Vágólapra másolva!
A múlt hétvégén elkezdődött a brazil bajnokság, amely színvonalában egyre inkább közelíti, gazdaságilag pedig lassan fel is veszi a versenyt az európai topligákkal. Ráadásul olyan fordulatokat tartogat, amelyek Európában elképzelhetetlenek.

A brazil futballban még mindig nagyon fontosak az állami bajnokságok, ami miatt az országos küzdelem csak májusban kezdődhet. A Brasileiraót így gyakorlatilag kettévágja a nyári átigazolási időszak, amikor mindig rengeteg játékos igazol Európába, és a kluboknak sokszor idény közben kell új csapatot építeniük. Mindez nem könnyíti meg az edzők dolgát, ráadásul Brazíliában híresen türelmetlenek a klubvezetők. Az országban csak "edzők táncának" nevezik a szezon közben végrehajtott rengeteg cserét, leváltást, visszahívást.

Tavaly a 20 csapatból 13 más edzővel fejezte be a bajnokságot, mint akivel kezdte, és volt olyan csapat, amelynek három edzője is volt. Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a brazil bajnokság rendkívül kiszámíthatatlan, és a Sao Paulo FC 2006 és 2008 között, három éven tartó egyeduralmát leszámítva állandóan cserélődött az élmezőny. Kilenc év alatt hat klub lett bajnok, összesen tízen nyertek arany- vagy ezüstérmet, és az sem volt ritkaság, hogy egy csapat egyik évről a másikra kiesőjelöltből bajnokesélyessé váljon.

Forrás: AFP/Nelson Almeida

A két év múlva Brazíliában sorra kerülő világbajnokság miatt sokakat foglalkoztat a stadionok állapota, de a bajnokság e tekintetben semmire nem ad választ. A vb-t 12 stadionban rendezik, de ebből az idei bajnokságban rendszeresen csak egyben, a Porto Alegre-i José Pinheiro Bordában, ismertebb nevén a Beira Rióban játszanak meccseket - ez az Internacional otthona. A többi vb-stadion vagy még épül, vagy a városban nincsen élvonalbeli csapat.

Négyszer öt játékos, akikre érdemes figyelni

Veterán sztárok

Juninho Pernambucano: Minden idők egyik legjobb szabadrúgáslövőjéről mindenki azt gondolta, amikor a katari Al-Garafába igazolt, hogy némi levezetés után visszavonul, de tavaly hazatért a Vasco da Gamába, és kihagyhatatlan a csapatból annak ellenére, hogy januárban betöltötte a 37-et.

Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Marcos Assuncao: A szabadrúgásairól is elhíresült középpályás 11-szer volt válogatott, játszott az AS Romában és a Real Betisben, jelenleg pedig a Palmeiras szurkolóit boldogítja - pedig a nyáron már 36 éves lesz.

Sebastián Abreu: A Botafogo uruguayi csatára októberben lesz 36 éves, de még mindig maximálisan kiérdemli becenevét: Loco, azaz Bolond. A támadó pályafutása során a fél világot bejárta, és szinte csoda, hogy már 2010 óta a rióiaknál játszik, ahol még mindig alapembernek számít.

Deco: A 34 éves középpályás Portugáliában lett ismert, majd 75 alkalommal játszott a portugál válogatottban is, de 2010 óta otthon futballozik a Fluminensében. Nem is akárhogyan, hiszen tavalyelőtt kulcsszerepe volt abban, hogy a Flu bajnok lett, és immár szülőhazájában is elismerik kivételes tudását.

Ronaldinho: Az FC Barcelona és az AC Milan egykori szupersztárja még mindig csak 32 éves, de már veteránnak számít. Viselkedése persze nem mindig igazolja ezt, gyakran lehet arról olvasni, hogy nem profihoz méltó életmód szerint él, de a labdával még mindig káprázatosan bánik.

Forrás: AFP/Vanderlei Almedia

Elismert idegenlégiósok

Wálter Montillo: Az Európában nem nagyon ismert argentin 2010 óta futballozik a Cruzeiróban, és a brazil bajnokság legjobb támadó középpályásai között tartják számon. A tavalyi országos bajnokságban 12 gólt szerzett, és a válogatottban is bemutatkozhatott.

Andrés D'Alessandro: Egykoron őt is az új Maradonának tartották, de az argentin karmester Európában nem futotta be azt a karriert, amire a tehetsége predesztinálta. Brazíliában ellenben évek óta hatalmas sztár, az Internacional csillagászati összegért sem engedte el Kínába, és a csapatkapitányi karszalag is az övé.

