Vágólapra másolva!
A 86-szoros válogatott Király Gábor kíváncsi a FIFA által csütörtökön bevezett videobíróra, de attól tart, hogy a túl tökéletes alkalmazás miatt a kapusok ezentúl valamennyivel több gólt fognak kapni, annak viszont mindenképpen örül, hogy a játékosok nem tudnak majd rátámadni a gépre. Puhl Sándor volt bíró örül az újításnak, ha tényleg segíteni fogja a játékvezetők munkáját, Várhidi Péter volt szövetségi kapitány pedig azt várja az idei klubvébén bevezetendő technikáról, hogy azonnal és pontosan jelezzen.

A 2010-es vb-n Frank Lampard lövése után jó fél méterrel a gólvonal mögé pattant a labda, ezzel Anglia kiegyenlített volna a németek elleni nyolcaddöntőn, ám az uruguayi bíró, Jorge Larrionda nem ítélt gólt.

Idén március 10-én a Premier League Bolton-QPR meccsén Bogdán Ádám a lassítások alapján a gólvonal mögül ütötte ki a labdát, de sem Martin Atkinson vezetőbíró, sem pedig Bob Pollock asszisztens nem jelzett. A bajnoki után az angol szövetség a videobíró bevezetését sürgette.

A foci-Eb donyecki csoportmeccsén 1-0-s angol vezetésnél az ukránokat megfosztotta egy szabályos góltól Kassai Viktor, aki a vonalbírója jelzését elfogadva Marko Devics lövése után nem ítélt gólt, pedig a labdát a gólvonal mögül rúgta ki John Terry.

A FIFA július 5-én ülésezett, és úgy ítélte meg, hogy eljött az ideje a videobíró bevezetésének. Először az idei, tokiói klubvébén próbálják ki élesben, és ha beválik a technika, akkor a 2014-es vb-n már a pálya kötelező tartozéka lehet majd (az alkalmazandó technikákról részletesen itt olvashat).

Többet tud, mint az emberi szem

A videóbírót ellenzők és pártolók véleménye megoszlik, a négyszer a világ legjobb játékvezetőjének választott Puhl Sándor nem titkolja, hogy próbál semleges maradni.

"Ameddig nem láttuk, hogy milyen a gyakorlatban, addig nem tudjuk, hogy jó-e, vagy nem. De valószínűleg könnyebb lesz vele, mert többet tud, mint az emberi szem. De hogy jobb lesz-e vele, azt majd csak a klubvébé és a Konföderációs Kupa után mondhatjuk meg" - adott gyors értékelést Puhl Sándor, aki szerint nem Kassai Viktorék hibája miatt vette elő ismét a kérdést a FIFA, hiszen számos hasonló eset történt már a futballban. Hozzátette, számára több kérdés is felmerül. "Nem tudjuk, hogy hol, milyen szinten fogják bevetni, és hogy melyik technológiát, a Hawk-Eye-t (sólyomszem), vagy a GoalRefet (videobírót) akarják alkalmazni."

Forrás: AFP/Glyn Kirk
A gólbíró tesztelése

Megkérdeztük a volt bírót, hogy ő örült volna-e a gépi segítségnek aktív korában. "Mindennek örülök, ami segít, és objektíven dönt. De a visszavonulásom, 2000 óta sok minden változott, ki gondolta volna akkor, hogy egy csapat csatár nélkül nyerhet majd Eb-t?"

"Egy biztos, a játékosok nem fognak a gólbíróval vitatkozni" - látta meg az újítás vicces oldalát az 1860 München kapusa, Király Gábor, aki szerint ha jól működik majd a gólbíró, és segíti a játékvezetők munkáját, akkor mindenki örülhet a bevezetésének - kivéve a kapusokat.

"Minket azért hátráltathat a videobíró, mert a játékvezető nem tudja pontosan megítélni, hogy a labda egy centivel benn volt-e vagy sem, de ha a gép tökéletesen dönt majd, akkor meg fogják ítélni a gólt. Lehet, eddig az ilyen esetekből eddig kaptunk száz gólt, mert a partjelző éppen pislantott az esetnél, ezentúl pedig kapunk majd 120-at" - mutatott rá Király arra, hogy ami az egyik félnek jó, nem biztos, hogy a másiknak is az.

A 86-szoros válogatott kapus szerint ezentúl attól lehet majd rettegni, nehogy elromoljon a gép, hiszen akkor tényleg nem lehetne kire mutogatni. "Nem tudom, tökéletesen fog-e majd működni, a pontos működési elvét sem ismerem, de a nagy változások, amelyeket a karrierem során átéltem, mind pozitív hatással voltak a futballra. Még az NB I-ben védtem, amikor a hazaadást meg lehetett fogni, ekkor kezdődött, hogy a kapusoknak lábbal is kellett tudniuk passzolni. Később már elvárták, hogy ballal-jobbal jól rúgjanak a kapusok."

Király úgy véli, a hat másodperces szabály is pozitív változásokat hozott, még akkor is, ha a bírók kirúgásnál nyolc-tíz másodpercig is engedik, hogy a kapusnál legyen a labda. "Komoly eredménye volt ennek is, én azóta, ha lehet, még gyorsabban dobom a labdát, nem húzom annyira az időt."

