Vágólapra másolva!
Az emberfogás értelmét veszti ellene, a korábbi csatárnagyságok legjobb tulajdonságai ötvöződnek benne, és mintha egyáltalán nem érzékelné a rá nehezedő nyomást. Lionel Messi már az előző években is vitathatatlanul a világ legjobb focistája volt, az idén pedig annak ellenére is szédületes tempóban fejlődött tovább, hogy a Barcelona elbukta a nagy megméretéseket. Mi lehet a titka?

Lionel Messinek olyan lehet a gólszerzés, mint másnak az alkohol, a cigaretta vagy a drog, egyszerűen nem tud leszokni róla. A Barcelona háromszoros aranylabdás argentin zsenije még nincs 25 éves, de már a klub történetének legjobb gólszerzője - 327 meccsen 251 gólt szerzett eddig a Barca mezében -, és az idényben sorra döntögeti a rekordokat, a spanyol bajnokságban 50 gólnál jár, minden sorozatot - Primera División, Király-kupa, spanyol és Európai Szuperkupa, Bajnokok Ligája, klubvilágbajnokság - összevetve pedig hetvenkétszer volt eredményes.

Huszonkét olyan alkalom volt a szezonban, amikor egynél több gólt szerzett egy meccsen, volt tíz triplázása, és háromszor ért el négy gólt, de a Leverkusen elleni BL-találkozón például öttel zárt.

Messit nézve az az ember érzése, hogy a futball a világ legegyszerűbb játéka, ráadásul süt róla, hogy számára ez nem munka, hanem egy szenvedély, szinte gyermeki öröm látszódik rajta, hogy azt csinálhatja, amit a legjobban szeret.

"Az a legfontosabb, hogy az ember szeresse a futballt. Hogy mennyire? Hároméves koromtól mindennap fociztam, mindegy volt, hogy reggel, délben vagy este. Még a házunkban is, össze is törtem egy csomó mindent, magamra haragítva ezzel édesanyámat" - árulta el Messi, amikor egy interjúban arról kérdezték, honnan a sportág iránti imádat.

Hogy mi Messi titka, mitől tud ennyi gólt lőni? Az biztos, hogy kell hozzá egy olyan csapat, mint a Barcelona, amelyben tökéletesen tud érvényesülni a stílusa, ahol a társak alá játszanak, nem véletlen, hogy az argentin válogatottban egyelőre nem tudta megközelíteni azt a teljesítményt, amit a katalánoknál nyújt. A Messi, Xavi, Iniesta hármas úgy működik, mintha állandó telepatikus kapcsolatban lennének. A legszebb az egészben, hogy az ellenfelek előre tudják, hogy az ő összjátékukat kéne megakadályozni, az esetek nagy többségében ez mégsem sikerül. Az utóbbi években csak a Chelsea-nek, valamint a Mourinho-féle Internek, illetve a Realnak - sokadik próbálkozásra - sikerült látványosan megoldani a barcelonai passzgyár hatástalanítását.

Értelmetlen az emberfogás

Éppen Mourinho mondta az Interrel elért továbbjutás után, hogy Messi ellen nem ér semmit az emberfogás, egy az egyben ugyanis bárkit megver, éppen azért ő azt a módszert alkalmazta, hogy az egyik védekező középpályás - a legtöbbször Cambiasso - mindig besegített a bal oldali védőnek, hogy az oldalvonal mellől induló argentint elriasszák a cselezgetéstől.

"Ha Messivel játszanék 50-0-ra kikapnék, és labdához sem érnék" - viccelt a portugál edző, amikor még az interes korszakban egy újságíró felvetette neki, hogy a korábbi egymás elleni meccseikből ő jött ki jobban, mert a Barca sztárja nem tudott gólt lőni csapatainak. Messinek aztán megszűnt a Mourinho-fóbiája, amikor az edző a Realhoz került, volt, hogy az ő két góljával nyert BL-elődöntőt a Barca a Bernabéuban. A mostani bajnokságot eldöntő, Nou Campban játszott meccsen aztán megint jól okoskodott az edző, és a Real védekezése elszívta Messi elől a levegőt.

Forrás: AFP/Lluis Gene

A Messi-jelenség elemzésekor nem feledkezhetünk meg Guardiola jelentőségéről sem, a négy idény után leköszönő tréner haverként kezelte a játékosokat, Messiből kihozta a maximumot, pedig igazából nem csinált semmi különöset, csak szabad kezet adott neki, hagyta, hogy érvényesüljön a kreativitása.

Mit csinál másképp Messi, mint Ronaldo?

Ha Messit és a mindig mindenben hozzá mért Cristiano Ronaldót hasonlítjuk össze, kicsit olyan képet kapunk, mint amikor a két legendás teniszezőt, André Agassit és Pete Samprast tették mérlegre: Ronaldo Agassihoz hasonlóan szeret színházat varázsolni a pályára, a középpontban lenni, ha úgy adódik, akkor hisztizni, míg Messi hozzá képest unalmasnak hat, néha ő is kiborul, de inkább azt látni rajta, hogy csak arra koncentrál, ami körülötte zajlik.

