Társoldalunk:

Vieira, Pujol és Ayala is játszik a magyarok ellen

2012.09.06. 14:52

Kötelező a győzelem az első vb-selejtezőn a magyar válogatott számára, hiszen az ellenfél Andorra lesz, amely története során három kivételtől eltekintve mindegyik tétmérkőzését elveszítette. A miniállam csapata még pofozógépnek számít, de mostanában alaposan megnehezíti az ellenfelek dolgát, a gólzáporos vereségeket már el tudja kerülni.

Vieira, Pujol, Ayala, Silva, Gómez - ha egy összeállításban ezeket a neveket olvassuk, akkor akár világválogatottra is gondolhatnánk, pedig ők valójában a világ egyik leggyengébb csapatának, a magyarok ellen készülő Andorra válogatottjának a tagjai.

Az aranykorszak öt pontot hozott

Az andorrai drukkereknek nem sok sikerélményben volt részük a miniállam válogatottjának rövid története során. Az országnak sokáig nem volt önálló futballszövetsége, a csapatok pedig a spanyol regionális bajnokságban szerepeltek. A szövetség végül 1994-ben jött létre, és az UEFA, illetve a FIFA két évvel később vette fel a tagjai közé, vagyis az andorrai válogatott először a 2000-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában indult el. Akkor mindegyik mérkőzését elveszítette, akárcsak a 2002-es vébé és a 2004-es Eb kvalifikációs sorozatában.

Forrás: AFP/Raymond Roig
Jól cseng a neve Vieirának (kék mezben)

Ekkor már az a David Rodrigo volt a szövetségi kapitány, aki még 1999-ben vette át a csapat irányítását (egészen 2010-ig maradt), és nagyrészt neki köszönhető, hogy a szinte csak amatőrökből álló válogatott sokkal szervezettebbé vált. Egyre ritkábbak lettek a nagy gólarányú vereségek, és a 2006-os világbajnokság selejtezősorozatában megtörtént az, amire korábban sohasem volt példa: Andorra pontot szerzett. Ráadásul nem is egyet, Macedónia és Finnország ellen is gól nélküli döntetlent ért el, a macedónokat pedig hazai pályán le is győzte 1-0-ra.

A cél - minél kevesebb gólt kapni

Ezt a remek eredménysort később nem tudták megismételni, hiszen a következő selejtezősorozattól kezdve minden visszazökkent a korábbi kerékvágásba: Andorra valamennyi tétmérkőzését elveszítette. Az ellenfelek ugyanakkor gyakran megizzadtak ellenük, Anglia például 2007 márciusában 45 percen keresztül képtelen volt gólt szerezni, és bár végül 3-0-ra nyert, Steve McClaren csapata rengeteg negatív kritikát kapott a drukkerektől és az újságíróktól. A 2012-es Eb-selejtezők során Andorra hazai pályán az írektől és az oroszoktól is csak 2-0-ra kapott ki, Szlovákia pedig egy sovány 1-0-val vitte haza a három pontot.

Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev
Feljövőben az andorrai foci

Pedig az edzők rendszeresen próbálják felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy nincs könnyű feladatuk a miniállam ellen. Az írek pályaedzője, Marco Tardelli például így fogalmazott: "Az andorrai csapat fizikálisan nagyon erős, a pálya talaja pedig rendkívül rossz és göröngyös, ami probléma lehet". Főnöke, Giovanni Trapattoni pedig az andorrai együttes felfogásbeli változására hívta fel a figyelmet. "Ha megnézik a meccseiket, láthatják, hogy most már igyekeznek letámadni, de a fő céljuk az, hogy minél kevesebb gólt kapjanak." Mindezt az aktuális szakvezető, a Rodrigót váltó Koldo Álvarez is elismerte: "Tisztában vagyunk a képességeink határaival. De egy dologban mindenki biztos lehet: bárki is az ellenfelünk, meg fog izzadni ellenünk, mert igyekszünk megnehezíteni a dolgát."

