Vágólapra másolva!
Andy Carroll távozása után mindössze két csatára maradt a Liverpool labdarúgócsapatának, így Brendan Rodgers csak fiatal tehetségeire, a legjobb fiatal befejező csatárnak tartott Adam Morganre, illetve a Gerd Müller után csak Gerd becenévvel illetett Samed Yesilre számíthat. Az amerikai tulajdonosok hosszú távra terveznek, és az elveiket fontosabbnak tartják, mint az azonnali eredményeket. Így aztán Del Piero, Owen és Drogba szóba sem jöhetett.

A Manchester City elleni 2-2 után a Premier League harmadik fordulójában a Liverpool az Arsenalt fogadta abban a reményben, hogy megszerzi első győzelmét a szezonban. Az Ágyúsok azonban az első félidő közepén megszerezték a vezetést, így a Liverpoolnak a második félidőben szüksége lett volna némi frissítésre a támadósorban.

Brendan Rodgers azonban hiába nézett szét a kispadon, egyetlen csatár sem állt a rendelkezésére. A Liverpool keretében ugyanis mindössze két támadó van, és mindkettő már a pályán volt.

Filozófia és gazdasági racionalitás

A Liverpool ugyan a Premier League létrehozása óta egyszer sem nyert aranyérmet, de éveken keresztül az úgynevezett Big Fourba tartozott, vagyis abba a négy klubba, amely rendszeresen kiharcolta a BL-részvételt.

Szép lassan azonban kicsúsztak ebből a körből, hiszen a 2009-es ezüstérem óta sorozatban háromszor végeztek az ötödik helynél hátrébb. Az előző szezonban a 'Pool csak nyolcadik lett, és 38 bajnokin mindössze 47 gólt szerzett, így az új tréner, Brendan Rodgers számára az egyik legfontosabb feladatnak a támadójáték felturbózása tűnt.

Forrás: AFP/Paul Ellis

A Swansea-től érkezett szakember azonban nem egyszerűen új támadók leigazolásában gondolkodott, hiszen részben azért szerződtették, hogy a rá jellemző futballfilozófiát meghonosítsa a klubnál. Rodgers a Barcelona-féle, labdabirtokláson alapuló passzjáték híve, és a keretet is ennek megfelelően akarta kialakítani.

Ehhez jött az amerikai tulajdonosok elvárása, miszerint a gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni, vagyis az átigazolási időszakban a bérköltség csökkentése is cél volt, na meg az, hogy olyan játékosokat igazoljanak le, akik akár később is nyereségesen adhatók el.

Rodgers, a bolond

Ennek megfelelően a Liverpool a nyáron a két élő klublegenda, Jamie Carragher és Steven Gerrard kivételével megvált valamennyi 30 évnél idősebb játékosától: elment Maxi Rodríguez, Dirk Kuyt és Craig Bellamy is. Ezenkívül megváltak azoktól is, akik nem illettek bele a Rodgers-féle taktikába, és kifejezetten az előző tréner, Kenny Dalglish kérésére vették őket, így távozott Charlie Adam és a középcsatár Andy Carroll is.

Utóbbi esetében hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Rodgers nem tart igényt rá, ugyanakkor a vezetőség nem akarta áron alul sem eladni, hiszen 2011 januárjában 41 millió euróért vették, így aztán hiába ajánlott a Newcastle United kicsit több mint 15 milliót érte.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Carroll lelépése azért sem volt egyszerű eset, mert Kuyt és Bellamy távozásával a keretben alig maradt bevethető csatár. A klub a nyáron ugyan megvette az olasz Fabio Borinit (képünkön), aki a Swansea-nél már dolgozott Rodgersszel, de ezzel ki is merült az erősítés, vagyis az uruguayi Luis Suárezzel együtt mindössze ők ketten voltak csatárok a keretben.

Nem csoda, hogy Rodgers még két nappal az átigazolási időszak vége előtt is azt mondta: "Bolondnak kellene lennem ahhoz, hogy akár csak belegondoljak Carroll elengedésébe, hacsak nincsen más megoldás a problémára". Kicsit később pedig kijelentette: "Legalább három csatárra van szükségem. Kétségtelen, hogy az elsődleges cél egy gólerős futballista leigazolása."

