Vágólapra másolva!
Döbbenetes történeteitől képtelen szabadulni, de egyre több gól kíséretében tálalja őket Mario Balotelli, aki az ellene játszó magyar focisták szerint igazi klasszissá is válhat. Két internetes szavazás alapján a szurkolók elsöprő többsége a szívébe zárta, Paolo Di Canio viszont legszívesebben felpofoztatná. Az Eb-ezüstérmes csatár úgy érzi, angyalok mentették meg, és csak annyit kér, ismerjék meg jobban, mielőtt kritizálnák.

Mindannyiunkban van egy kis Balotelli

Mario Balotelli különcségeiről hosszú könyvet lehetne írni, pedig még csak 21 éves. A ghánai származású olaszt hároméves korában fogadta örökbe a Balotelli család, majd amikor ismert játékos lett, a korábban eltűntnek hitt apja felbukkant, hogy újra a nevére a venné. Balotelli ekkor már nem kért a vér szerinti szüleiből, de a gyerekkorában történtek a jelek szerint mély nyomokat hagytak a személyiségében. Szinte nincs nap, mikor ne történne vele valami őrültség, ugyanakkor több nyilatkozata érzékeny lélekre vall. Összetett figurának tűnik az őt személyesen ismerők beszámolója alapján is.

"Gyors volt, erős volt, de nem volt semmilyen hisztije, csak a játékára kellett figyelni" - emlékezett vissza Balotellire Szabó János, aki a 2009-es U21-es Eb-selejtezőkön került szembe a klasszissal. A paksi védő szerint a győri meccs előtt "téma volt" a csatár, de nem jelentett gondot, inkább pluszmotivációt: "Megbeszéltük, hogy többen is figyelünk rá, és ha valakin átmegy, a másik azonnal odalép. Azóta sokat fejlődött, és még ennél is jobb játékos lesz, de valakinek tudni kell kezelni, ahogy ezt Prandelli a válogatottnál és Mancini a Manchester Citynél meg is teszi."

A Győrben 2-0-ra megnyert hazai selejtezőn az Interben játszó csatárt semlegesítették a magyar védők, csak egyszer tudott tőlük elszakadni, de azt megúszta egy kapufával az Egervári-csapat. "Mindenkit ki lehet kapcsolni, még őt is, szerintem ma is meg tudnánk oldani a feladatot" - mondta az [origo]-nak a jobbhátvéd Lázár Pál, akinek Balotelli különcsége már akkor feltűnt. "A kinti meccsen nem szállt fel a többiekkel csapatbuszra, inkább saját kocsit hívatott."

A győri győzelem Elek Ákosnak is inkább az első utánpótlás-válogatottsága, és nem az az olasz fenegyerek miatt maradt meg. "Se jó játék, se egy kirohanás, de az azóta eltelt idő is megmutatta, hogy általában nem a pályán szokta csinálni a hülyeségeit. Egyébként úgy néz ki, hogy az edzők tudnak rá hatni, és szerintem minden esélye megvan rá, hogy nagy játékossá váljon."

Éppen a balhéktól válik önmagává

Korábban magyar edzőket is megkérdeztünk a nehezen kezelhető játékosokról, akikről Prukner László azt hangsúlyozta, motiválásukhoz egyénre szabott eszközök kellenek, és figyelembe kell venni, hogy a média nagymértékben befolyásolja őket. "Ha azt látja, hogy állandóan szerepel a neve a hírekben, nem biztos, hogy beáll a sorba." Balotelli esetében ez a feltétel adott, miután az utóbbi időben a Manchester Citynél és a válogatottnál is hetente felkaptak róla két-három botrányos hírt. Alig emelkedik ki az őrültségek tengeréből az, amikor dartsnyilakkal dobálta meg a City ifistáit, amikor váratlanul megjelent egy manchesteri általános iskolában a vécét keresve, vagy amikor a pályán vallott szerelmet.

Verebes József egyedülálló véleményt fogalmazott meg a témában, miután balfácánnak titulálta azokat az edzőket, akik megpróbálják megváltoztatni a Balotelli-féle egyéniségeket. Ő imádta a problémás játékosokat, akiket szerinte éppen a személyiségük tesz azzá, amik. Példaként Albert Flóriánt hozta fel, akit állandóan kritizáltak azért, hogy néha csípőre tett kézzel álldogált a pályán, és örül annak, hogy nem sikerült megváltoztatni az egyetlen magyar aranylabdás stílusát.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A magyar edzők véleményének némileg ellentmond, hogy Balotelli megnevelésébe a nehézfiúkkal könnyen szót értő José Mourinhónak is beletört a bicskája az Internél, pedig többször is nyilvánosan kritizálta, vagy hosszú hetekre száműzte a keretből. Később a Manchester Citynél Roberto Mancini, az olasz válogatottnál Cesare Prandelli sem tudta megállítani a sorozatos balhékat a játékos körül. Azonban eredményként könyvelhetik el, hogy a focista játéka megközelítette a botrányai szintjét, fontos gólokkal járult hozzá a City bajnoki címéhez és az olaszok Eb-ezüstjéhez is.

A képlet azért nem ennyire egyszerű, Mancini többször is az ificsapatba terelte Balotellit, egyszer 86 millió forintnyi fontra büntette, miután a focista egy sztriptízbárban éjszakázott, máskor meg kijelentette: "Ha mindennap beszélnem kellene Balotellivel, pszichológusra volna szükségem."

Nem biztatás, hanem pofon kell ide

Van azonban olyan olasz edző, aki szerint elismerés helyett sokkal inkább az eddig elmaradt nevelés hiányzik Balotellinek. "Inkább pofonokra volna szüksége, mint vállon veregetésre" - vélekedett róla az Eb után a Swindont irányító Paolo Di Canio, a Lazio korábbi csatára. "Nem a csapatért, hanem önmagáért játszik, egoista, aki azt hiszi, hogy körülötte forog a világ. Nem ő, hanem Antonio Cassano vezette a döntőig a csapatot."

Forrás: MTI/EPA/Andreas Gebert

Egészen más irányba terelte a szurkolók véleményét a Balotellinek három gólt és számos újabb őrült történetet hozó 2012-es Eb. Az Amplicate.com oldal Balotelli-utálatról és Balotelli-imádatról egyaránt szavazást indított a torna alatt, és ebből az derült ki, a drukkereknek egyértelműen bejön a botrányhős személyisége. Az utálatra ugyanis mindössze 19 százalékuk mondott igent, az imádatra viszont 78 százalékuk bólintott rá, mindkét témában több mint 22 ezren szavaztak.

Nem vagyok dühös, de eltérek az átlagtól

Az utálatot kifejező blogbejegyzések ellen több Balotelli-hívő is a támadó korábbi nyilatkozatával tiltakozott, melyben a 21 éves játékos néhány mondatban összefoglalja életét. A játékos ars poétikáját olvasva az egyik kommentelő bevallotta, a monológ megváltoztatta korábbi rossz véleményét.

"Honosított olasz vagyok, Ghánából származom" - fogalmaz Balotelli. "A szüleim elhagytak, két angyal pedig befogadott. Mindennap szenvedek a rasszizmus miatt. Én vagyok az első fekete, aki az olasz válogatott mezét viseli. Nem vagyok dühös, de az élettapasztalataim miatt az átlagostól eltérő emberré váltam. Hát annyit kérek, próbáljatok meg jobban megismerni, mielőtt kritizáltok!"