Messi az idényben szerzett gólja közül harminckettőt szerzett a tizenhatoson belülről egy társ passza vagy beadása után, tizenhatot egyéni akcióból, hatot kipattanóból, tizennégyet büntetőből, hármat szabadrúgásból, és egyet 16-oson kívüli lövésből. Ronaldo többször volt eredményes távolról, viszont kevesebb olyan gólja volt, amikor ő fűzte be a védőket, sokszor rá jött ki a támadás, vagy ő ért oda elsőként egy beadásra.

68 Messi-gól a szezonból:


Az amerikai Huffington Postban az angol tv-kommentátor Tony Wrighton azt jelölte meg Messi titkaként, hogy a kis argentin minden meccs előtt és után is meditál, emiatt a pályán is szinte mindig nyugodt, és nem is lehet kizökkenteni. Wrighton szerint Messi a meccsek előtti relaxálással azt éri el, hogy a pályán nem stresszel, nem érzi a nyomást, és nem agyal azon, mi van, ha kihagy egy helyzetet, csak az adott pillanat jár a fejében.

Az ellenoldal persze rögtön érvelhetne azzal, hogy a Chelsea elleni BL-elődöntőben Messi lába megremegett, és sorsdöntő helyzetben a lécre lőtte a büntetőt, mint ahogy a Sevilla elleni bajnokin is tizenegyest rontott 0-0-nál, a 93. percben, de ezek olyan hibák, amelyeket a legnagyobbak is elkövettek már, Ronaldo is elrontotta például a saját tizenegyesét a Bayern ellen.

És a maradék négy az Espanyol elleni hétvégi meccsről:


Tudja, mire képes

Messi az elmúlt négy idényben folyamatosan tornászta fel a gólok számát, sorrendben harmincnyolcat, negyvenhetet, ötvenhármat, majd az idén hetvenkettőt szerzett, és ő maga is elismerte, ebben az is szerepet játszik, hogy rutinosabban reagál az egyes szituációkra meccs közben. "Ahogy telnek az évek, úgy leszek egyre tapasztaltabb, és ezt kihasználva jobb döntéseket hozok a pályán. Tudom, hogy mire vagyok képes, ez jelenti a különbséget, és ehhez még hozzáadódik, hogy óriási önbizalommal játszom. A meccsek alatt sok őrült ötlet kavarog a fejemben, hogy mikor milyen megoldást válasszak, és mivel van önbizalmam, így van bátorságom végrehajtani őket".

Bár Messi nagyon sokat birtokolja a labdát a pályán, mégsem tűnik öncélúnak a játéka, ritkán látni tőle olyat, hogy egy társa jobb helyzetben van, mégis inkább bevállal még egy cselt. A másik feltűnő dolog, hogy Messi nem mutat be olyan trükköket, cseleket, mint Neymar, egyszerűen kihasználja a gyorsaságát, és úgy tolja el a labdát a védő mellett, hogy annak esélye sincs szerelni, hiába tudja, hogy valószínűleg balra fog cselezni.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Labdavezetésnél egészen közel van hozzá a labda, amelyet nagyon sokszor érint. Amikor ráviszi a védőre, az utolsó pillanatban általában lassít, mintha felkínálná a lehetőséget a szerelésre, hogy aztán hirtelen ritmust és irányt váltson, amivel máris levett egy embert a pályáról. Termete miatt alacsonyan van a súlypontja, és mivel nemcsak gyors, de remekül fedezi a labdát, simán bevág akár két-három védő közé is, ennek ellenére a párharcok nagy többségét megnyeri.

A nagy elődök legjobb tulajdonságai ötvöződnek benne

Ilyen szempontból a brazil Ronaldóra emlékeztet, aki térdsérülései előtt hasonló módon szórakozott a védőkkel, emlékezhetünk a Compostela elleni góljára, amikor a félpályáról indulva szlalomozott végig, de Messit nehéz lenne egy ember klónjaként leírni. A kapu alatt ugyanolyan élesen reagál a lecsorgókra, mint Van Nistelrooy vagy Inzaghi, képes hasonlóan gyilkos utolsó passzokra, mint egykoron Zidane, miközben a szabadrúgásokkal sem áll rosszul.

Ronaldóhoz képest Messinek nagy szerencséje van a sérülésekkel, bár pályafutása elején háromszor is combizomszakadást szenvedett, azóta elkerülték a komolyabb egészségi gondok, ami kisebb csoda, tekintve, hogy mennyi meccset játszik, és hogy mennyi rúgást kap a védőktől. Ami még Messi kezére játszhat, hogy a spanyol bajnokságban a kiscsapatokra sem jellemző, hogy bunkervédekezésre rendezkednének be, a topligák közül a spanyolban van a legkisebb esély arra, hogy az alsóházi csapatok elkapják a nagyokat.

Sokan felteszik a kérdést, meddig tarthat Messi nagy korszaka, van, aki szerint előbb-utóbb ő is belefásul majd a sorozatmeccsekbe, mint Ronaldinho, mások azt mondják, ha lelassul, már esélye sem lesz ilyen mennyiségben termelni a gólokat, de ez csak évek múlva derül ki. Addig pedig a védők figyelmébe ajánljuk Thiago Silva, a Milan brazil hátvédjének jó tanácsát: "Hogy mit lehet csinálni, ha Messi vezeti rád a labdát? Imádkozni".