Vágólapra másolva!
A portugál Sportingot, a svájci Baselt és a belga Genket kapta csoportellenfélnek a Videoton az Európa Ligában. A Videoton-Genk meccsnek akármi lesz a végkimenetele, egy magyar biztosan örülni fog, mivel Köteles László védi a belga csapat kapuját.

A 48 csapatot az UEFA-együtthatók alapján négy kalapba osztották, és 12 négyes csoportot alakítottak ki. A sorsolásnál a címvédő Atlético Madrid kolumbiai csatára, Radamel Falcao és a korábbi BL-győztes holland klasszis, Patrick Kluivert segédkezett, utóbbi a jövő tavaszi, amszterdami döntő nagyköveteként vett részt a ceremónián.

A portugál Sporting az előző szezonban csak a negyedik helyen végzett hazája bajnokságában, így került az Európa Liga selejtezőjébe, amelyben 6-1-es összesítéssel jutott túl a dán Horsens ellen. A lisszaboni zöld-fehérek tizennyolcszor nyertek bajnokságot, tizenkilencszer kupát, a nemzetközi porondon pedig az 1964-es KEK-győzelem és a 2005-ös UEFA-kupa döntő a két legnagyobb dobás, utóbbit hazai pályán bukta el a csapat a CSZKA Moszkva ellen. A Sporting jelenlegi keretében a portugál kapus, Rui Patrício, a holland védő, Khalid Boulahrouz és a horvát középpályás, Daniel Pranjic számít a legnagyobb névnek, de érdemes figyelni a 23 éves Ricky van Wolfswinkelre is, aki tavaly nyáron érkezett az Utrechttől.

A Baselről nincsenek túl jó emlékeik a közelmúltból a magyar csapatoknak: a Debrecen két éve a BL-selejtező harmadik fordulójában itthon 2-0-ra, idegenben 3-1-re kapott ki, míg az FTC 2004-ben szintén a csoportkörben találkozott a svájciakkal, akik 2-1-re nyertek a Puskás-stadionban. Ez volt az a meccs, amikor az FTC két büntetőt is elhibázott, és bár az elsőnél a kapusról kipattanót Rósa Dénes bevágta, a másodikat a kapus Szűcs Lajos vállalta el, de fölé lőtt.

A Basel az előző szezonban fölényesen, húsz pont előnnyel nyerte a bajnokságot, jelenleg azonban hét forduló után csak negyedik, négy ponttal lemaradva Vanczák Vilmos Sionja mögött. A Basel a BL-selejtezőben előbb 5-0-s összesítéssel jutott túl az észt Flora Tallinon, majd 2-1-gyel ejtette ki a norvég Moldét, de a csoportkörbe jutásért Vass Ádám csapata, a Kolozsvár megállította.

A tizenötszörös svájci bajnok és tizenegyszeres kupagyőztes az előző szezonban a BL-ben a Manchester United orrára koppintva jutott el a legjobb 16 közé, ahol az első meccset meg is nyerte 1-0-ra a Bayern ellen, de a visszavágón a müncheniek 7-0-val gázoltak. A Basel két legismertebb játékosa Alexander Frei és Marko Streller, a két csatár a svájci válogatottban is együtt játszott.

A Racing Genk az előző idényben harmadikként végzett a belga bajnokságban, a mostani szezonban viszont nem rajtolt igazán jól, öt kör után két győzelemmel és három döntetlennel a hatodik a tabellán, hátránya négy pont az éllovas és az EL-ből a Debrecent kiejtő Bruges mögött. Tavaly még két magyar tartozott a Genk keretébe, de Tőzsér Dániel a nyáron az olasz Genoához igazolt, így már csak a korábbi diósgyőri kapus, Köteles László maradt.

Kötelesnek óriási érdemei voltak abban, hogy a Genk tavaly a BL főtáblájára jutott, a Maccabi Haifa elleni mindent eldöntő meccsen ugyanis két büntetőt is hárított. A főtáblán a Chelsea-vel, a Valenciával és a Leverkusennel került össze a Genk, amely otthon mindhárom csapattal ikszelt, idegenben viszont mindháromtól kikapott, a londoniaktól 5-0-ra, spanyoloktól 7-0-ra.

A Genk az Európa Liga selejtezőjében a kazah Aktobét 4-2-es, a svájci Luzernt 3-2-es összesítéssel pöckölte ki, eljutva a legjobb 48 közé. A háromszoros belga bajnok és háromszoros kupagyőztes csapat legértékesebb játékosa az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt.de oldal szerint a 6 millió eurót érő csatár, Jelle Vossen, mögötte a dél-afrikai védő, Anele Ngcongca és a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó támadó, Christian Benteke következik a rangsorban 3-3 millió eurós értékkel.

Európa Liga, a csoportkör beosztása:
A csoport: Liverpool (angol, Gulácsi Péter), Udinese (olasz), Young Boys (svájci), Anzsi Mahacskala (orosz)
B csoport: Atlético Madrid (spanyol, címvédő), Hapoel Tel-Aviv (izraeli), Viktoria Plzen (cseh), Academica (portugál)
C csoport: Marseille (francia), Fenerbahce (török), Borussia Mönchengladbach (német), AEL Limasszol (ciprusi)
D csoport: Bordeaux (francia), Bruges (belga), Newcastle United (angol), Maritimo (potugál)
E csoport: Stuttgart (német, Hajnal Tamás), Köbenhavn (dán), Steaua Bucuresti (román), Molde (norvég)
F csoport: PSV Eindhoven (holland), Napoli (olasz), Dnyipro (ukrán), AIK Solna (svéd)
G csoport: Sporting (portugál), Basel (svájci), Genk (belga, Köteles László), VIDEOTON (magyar)
H csoport: Internazionale (olasz), Rubin Kazany (orosz), Partizan Beograd (szerb), Nefcsi Baku (azeri)
I csoport: Lyon (francia), Athletic Bilbao (spanyol), Sparta Praha (cseh), Ironi Kirjat Smona (izraeli, Lencse László)
J csoport: Tottenham (angol), Panathinaikosz (görög), Lazio (olasz), Maribor (szlovén)
K csoport: Leverkusen (német), Metaliszt Harkiv (ukrán), Rosenborg (norvég), Rapid Wien (osztrák)
L csoport: Twente (holland), Hannover (német, Huszti Szabolcs), Levante (spanyol), Helsingborg (svéd)

A csoportokból az első két helyezett jut tovább.

A csoportkör játéknapjai:
1. forduló: szeptember 20.
2. forduló: október 4.
3. forduló: október 25.
4. forduló: november 8.
5. forduló: november 22.
6. forduló: december 6.