Vágólapra másolva!
Hatalmas vihart váltott ki Angliában Robin van Persie bejelentése, az Arsenal holland csatára ugyanis azt mondta, nem hosszabbítja meg a jövő nyáron lejáró szerződését. A játékos kegyetlenül betett a klubnak, hiszen nyilatkozatával a saját árát is lenyomta, így gyengítette az Arsenal alkupozícióit. De igazából neki sincsen túl sok lehetősége, ha valóban váltani akar.

Igazi déja vu érzései lehetnek az Arsenal szurkolóinak, akik joggal gondolhatják, hogy időspirálba kerültek, és szinte minden nyáron ugyanazt kell átélniük: az együttes legjobb játékosa és csapatkapitánya távozik a klubtól.

A sort Patrick Vieira nyitotta még 2005-ben; őt Thierry Henry követte két évvel később; 2009-ben a második számú csapatkapitány, Kolo Touré igazolt el; tavaly nyáron pedig Francesc Fabregas távozott. Most pedig minden jel arra mutat, hogy az előző idényben a Premier League legjobb játékosának megválasztott Robin van Persie is követi őket.

A jövő kérdéses

Legalábbis erre utal, hogy a holland támadó a napokban a hivatalos honlapján bejelentette, nem fogja meghosszabbítani a jövő nyáron lejáró szerződését. Van Persie jövője egy éve állandó találgatások tárgya, hiszen mindenki tisztában volt vele, hogy jelenlegi szerződése 2013 nyaráig szól, márpedig ilyen esetben a kluboknak általában két lehetőség áll a rendelkezésükre: szerződésajánlatot tenni a játékosnak, és ha nem sikerül vele megegyezni, akkor eladni még az előtt, hogy ingyen távozna.

Az Arsenal el is kezdte a tárgyalásokat Van Persie-vel, májusban külön megbeszélést tartott vele Arsene Wenger és a klubvezető, Ivan Gazidis, ám akkor hivatalosan csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a felek az Európa-bajnokság után folytatják a tárgyalásokat.

Ilyen előzmények után nagy meglepetés volt Van Persie bejelentése, nem is beszélve az indokairól. Azt állítja ugyanis, hogy a májusi tárgyaláson nem az új szerződésének pénzügyi részletei jelentették a témát, hanem az egyesület jövője és játékospolitikája, és Van Persie azért nem hosszabbít, mert ezzel nem ért egyet.

A módszer ártott a klubnak

A holland világklasszis szó szerint úgy fogalmazott, hogy az anyagi kérdések számára nem jelentenek prioritást, sokkal fontosabb, hogy szeretne trófeákat nyerni. Az Arsenalnál az elmúlt hat évben ez valóban nem sikerült neki, és maguk a drukkerek is tisztában vannak azzal, hogy ez részben azért volt így, mert az Ágyúsok pénzügyi okokból évről évre eladták a legjobbjaikat.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A 2006-ban átadott Emirates Stadium építési költségeinek, illetve az arra felvett hiteleknek a visszafizetése miatt a klub nem akart őrült módon költekezni, illetve belemenni a Chelsea és főleg a Manchester City megerősödése miatt kialakult árversenybe. Az Arsenalt gyakran szokták felhozni példaként, mint pénzügyileg reális módon működő egyesületet, amely így is rendszeresen ott van a Bajnokok Ligájában, más kérdés, hogy az igazán nagy siker évről évre elmarad.

Mindezek alapján Van Persie indokai akár még elfogadhatóak is lennének, azonban a módszer, ahogyan mindezt nyilvánosságra hozta, sok szurkolónál kicsapta a biztosítékot. Egyrészt idén nyáron Wenger a korábbiaktól eltérően már az átigazolási szezon kezdetén bejelentett két olyan igazolást, ami arra utal, hogy nincs híján az ambícióknak: a francia gólkirály (Olivier Giroud) és egy százszoros német válogatott (Lukas Podolski) megszerzése egyértelmű erősítésnek számít.

Másrészt pedig míg Vieira, Henry vagy Fabregas anno nem próbálta meg gyengíteni az Arsenal alkupozícióit, végig nagy tisztelettel beszéltek a klubról, addig Van Persie ezzel a lépésével szinte kikényszeríti az eladását, miközben jelentősen csökkentette az összeget, amennyiért eladhatják, hiszen ha mindenki tudja, hogy távozni akar, akkor nem lehet annyit kérni érte.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ahogyan a Daily Mail újságírója fogalmazott: "Egy perccel azelőtt, hogy a nyilatkozat megjelent honlapján, Van Persie körülbelül 25 millió fontot ért, azt követően már milliókkal kevesebbet".

