Vágólapra másolva!
Az állandó mezszámok bevezetése óta már nem csak 1-től 11-ig láthatunk számokat a focisták mezein. Néhányan ragaszkodnak bizonyos számokhoz: az 1970-es években valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy eljön az idő, amikor nullás, vagy 121-es számú mezben fut majd ki egy-egy játékos. Buffon a következő idényben 10-es lehet, Zamorano pluszjelet írt két számjegy közé, de volt olyan focista is, aki az egyes és a százas között ingadozott.

Néhány mezszám különös jelentőséggel bír, a legmitikusabb alighanem a tízes. Ezt a minden idők legjobb futballistájaként számon tartott Pelé óta általában a csapat legjobb játékosa kapja: ebben játszott például Michel Platini, Diego Maradona, Zinedine Zidane és jelenleg Lionel Messi is. A Juventusban ez a mezszám éveken keresztül Alessandro del Pieróé volt, ő azonban a nyáron elhagyja a csapatot, és felmerült a kérdés, hogy ki kaphatja meg a legendás tízest. A Gazzetta dello Sport úgy tudja, hogy a torinóiak szokatlan megoldással rukkolnak elő: a Juve másik élő legendája, a kapus Gianluigi Buffon örökölheti meg a tízes mezt.

Buffon kedveli a szokatlan mezszámokat

A foci szokásjoga alapján a kapusoknak az egyes jár, bár Buffontól nem idegen a furcsa mezszám, anno a Parmában előbb 88-assal, majd miután kiderült, hogy ez a szám neonáci szimbólum is (az ábécében a H a nyolcadik betű, így a 88-as szám a Heil Hitler kifejezés rövidítése), Buffon váltott a 77-esre. A Juventusba igazolva aztán visszatért az egyeshez.

Tőzsér Dánielnek, a belga Genk focistájának ugyanazért kellett számot cserélnie, mint Buffonnak. Az ő 88-asára egy flamand író, Herman Brusselmans hívta fel a figyelmét.

"A számomnak semmi köze Hitlerhez, mélységesen elítélem a rasszizmust. A csapatból az izraeli Barda az egyik legjobb barátom. Még amikor a Ferencvárosba kerültem, édesanyám tanácsára választottam a 88-ast, mivel a feng shui szerint szerencsét hoz" - védekezett Tőzsér, aki az AEK Athénban is a 88-as mezben játszott. A magyar játékos nem a levegőbe beszélt: a kínai kultúrában valóban a nyolcas a szerencseszám, elég csak a pekingi olimpia nyitóünnepségének időzítésére gondolni: 2008. augusztus 08., nyolc óra nyolc perc.

Buffon esete tehát nem egyedi, annyiban sem, hogy máskor is akadt példa arra, hogy egy kapus ne egyes számban védjen. Az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon például Argentína az ábécésorrend alapján osztotta ki a mezszámokat, így aztán az egyes számmal nem kapus, hanem a középpályás Osvaldo Ardiles szerepelt, Ubaldo Fillol pedig a hetes mezt kapta.

Amikor a portugál Vítor Baia visszatért a Portóhoz a Barcelonától, az egyes szám már foglalt volt. A játékosnak azonban remek ötlet jutott az eszébe: mi lenne, ha a 99-es számot viselné, elvégre 1999-ben igazolt haza. Az illetékesek rábólintottak a dologra, és Vítor Baia innentől kezdve egészen a karrierje végéig ezzel a számmal védett a Portóban, ezt láthattuk a hátán a 2004-es BL-döntőben is. Ennél magasabb mezszámot azóta sem viseltek európai kupameccsen.

121-essel a pályán

Más földrészen viszont simán meghaladták ezt. Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség szabályai szerint az Ázsia-kupa selejtezőjében egy válogatottban egy mezszám csak egyetlen játékost jelölhet, ezért a számok gyorsan elfogynak, és egyáltalán nem ritka, hogy valaki száznál magasabb számú mezben játszik. 2010 márciusában például az Ausztrália-Indonézia találkozón az ausztrálok újonc balszélsője, Thomas Oar 121-esben játszott.

