonni abból, hogy Dzsudzsák az utóbbi két meccsen a kispadon kezdett, és példaként Huszti Szabolcsot hozta fel, akinek a Dinamo-Zenit meccsen csereként volt egy káprázatos szabadrúgásgólja és egy gólpassza, majd a Rubin Kazany ellen pontot érő gólt szerzett, de a Szpartak ellen újra a kispadon találta magát.

A taktika áldozata lett

"Az oroszoknál nem csak az számít, hogy jó vagy-e, minden meccsre más taktikát dolgoznak ki az edzők, el kell fogadni, hogy van egyfajta kiszámíthatatlanság, és nem mindig az játszik, akit szeretnénk. Balázs a taktika áldozata lett, szerintem elég jól játszott összességében, de lehet, ennél is több kell, hogy bennmaradjon a csapatban" - magyarázta Németh. A középpályás szerint az oroszokra amúgy is jellemző, hogy védik a saját érdekeiket, játszhat akárhogyan egy külföldi, gyakran akkor is a hazai játékosaikat favorizálják.

Forrás: MTI/Dinamo Moszkva

Németh azt tapasztalta, hogy az orosz bajnokságban a csapatok kevés hangsúlyt fektetnek a támadásra, ebből a szempontból talán csak a Zenit és a CSZKA Moszkva a kivétel, a többiek óvatosan játszanak. Ennek ő is megérezte a hatását, mert volt, hogy idő előtt lecserelték, vagy nem vitték be, ha a kispadon várt a lehetőségre. "Bevallom, nem igazán értem, a Dinamo miért nem úgy áll fel, hogy Kuranyi van legelöl, a két szélről pedig Balázs és Voronyin támogatja, a 4-3-3-as vagy a 3-4-3-as játékrendszer is működőképes lehetne. Persze tudom, itt ha gólt szerez egy csapat, akkor azt mindenáron védeni kell, az orosz edzők ezt a stílust erőltetik."

Ez a befektetett munka időszaka

Németh nem félti Dzsudzsákot, mert szüksége van rá a Dinamónak, egyszerűen pechesnek tartja, mert vele nem jött össze a győzelem, de ez sem azért van, mert rosszabb lenne, mint a posztján jelenleg játszó orosz. "Van még ideje, hátravan még pár forduló a bajnokságból, ha meglesz az első gólja, biztos, hogy be fog indulni. Most az az elsődleges, hogy sokat kell melózni, ez a befektetett munka időszaka" - összegzett Németh.

Ferenczi ehhez még annyit tett hozzá, akiért ennyi pénzt kifizettek, azzal szemben érthető, hogy nagyobb az elvárás, de nem lesz gond, csak időre van szüksége Dzsudzsálnak, és jönni fog a jó teljesítmény.

Cissé berobbant, Torres lebőgött új csapatánál

A téli átigazolási szezon második legdrágább játékosa, Papiss Demba Cissé 12 millió eurójába került a Newcastle-nak, amely a Freiburgtól vette meg a szenegáli csatárt. Cissé zökkenőmentesen állt át a német viszonyokról az angolra, eddig kilenc bajnokin játszott a Szarkáknál, és ezeken tíz gólt szerzett, nagy szerepe van abban, hogy a Newcastle esélyes a BL-t érő negyedik helyre. Cissé az első meccsen, az Aston Villa ellen még csereként beállva ért el győztes gólt, azóta viszont csak az Arsenal ellen nem állt be, a többi meccsen kezdett, igaz, hatszor lecserélték.

Minden idők ötödik legdrágább igazolása, Fernando Torres, akiért tavaly januárban 58,5 milló eurót fizetett a Chelsea a Liverpoolnak, első öt meccséből négyszer is kezdett új klubjában - igaz, háromszor lecserélték -, utána viszont a padon találta magát, mert látványosan szenvedett. A hátralévő nyolc bajnokiból a vb- és Eb-győztes spanyol ötöt is a kispadon kezdett, végül a félév alatt összesen egy gólt szerzett a londoniaknál, és azóta sem sikerült megtalálni korábbi formáját, így lehet, hogy lemarad az Eb-ről.