Vágólapra másolva!
Volt, aki Ronaldinhónak érezte magát, más Messit másolta, és egy Puskás-díjas gólt is lekoppintottak a mögöttünk hagyott szezonban - kevésbé követett bajnokságok parádés góljai mutatják, hogy van élet a topligákon túl is. Nézzen egész pályás szólógólt Izraelből, ollózást Belgiumból vagy kapásbombát Törökországból, és szavazzon arra, amelyik a legjobban tetszik!


Saját tizenhatosának előteréből indult, majd miután átviharzott a pályán, gyönyörűen emelte át a kapust az izraeli Maccabi Petah Tikva játékosa, Tal Ben Haim. Aki a gyönyörű gólja ellenére a Tal Ben Haim II. elnevezésre kényszerül, ugyanis nem azonos a korábban a Chelsea-ben és a Machester Cityben is megforduló névrokonával, aki jelenleg a Portsmouth-ban játszik. Ben Haim gólját koppintotta a Lecceben játszó kolumbiai Juan Guillermo Cuadrado, csak közelebbről indult, és emelése sem sikerült annyira látványosra.

http://www.youtube.com/embed/YcLm6RS-S7I
269601outform.html400350


"Amikor Lex Immers lábujja találkozott a felé szálló labdával a kaputól 20 méterre, konzervatív becsléssel 83 százalék volt annak az esélye, hogy egy teljesen ártatlan nőt fog eltalálni a 48-ik sorból" - írja a Guardian a holland ADO Den Haag játékosának bombagóljáról, amellyel vezetést szerzett az Utrecht elleni bajnokin. Immers a gól után csak annyit mondott róla: "Egy ilyen gólt csak egyszer lősz a karrieredben, nekem ez ma sikerült".

269602outform.html400350


A Fenerbahce szlovák játékosának, Miroslav Stochnak talán még Immersnél is nehezebb dolga volt, amikor Alex szögletét ágyúzta a jobb felső sarokba 20 méterről. Úgy tűnik, a török atmoszféra jó tesz az ilyen góloknak, a török Hamit Altintop egy hasonló góllal nyerte meg az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat 2010-ben.

269603outform.html400350


Stoch góljához képest teljesen más szögletvariációból talált be a marokkói Ismail Aissati, aki a PSV elleni rangadón szerzett vezetést az Ajaxnak egy váratlan lövéssel.

269604outform.html400350


A futballtörténelemben kevés 20 éves középhátvéd dönthetett el egy meccset a 92. percben annyira stílusosan, mint a Real Sociedad játékosa, Inigo Martínez. Martínez a saját térfeléről ívelt a Betis kapujába, úgy, hogy a labda a felső lécet is érintette. A középhátvéd októberben szerzett gólját ráadásul néhány héttel később megismételte az Athletic Bilbao ellen, csak akkor még messzebbről, 54 méterről ívelte át a kapus felett a labdát.

269605outform.html400350


"Minden focista ilyen bonyolult és gyönyörű gólokat szeretne lőni" - jelentette ki találatáról a görög Olimpiakoszban játszó Jiannisz Fetfadzidisz az Atromitosz ellen 2-0-ra megnyert meccs után. "De ami igazából számít az az, hogy győzelemmel zárjuk a meccset" - tette hozzá Fetfadizidisz, akinek nem véletlenül hasonlítják gólját Lionel Messi egyik korábbi találatához.

269606outform.html400350


Nehezen lenne elképzelhető egy, bármilyen szép gólokat összesítő lista ollózás nélkül, így ebben is feltűnik egy, méghozzá a kurd származású svájci válogatott, Eren Derdiyok Wolfsburg elleni gólja. Ha valamelyik gólt esetleg mégis ismernék, akkor az feltehetően ez lenne, ugyanis a Bundesligában az év találatának választották.

269607outform.html400350

Az év mesterhármasa a 17 éves finn Joel Pohjanpalóhoz fűződik, aki három perc alatt ballal, jobbal és fejjel is betalált a HJK Helsinkiben, ezzel csapata gyorsan megfordította a Mariehamn elleni meccset, amelyet 3-1-re nyert meg. Mesterhármasa előtt a Monacónál és a Liverpoolnál is járt próbajátékon, de egyelőre a finn csapatnál maradt.

269608outform.html400350

Egy focipályán ritkán látható mozdulattal, a talajra párhuzamos testtel ollózott gólt a szerb Dalibor Veselinovic a Gent ellen, de csapata, a Kotrijk így is elveszítette a mérkőzést. Nyilatkozatai alapján Veselinovic egyáltalán nem kenődött el a vereség miatt: "Ez olyan gól volt, mintha Ronaldinho lőtte volna. Az összes képet láttam róla, és elképesztően gyönyörű volt".

269609outform.html400350

A végére pedig jöjjön egy klasszikus bomba, amiről egy néhány évvel ezelőtti tévés elemzőműsorban biztos azt mondták volna, hogy olyan, mintha zsinóron húzták volna. A gólt a portugál Uniao de Leiria argentin játékosa, José Shaffer szerezte a Beira-Mar ellen, és ezzel el is döntötte az összecsapást.

269610outform.html400350

A cikk a Guardian összeállítása alapján készült.