Gerrard és Rooney hasonló nyilatkozat után maradt

Arról nem is beszélve, hogy a nyilatkozat megfogalmazása arra utal: Van Persie mindent megtett a sikerek érdekében, ám az edző és a tulajdonos számára nem az Arsenal eredményei a legfontosabbak. Van Persie azt írja, hogy amint Gazidis visszatér az Egyesült Államokban töltött nyaralásából, folytatják a tárgyalást, az amerikai tulaj ugyanakkor egyáltalán nem nyaral, és főleg nincsen az USA-ban, jelenleg is Londonban tartózkodik.

A csatár szerint nem a pénz a fontos számára, azonban a korábbi példák azt mutatják, hogy az ambíciói hiányának indokként való felhasználása egyáltalán nem ritkaság a Premier League sztárjainál. Ma már a Liverpool vagy a Manchester United hívei valószínűleg nem szívesen emlékeznek rá, de Steven Gerrard vagy Wayne Rooney is járt hasonló cipőben.

Gerrard 2005 nyarán nyilatkozta, hogy távozni akar, miután nem fogadta el klubja szerződéshosszabbítási ajánlatát, Rooney pedig 2010 októberében mondta azt, hogy azért nem hosszabbít, mert az egyesület nem adott neki biztosítékokat a keret jövőjét illetően. Végül mindketten maradtak.

Ez a lehetőség sincs kizárva Van Persie esetében, mint ahogyan az sem, hogy a következő szezont is az Arsenalnál tölti, hogy jövő nyáron ingyen távozzon (ilyenre is volt már példa világklasszis esetében, Michael Ballack cselekedett így a Bayernnél), de a legvalószínűbb az, hogy idén nyáron eladják.

Forrás: AFP/Mika Volkmann

A kérdés már csak az, hogy kinek: kevés olyan klub van, amely képes megfizetni azt az összeget, amennyit az Arsenal jogosan kérhet, és Van Persie ambícióinak is megfelel. Az első számú jelöltnek a Manchester City számít, amelynek korábban sikerült az Ágyúsoktól elcsábítania Kolo Tourét, Sami Nasrit és Gael Clichyt is, azonban a Citynek jelenleg olyan támadói vannak, mint Mario Balotelli, Carlos Tévez, Sergio Agüero és Edin Dzeko, így alighanem csak akkor vennének újabb csatárt, ha közülük eladnak valakit, ráadásul a hírek szerint nem akarnak rekordfizetést kínálni a hollandnak.

Kevés a reális alternatíva

Más klub Angliából nem nagyon jön számításba: Manchester United mestere, Sir Alex Ferguson ugyan nagyra tartja Van Persie-t, de a MU-ra sem jellemző, hogy csillagászati összegeket költene ilyen korban lévő játékosokra, a Chelsea-t pedig nem hozták kapcsolatba a támadóval.

Külföldről elsősorban a Juventust szokták emlegetni, és a torinóiak a Serie A aktuális bajnokaként reális megoldást jelenthetnek, más kérdés, hogy mennyit hajlandóak fizetni Van Persie-ért .A La Gazzetta dello Sport információi szerint már tettek egy nyolcmillió fontos ajánlatot, ami azonban még a jelen körülmények között is nevetségesnek tűnik.

Az FC Barcelonának vagy a Real Madridnak nincs szüksége Van Persie-re, a Paris Saint-Germain pedig alighanem lépes lenne csillagászati összeget adni érte, de ha a csatár oda írna alá, azzal a saját korábbi, ambícióikkal és trófeákkal kapcsolatos kijelentését hazudtolná meg - nyilvánvalóvá válna, hogy a pénzről szólt a dolog.

Ami az Arsenalt illeti, Wenger a jelek szerint nagyon bízott benne, hogy maradásra tudja bírni legjobbját, még egy nappal Van Persie bejelentése előtt is azt írta az Eurosporton rendszeresen megjelenő rovatában: "Mindig kiálltam mellette, még a legnehezebb időszakában is, és remélem, hogy az Arsenalnál fejezi be a karrierjét. Mindenképpen meg akarjuk őt tartani, mert a támadójátékunk tőle függ".

Mindez arra utal, hogy a csatár honlapján megjelentek őt is váratlanul érték, ugyanakkor Podolski és Giroud leigazolása sokak szemében annak a jele volt, hogy az Ágyúsok megpróbálnak felkészülni a holland eligazolására is.

Wenger korábban bizonyította, hogy távozhat akárhány kulcsember, csapata mindig képes hozni egy bizonyos szinten, elvégre a klub 1998 óta folyamatos résztvevője a Bajnokok Ligájának, és Wengerrel sohasem végzett a negyediknél rosszabb helyen a Premier League-ben. Az viszont bizonyos, hogy Van Persie pótlása a legnehezebb feladat lesz a számára.

www.globalsoccerapp.com