Vágólapra másolva!
Korábban hosszú szünetekhez voltunk szokva, az utóbbi négy évben viszont idén harmadszor fordul elő, hogy egy magyar csapat bejut valamelyik európai kupa csoportkörébe. Ráadásul a Videoton hét éve nem látott koefficienst gyűjthet a magyar kluboknak. A hazai klubfutball közelebb lépett Európához, ám a környező országok is hasonló mértékben kihasználták a csoportkör felhígulását.

A Videoton bejutását az Európa Liga csoportkörébe joggal ünnepli minden szurkoló a magyar klubfutball sikereként. A fehérváriak három párviadalt nyerve vannak ott a sorozat legjobb 48 együttese között, miközben csupa náluk előrébb jegyzett csapatot búcsúztattak. A siker elismerése mellett azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy az EL-csoportkör már nem számít extra eredménynek a kontinensen.

Már fél Európa volt csoportkörös

A korábbi UEFA-kupát 2009 nyarán nevezték át Európa Ligára, akkor alakult ki a jelenlegi lebonyolítási rend is, miszerint a csoportkörben összesen 48 gárda szerepel, korábban 40 szerepelt ebben a fázisban.

A mostani tehát a negyedik szezon, amikor ebben a rendszerben versengenek a csapatok, és eddig 30 ország képviselői jutottak el a csoportkörig. Magyarországról a Videoton előtt a Debrecen volt érintett, de ugyanígy kétszer jutott el eddig a fázisig, vagyis csoportkörig Szerbia és Szlovénia képviselője. Lengyel és horvát csapat három-három alkalommal játszhatott csoportmeccset, Bulgária négyszer, Csehország pedig ötször örülhetett csoportkörös együttesnek. De akadt korábban moldáv és lett együttes is ebben a fázisban, idén pedig az azeri Nyeftcsi Baki is érdekelt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
A DVSC 2010-ben Komanék Sampdoriája ellen három pontot gyűjtött a csoportkörben

Mindez persze semmit sem von le a Videoton eredményéből, annál is inkább, mert a fehérváriak kicsit más módon jutottak el odáig, ahová a Debrecen 2010-ben, illetve a Ferencváros az UEFA-kupa csoportköréig még 2004-ben. A Loki és a Fradi ugyanis a Bajnokok Ligájában indult, ahol az egyik akadályt sikertelenül vette, és így került a második számú európai kupasorozatba.

A Videoton viszont egyből az EL-ben indult, és három párviadalt is sikerrel vívott meg. Két szezonnal korábban a Győri ETO ugyan szintén három csapatot vert ki az Európa Ligában, ám a győriek már a selejtező első fordulójában elindultak, így még egy kört kellett volna sikerrel venniük ahhoz, hogy a csoportkörbe kerüljenek, a Dinamo Zagreb azonban megállította őket.

A Vidi nyolc pontja valójában négyet ér

A Vidi csoportkörbe kerülése egyébként azt jelenti, a jelenlegivel együtt a legutóbbi négy idényből háromszor volt csapatunk valamelyik európai kupa főtábláján. Ez mindenképpen előrelépést jelent a korábbi évek eredményeihez képest, és mindez az UEFA ranglistáján is meglátszik, bár ebből a szempontból a Videotonnak azért még van egy kis pótolnivalója.

A fehérváriak az eddigi hat meccsükön ugyan veretlenek maradtak, viszont a féltucat találkozóból csak kettőt nyertek meg. Márpedig az UEFA-koefficiens számításánál nem a továbbjutás a mérvadó, hanem az, hogy az adott gárda hány pontot szerez.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Gyurcsóék már eddig is sokat javítottak a magyar csapatok besorolásán

A fehérváriak már így is négy pontot tettek hozzá Magyarország idei pontszámához. A győzelemért kettő, a döntetlenért egy pont jár, így Vidi összesen nyolc pontot gyűjtött hat meccsen, de a selejtezőben szerzett pontokat megfelezik. Ráadásul még minimum hat mérkőzésük lesz, hogy tovább gyarapítsák a koefficiensünket.

Még négy Vidi-pont kell a kiugró eredményhez

A Bajnokok Ligájával ellentétben az EL-ben nem jár bónuszpont a csoportkörbe kerülésért, így ahhoz, hogy az idei szezonban elérjük az elmúlt évek eddigi legjobb magyar európai kupaszereplését a koefficiens tekintetében, a Vidinek legalább egy győzelemre és egy döntetlenre lenne szüksége. Ez esetben a magyar csapatok a 2012-2013-as idényben ugyanúgy 2,75 ponttal gyarapítanák az ország koefficiensét, mint a 2009-2010-es és a 2010-2011-es évadban, ha viszont a fehérváriak ennél is jobban szerepelnek csoportjukban, akkor 2005 óta a legtöbb pontot adnánk hozzá a magyar koefficienshez.

A selejtezőkben látottak alapján mindez egyáltalán nem elképzelhetetlen, mert a Videoton mindegyik fordulóban nála magasabban jegyzett csapatot búcsúztatott. Ellenfelei közül kettő az előző idényben is csoportkörös volt (a Slovan az Európa Ligában, a Trabzonspor a Bajnokok Ligájában), a harmadik pedig egy évvel korábban jutott el eddig az EL-ben.

A csoportban ugyan a Vidi nem kapott valódi sztárklubot, egyetlen topligás sem érkezik Fehérvárra, de az RC Genk és az FC Basel egyaránt a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt az előző idényben, sőt, a bázeliek eljutottak az egyenes kieséses szakaszig, a lisszaboni Sporting pedig elődöntős volt az Európa Ligában. A feladat tehát nehéz, de Paulo Sousa már megmutatta, hogy ez nem jelent problémát a számára.

www.globalsoccerapp.com