Forrás: AFP/J.J. Bonilla

Jesús Dátolo: Az Internacionalnak nagyon bejönnek az argentin játékosok, hiszen a klub az év elején megvette Dátolót az Espanyoltól. A háromszoros válogatott szélső korábban a Napoliban és az Olimpiakoszban is szerepelt, idén pedig máris megválasztották az állami bajnokság legjobbjának.

Jorge Fucile: Az uruguayi szélsőhátvéd, aki a jobb és a bal oldalon is képes kiemelkedő teljesítményre, nemrégiben érkezett a Santoshoz az FC Portótól, amellyel tavaly Európa Ligát nyert, de ebben a szezonban kikerült a kezdők közül. A brazil klubbal máris megnyerte a paulista állami bajnokságot.

Marcelo Martins Moreno: Hol Marcelo Martinsként, hol Marcelo Morenóként futballozik a bolíviai csatár, aki a Sahtar Doneckből tért vissza Brazíliába, a Gremióhoz - korábban ugyanis a Vitória Bahiát és a Cruzeirót is erősítette.

Most tértek haza Európából

Vágner Love: A színes hajú támadó még 2004-ben szerződött a CSZKA Moszkvába, ahol ontotta a gólokat, ám állandóan honvágya volt, kétszer is visszakölcsönözték Brazíliába. A Flamengo most végleg megvette, nem is olcsón, hiszen tízmillió euróba került.

Forrás: AFP/Antonio Scorza

Wesley: A sokoldalú középpályásnak nem jött be az európai kaland. A Werder Bremen 2010-ban a Real Madridnak eladott Mesut Özil pótlására szerződtette, és bár voltak jó meccsei, összességében csalódást okozott, így most örömmel adták el a Palmeirasnak hatmillió euróért.

Jádson: Hétévnyi ukrajnai légióskodás után tért haza a Sao Paulóhoz a középpályás, aki részese volt a Sahtar Donyeck 2009-es UEFA-kupa-győzelmének is. Azon kevés játékosok egyike, akit még Kelet-Európából is beválogattak.

Wagner: 2002-ben U17-es világbajnokságot nyert a válogatottal, megjárta a Közel-Keletet és Európát is, de sem a Lokomotiv Moszkvánál, sem a Gaziantepspornál nem vált be. Utóbbi csapatnál összeveszett az edzővel is, nem csoda, hogy elengedték a Fluminenséhez

Cássio: A kapus 2007-ben, 20 évesen nagy reményekkel igazolt a PSV Eindhovenbe, ahol rengeteg brazil európai karrierje indult, de neki nem sikerült a nagy áttörés, négy év alatt csak három bajnoki védett, így most inkább hazatért a Corinthianshoz.

A jelen és a jövő csillagai

Neymar: A brazil labdarúgás jelenlegi legnagyobb sztárja még csak 20 éves, de mindenki azt kérdezi, hogy a Santos meddig tudja őt megtartani. A tavaly Dél-Amerika legjobbjának megválasztott cselgép szerződése 2014-ig érvényes, de hírbe hozták már az FC Barcelonával, a Real Madriddal, a Chelsea-vel és a Juventusszal is.

Forrás: AFP/Juan Mabromata

Leandro Damiao: A bajnokság legjobb csatárának tartott játékos még csak 22 éves, és nem az a tipikus brazil támadó. A technikai tudása kiváló, de képes valódi erőcsatárként is futballozni, kihasználva remek fizikai felépítését. Szinte érthetetlen, hogy még nem igazolt Európába.

Ralf: A védekező középpályás csak két éve játszik nagy klubnál, de a Corinthians szurkolói máris a kedvencükké fogadták, elsősorban az ellenfél támadásainak megakadályozásában jeleskedik. Négyszeres válogatott, és nem csak a neve alapján illene tökéletesen a Bundesligába.

Lucas: Őt is összehozták már szinte az összes sztárklubbal az AC Milantól kezdve a Liverpoolon keresztül az Internazionaléig. Nem véletlenül, hiszen nemcsak az előkészítésben jó, köszönhetően annak, hogy kiválóan lát a pályán, de a gólszerzés is remekül megy neki. Időnként az új Kakának szokták nevezni.

Ganso: Neymar "ikertestvére" a Santosban, bár az ő játékstílusa talán jobban illik az európai futballhoz, mert bár rendkívül technikás, a cseleket igyekszik nem öncélúan bemutatni. Túl van egy súlyos sérülésen, ami alighanem hozzájárult ahhoz, hogy még nem csapott le rá egyetlen európai klub sem.

www.gobalsoccerapp.com