Vágólapra másolva!
A Primera División a világ alighanem legegyoldalúbb bajnoksága, viszont itt szerepel a világ két talán legerősebb klubcsapata. Ez a kettősség alapjaiban határozza meg a hét végén rajtoló spanyol ligát, amely gyakorlatilag két külön bajnokságot jelent, és az egyikben csak két csapat szerepel.

A spanyol válogatott egyedülálló sikert hajtott végre azzal, hogy megnyerte a nyári Európa-bajnokságot, vagyis sorozatban a harmadik nemzetközi tornán diadalmaskodott. Az olaszok elleni Eb-döntőben pályára lépett 13 játékos közül mindössze kettő idegenlégiós, az FC Barcelona az élen áll az UEFA klubranglistáján, az országok között pedig Spanyolország vezet - mindezek alapján nem túlzás kijelenteni, hogy jelenleg a Primera División a legerősebb bajnokság Európában. Ám egyben a legkiszámíthatóbb is.

Forrás: AFP

A valenciai drukkereknek több kell

A Real Madrid és az FC Barcelona dominanciája ugyanis egyre nyomasztóbb. Utoljára 2004-ben fordult elő, hogy más nyerte az aranyérmet (akkor a Valencia lett a bajnok), a legutóbbi négy szezonban pedig mindig a Real és a Barca végzett az első két helyen. Ráadásul hatalmas fölénnyel: tavaly a harmadik Valencia 21 ponttal volt lemaradva a második Real Madrid mögött, legutóbbi idényben viszont már 30 pont volt a differencia. Arra pedig semmi jel nem utal, hogy a hét végén kezdődő szezonban bármelyik csapat képes lehet akár csak a közelébe kerülni a két óriásklubnak.

Az előző három szezonban egyaránt bronzérmes Valenciánál a nyáron edzőcsere történt, Unai Emeryt ugyanis a közönség annak ellenére sem tudta megkedvelni, hogy a sztárok folyamatos eladása ellenére is a dobogón tartotta a csapatot. A valenciai drukkerek képtelenek elfogadni a realitásokat, és azt várják, hogy csapatuk versenyben legyen az elsőségért, ami jelentősen megnehezíti az új tréner, Mauricio Pellegrino dolgát - főleg, hogy korábban sohasem dolgozott vezetőedzőként, Rafael Benítez segítője volt a Liverpoolnál és az Internél. A Valencia megint eladta egyik legjobbját, Jordi Alba az FC Barcelonába igazolt, viszont érkezett egy volt realos, Fernando Gago, valamint a portugál válogatott jobbhátvédje, Joao Pereira is.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Elfogyott a pénz a Málagánál

Tavaly nyáron még úgy tűnt, hogy hosszú távon a Málaga lehet a Real és a Barca fő riválisa, hiszen az andalúz egyesületet arab befektetők vették meg, akik nem sajnálták a pénzt az erősítésekre. A csapat meg is szerezte a BL-selejtezőt érő negyedik helyet, de a jelek szerint máris elfogyott a pénz: a nyáron arról szóltak a hírek, hogy a klub kéthavi fizetéssel tartozik a focistáknak, és ennek bizonyítékaként egyetlen új játékos sem érkezett, viszont a kulcsemberek közül eladták Santi Cazorlát és Salomón Rondónt is.

Mindezek alapján a Málaga drukkerei nem sok jóra számíthatnak, az Atlético Madridnál viszont szokás szerint nagyon optimisták. A madridi klub a szezon közben érkezett egykori klublegenda, Diego Simeone irányításával megnyerte az Európa Ligát, és a nyáron meg tudta tartani legnagyobb sztárját, Radamel Falcao Garcíát. A csak kölcsönben lévő Diego ugyan távozott, de Emre Belözoglu, Cristián Rodríguez és Dani Díaz szerződtetése csak egymillió euróba került, és a klubnak még mindig van 17 millió eurója a kasszában a további erősítésekre.
A harmadik-negyedik helyre esélyes csapatok között kell említeni a Sevillát is, amely a nyáron alaposan átalakította keretét. A klub gyakorlatilag lecserélte a teljes védelmét, és megvált a csapat támadójátékát éveken keresztül meghatározó Frédéric Kanoutétól is.

Gigászi küzdelem az élen

A Real és a Barca mögött tehát várhatóan nagy lesz a tülekedés, miközben a két sztárklub hasonlóan nagy küzdelmet vív majd az elsőségért. Jelenleg a Real tűnik az esélyesebbnek: a madridiak az előző szezonban rekordpontszámot elérve előzték meg ősi riválisukat, és a bajnokcsapatból most is mindenki José Mourinho rendelkezésére áll.

Forrás: AFP/Cesar Manso

Igaz, erősítés eddig nem érkezett, de valószínűleg mindez csak napok kérdése: Mourinho egyetlen óhaja a Tottenham horvát középpályásának, Luka Modricnak a megszerzése, akinek a vételáráról még nem sikerült megegyezni a Spursszel, ám csodálkoznánk, ha nem sikerülne átugrani ezt az akadályt.

A Barcelonánál már több a kérdőjel, elsősorban a nyári edzőcsere miatt. A csapatot a csúcsra járató Josep Guardiola távozása benne volt a pakliban, de azt kevesen gondolták volna, hogy utódja nem egy neves szakember, hanem asszisztense, Tito Vilanova lesz. Pedig a vezetőség döntésében van logika, elvégre nála jobban senki sem ismeri a keretet, és a személye garancia, hogy a Barcelona egyedülálló játékfilozófiája érintetlen marad. A Barca hívei mégis aggódnak egy kicsit, mert úgy vélik, hogy a klub túlságosan is bízik a saját nevelésű fiatalokban, és a keret túl szűk ahhoz, hogy három fronton is helyt álljanak. Persze minden csak viszonyítás kérdése: a katalánok sok más országban így is simán bajnokok lennének, ám pechjükre a Primerában ott van a Real is.

Az első forduló párosítása

szombat:
Celta Vigo - Málaga 19.00
Sevilla - Getafe 21.00
Mallorca - Espanyol 22.00

vasárnap:
Real Madrid - Valencia 19.00
Athletic Bilbao - Betis 19.00
Barcelona -Real Sociedad 21.00
Levante - Atlético Madrid 23.00

hétfő:
Deportivo - Osasuna 19.00
Rayo Vallecano - Granada 21.00
Real Zaragoza - Valladolid 23.00



www.globalsoccerapp.com