Nem 16 hétben, hanem 16 évben gondolkoznak

Ehhez képest Carrollt kölcsönadták a West Ham Unitednek, új csatár viszont nem érkezett a klubhoz. Pedig augusztus 31-én az angol szakírók többsége biztos volt abban, hogy a Liverpool leigazolja a Fulham amerikai sztárját, Clint Dempseyt, aki az előző idényben 17 gólig jutott a Premier League-ben, egy évvel korábban pedig 12-szer volt eredményes. A hírek szerint a klub meg is tette ajánlatát, ám az amerikai tulajdonosok úgy vélték, hogy a 29 éves csatár nem ér többet hárommillió fontnál, ami kevés volt a Fulham számára. A Tottenham már hatmillióért megszerezte, ami joggal idegesítette fel a Liverpool drukkereit.

Az Arsenal elleni 2-0-s vereség után pedig az újságírók feltették a kérdést Rodgersnek: elengedte volna Carrollt, ha tudja, hogy senki nem jön a helyére? A válasz egyértelmű volt: nem.

A szituáció annyira kínos volt, hogy a klub amerikai tulajdonosa, John W. Henry nyílt levélben próbálta megvédeni a klub átigazolási politikáját. Henry elsősorban az előző szakmai vezetést, azaz a korábbi trénert, Dalglisht, illetve az áprilisban elküldött sportigazgatót, Daniel Comollit hibáztatta, legalábbis közvetve. A levélben ugyanis ez állt: "Még mindig az előző rezsim hibáit próbáljuk kijavítani, és ez megy egyik napról a másikra. A költekezés nem csak a játékosok vételéről szól, az ambíciónk pedig nem abból áll, hogy stabilizáljuk a középmezőnyben a helyünket néhány drága, de csak rövid távú erősítéssel, akik csak pár évig hasznosak. Az átigazolási időszak talán nem a legjobban alakult a számunkra, de nem csak a következő 16 héttel foglalkozunk, ami után megint vehetünk valakit, hanem a következő 16 évre tekintünk előre".

Forrás: AFP/Andrew Yates

Jöhetnek a fiatalok

A levélből az is világosan kiderül, hogy a Liverpool vezetősége nem gondolkodik egy jelenleg szabadon igazolható csatár megszerzésében. Hiába hozták kapcsolatba a klubot egykori játékosával, Michael Owennel (aki végül a Stoke Cityben kötött ki), Didier Drogbával vagy akár Alessandro del Pieróval, az amerikai tulajdonosok elveivel összeegyeztethetetlen lenne egy ilyen transzfer, még ha Rodgers esetleg örülne is ennek.

Végszükség esetén a szakember az utánpótláscsapatból vehet elő valakit, és a tartalékban akad egy-két játékos, aki lehetőséget kaphat.

A Hearts FC elleni Európa Liga-mérkőzésen például a mindössze 18 éves támadó, Adam Morgan is a keret tagja volt, sőt pályára is lépett. Az első meccsen idegenben az utolsó percben cserélték be Borini helyére, a hazai visszavágón viszont kezdő volt.

A korosztályos angol válogatott az előző idényben az U18-as csapatban 13, a tartalékgárdában pedig öt gólt ért el. Morgan klasszikus középcsatárnak számít, aki remekül érzi a kaput, és a klub korábbi klasszisa, Robbie Fowler azt mondta róla: "Ő a legjobb befejező csatár, akit az elmúlt években láttam".

Egy másik alternatíva Rodgers számára a szintén 18 éves német Samed Yesil, akit a nyáron vettek meg a Bayer Leverkusentől egymillió fontért. Yesil a tavalyi U17-es világbajnokságon hat gólt szerzett, és ezzel második lett a góllövőlistán, áprilisban pedig a Bundesligában is bemutatkozott.

A török származású játékos szintén klasszikus középcsatár, a német korosztályos válogatottban Gerd Müller után csak Gerd volt a beceneve, kifejezetten erőszakos stílusú.

"Minden kemény helyzetbe belemegyek, mert gólt akarok szerezni. Nem számít, ha megrúgnak vagy szabálytalankodnak ellenem, a lényeg, hogy betaláljak" - jelentette ki, és ezzel a hozzáállással még sokra viheti Angliában.

www.globalsoccerapp.com