Forrás: AFP/Greg Wood

A mexikói válogatott csatár, Adolfo Bautista valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva ragaszkodott ahhoz, hogy mezőnyjátékos létére az egyes számmal futballozzon, de amikor a Guadalajarához szerződött, akkor a 100-ast választotta. A mexikói ligától megkapta rá az engedélyt, a kontinentális szövetségtől, a CONCACAF-tól azonban nem, így csak a hazai bajnokságban futballozhatott százas mezszámmal, a nemzetközi kupameccseken visszatért az egyeshez.

Pikáns számmal nem lehet

Alapvetően azonban elmondható, hogy a legtöbb ligánál nem szeretik a túlságosan nagy mezszámokat. Amikor például a Premier League-ben szereplő Sunderland 2002-ben leigazolta a kameruni csatárt, Patrice Mbomát, a 70-es számot akarták neki adni (a támadó 1970-ben született), de a liga ezt nem engedélyezte. Az angol élvonal eddigi legmagasabb mezszáma így a 62-es, amit a Manchester City focistája, Abdul Razak viselt 2011. február 5-én a West Bromwich Albion elleni találkozón.

Forrás: AFP/Oliver Lang
Lizarazu 69-esben

A Bundesliga sem engedélyezte 2009-ben a Karlsruhe horvát játékosának, Dino Drpicnek, hogy a 69-es mezszámot válassza - hogy miért, azt az olvasók fantáziájára bízzuk. A hivatalos indoklás az volt, hogy a liga az egyszerűség kedvéért azt ajánlja a kluboknak, hogy sorban haladjanak a számozással. Más kérdés, hogy a szintén karlsruhe-i Andreas Görlitz viselhette a 77-es számú mezt, amivel a punkzenekarának, a Room 77-nek a nevére utalt, arról nem is beszélve, hogy pár évvel korábban Bixente Lizarazunak megengedték, hogy 69-es mezben futballozzon a Bayern Münchenben. De hát az ő előélete más volt, mint Drpicé, akiről korábban sokat cikkeztek az aktmodellként és énekesnőként is sikeres felesége, Nives Celzijus miatt.

Kell egy kis plusz

Sok focista rendkívül babonás, és ragaszkodik a mezszámához, azonban ha valaki új csapathoz szerződik, általában alkalmazkodnia kell a már ott lévőkhöz. Így járt például a chilei Ivan Zamorano, amikor 1997-ben az Internazionaléhoz igazolt: addig a kilences mezt viselte, azonban az Internél ez a szám a brazil Ronaldóé volt. A Bam-Bam becenévre hallgató Zamorano azonban megtalálta a megoldást: övé lett a 18-as mez, egy kis trükkel: az 1-es és a 8-as közé egy + jelet tettek. Hasonlóan járt el a Villarreal argentin védője, Juan Pablo Sorín is, amikor is a megszokott hármas mezszáma foglalt volt: az övé a 12-es lett, a két szám között egy + jellel.

Másként oldotta meg a problémát a skót Hibernian focistája, Derek Riordan. A csatár először 2001 és 2006 között futballozott az edinburgh-i klubban, és az utolsó években a tízes mezszámot viselte. Remek teljesítményének köszönhetően lecsapott rá a Celtic, de nem jött be a glasgow-i kitérő, így 2008-ban visszatért a Hibshez. Igen ám, de a megszokott tízes számú mez akkor már Colin Nishen feszült, Riordan pedig nem akarta tőle elvenni ezt a számot, miközben a bűvös tízestől sem akart elszakadni. Így lett az övé az 1-es szám, egy kis trükkel, a hátán ugyanis ez olvasható: 01.

Skóciában maradva, az Aberdeen tragikus sorsú marokkói csatárának, Hiszam Zerualinak sem volt szokványos a mezszáma. A támadó, aki 2004-ben a FAR Rabat futballistájaként, 27 évesen autóbalesetben elhunyt, az aberdeeni drukkerektől a Zero becenevet kapta, és sikerült elintéznie, hogy a skót szövetség engedélyezze számára a nullás mezszámot.

www.globalsoccerapp.com