Nincsen fontos és nem fontos meccs

"Mindenféleképpen jó ötletnek tartom a videobírót, de csak abban az esetben, ha azonnal jelezne gól esetén" - mondta az [origo]-nak Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány. Azt mondta, a teniszben használt sólyomszem alkalmazása a labdarúgásban nem lenne üdvözítő: "Ki tudja megállapítani, hogy mikor avatkozzon be a játékvezető? Ahol holtidő van, például a teniszben vagy a hokiban, ott lehet ilyenekkel foglalkozni, de fociban nem áll a játékidő. A hokiban 3-5 percet is elvesz a meccsből" - jelentette ki Várhidi.

Az edző szerint Kassai Viktor hibája biztosan közrejátszott a FIFA döntésében, mert egy neves, magasan jegyzett játékvezető tévedett, ráadásul egy nagyon fontos meccsen. "Megpróbálták az ötbírós rendszert, de nem jött be. Ráadásul lehetett látni, hogy a vonalbírók a vezetőbírót is zavarták egy picit, máshogy kellett miattuk helyezkednie" - vélekedett Várhidi.

Csak akkor tudná elképzelni az új rendszer bevezetését, ha azt minden szinten használnák, nem csak világversenyeken. "Nincsen fontos és nem fontos meccs, minden meccs fontos annak, aki játssza. Megyei szinten is kis BL-döntőt játszanak, az NB I-ben is kiesések, edzői sorsok dőlhetnek el egy téves bírói ítélet miatt."

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Sólyomszem

Várhidivel egyetért Puhl. "Nagy kérdés, hogy aki a videobíró bevezetését erőltetni, annak van-e igénye egy NB II-es mérkőzésre is. A futball tradíciója ugyanis azt diktálná, hogy a körülmények, ahol csak lehet, egyformák legyenek."

Egy sokadosztályú meccsen már csak azért sem lesz videobíró, mert a bevezetése 250 ezer dollárba kerül, igaz, a FIFA állja ennek a költségét, persze csak a legmagasabb szintű futballeseményeknél. "Ha ezt képes finanszírozni a nemzetközi szövetség, akkor hajrá, de az biztos, hogy a megyei I-es pályákon ilyet nem fogunk látni" - mondta Puhl.

Puhl Sándor arról is beszélt, hogy ha nem válik be a videobíró, akkor sincsen nagy baj. "Az ember képes felülírni a tévedését, ha valami jó, akkor csinálja, ha nem, akkor változtat."

Várhidi szerint a labdarúgást alapvetően nem fogja megváltoztatni a döntés, mert viszonylag ritka az olyan kétes eset, mint az ukránok meg nem adott gólja, de apróbb változásokat hozhat a játékban. "Nem kell idegeskedni azon, hogy belül volt, vagy kívül, nem kell az edzőknek összeesküvés-elméleteket gyártaniuk, nem kell túlzott gólörömökkel befolyásolni a bírókat, nem kell lendíteni a kezeket" - fejtegette Várhidi Péter.

Jogosak-e Platini félelmei?

Michel Platini UEFA-elnök egyértelműen ellenezte a videobíró bevezetését, mondván: "Akkor nemcsak erre lenne szükség, hanem minden játékosra szenzorokat kellene telepíteni, hogy kiszűrjük a kezezést" - fogalmazott, és leszögezte, kitart amellett, hogy a technikai vívmányok bevezetésével ellentétben inkább a több játékvezetős megoldást kell alkalmazni.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

"Igen, gól volt, és a bíró hibázott" - mondta Kassai esetéről az UEFA-elnök. "De az egész akciót egy hatalmas les előzte meg. Akkor miért nincs lesgépünk? Vagy miért nincs technikai megoldás arra, hogy ne születhessen még egy olyan kezezős gól, mint amilyet Maradona szerzett az 1986-os vébén? Azért vagyok a technika ellen, mert ha beengedjük a játékba, akkor előbb-utóbb elárasztja a futball minden egyes területét. Hol húzzuk meg a határt?" - tette fel a kérdést Platini.

"Jogos, amit az elnök úr mond, de a meccseket mégis csak gólra játsszák" - emelte ki Király Gábor. "De valóban, a lesállás lesz szerintem a következő, amely nagy bonyodalmakat okozhat, de nem szabad ennyire a tökéletességre törekedni. Ha nem a gól miatt, akkor a meg nem adott 11-es vagy a színészkedés okozna problémát, persze ettől egy kis újítást ki lehet próbálni, még ha nem is biztos, hogy működni fog. Az amerikaifociban lehet kérni a kamerát, és a kivetítőn elemzik a kétes szituációt, de a fociban nem biztos, hogy működne, ha 2-3 percre leállna a meccs. Az is lehet, hogy a videobíró nem hoz majd akkora forradalmat, csak csendben beépül a játékba" - mondta Király.

Ezek után előfordulhat-e, hogy száz év múlva, egy plexi mögül irányítja majd a focimeccseket egy bíró? "Akkor az már csocsó vagy gombfoci lesz. Az igazi focinak az a varázsa, hogy emberek vagyunk, és tévedhetünk, nem biztos, hogy minden tökéletes kell hogy legyen a világban. Ettől még nagyon kíváncsi vagyok a gólbíróra, hogy miként fog elsülni."