Aki három válogatottban játszik egyszerre

A szakvezető már csak azért is tudja, hogy miről beszél, mert korábban éveken keresztül védte az andorrai csapat kapuját. Koldo Álvarez 2009-ben vonult vissza, 79 alkalommal volt válogatott, és a helyi szövetség őt választotta meg minden idők legjobb andorrai focistájának. Álvarez azon kevés honfitársa közé tartozik, akik profik is voltak, természetesen Spanyolországban, ahol megfordult az Atlético Madrid B csapatában, a Toledóban és a Salamancában is.

A miniállam játékosainak többsége azonban félamatőr, munka mellett futballozik. A csapatkapitány Oscar Sonejee például biztosítási ügynök, a középpályás Josep Ayala az építőiparban dolgozik, és többek között az andorrai városháza is az ő keze munkáját dicséri, a keretből most hiányzó Jordi Escura pedig fizikoterapeutaként végzett, és dolgozott ilyen minőségben az RCD Espanyolnál is.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova
Puyol (jobbra) mellre veszi a labdát

A legnagyobb sztárnak alighanem a középhátvéd Ildefons Lima számít, aki az andorrai válogatott történetének gólrekordere hét találattal. A gólerősség nem véletlen, hiszen sokszor nem védőként, hanem középcsatárként szerepelt klubjaiban. Lima légióskodott Svájcban, Görögországban, Olaszországban és még Mexikóban is, Spanyolországban pedig még a Rayo Vallecanóban is szerepelt, igaz, a madridiak akkor éppen harmadosztályúak voltak.

Ez lesz a magyar válogatott első mérkőzése Andorra ellen, és a többi miniállamnak egy kivételtől eltekintve nem sok babér termett Magyarország ellen. San Marinót négyből négyszer, Luxemburgot tízből tízszer győztük le, azonban Liechtenstein ellen még 1999 szeptemberében idegenben egy rendkívül kínos 0-0-s döntetlent játszott a válogatott.Hogy a mindössze 85 ezres lélekszámú, a spanyol-francia határon fekvő országban milyen kevesen futballoznak, azt jól mutatja, hogy a második számú kapus, Ferran Pol a strandfoci-válogatottnak is a tagja, a csatár Ludovic Clemente pedig a nagypályás focis és a strandfutball mellett a futsalban is válogatottságig vitte.

Sőt az andorraiakat sem kerülte el az utóbbi időben oly divatos honosítási hullám: a középpályás Carlos Peppe Uruguayban született, és otthon még profi játékos volt a Defensor Sportingban, illetve a Cerritóban, majd 2007-ben, 24 évesen Andorrába költözött, és tavaly bemutatkozhatott a válogatottban is.

A andorrai futballnak egyetlen magyar vonatkozása van: a korábban az Atlético Madridban is szerepelt Csóka József 1964 és 1970 között az FC Andorra játékosa volt.

Az andorrai keret

név poszt születési idő klub válogatottság/gól
Josep Gómez kapus 1985. december 3. Carabanchel 24/0
Ferran Pol kapus 1983. február 28. FC Andorra 2/0
Ivan Perianes kapus 1982. január 25. Sant Juliá -/-
Alexandre Martínez hátvéd 1987. március 4. UE Santa Coloma 5/0
Ildefons Lima hátvéd 1979. december 10.  klub nélküli 73/7
Óscar Sonejee hátvéd 1976. március 26.  FC Santa Coloma 89/3
Emili García hátvéd 1989. január 11.   FC Andorra 11/0
David Maneiro hátvéd 1989. február 17.   FC Andorra 3/0
Marc García hátvéd 1988. március 21. Vic 4/0
Moisás San Nicolás hátvéd 1993. szeptember 17. FC Andorra  -/-
Adrian Rodrígues középpályás 1988. augusztus 14. Huracán Z 2/0
Josep Ayala középpályás 1980. április 8.  FC Andorra  62/0
Marcio Vieira középpályás 1984. október 10. Monzón 41/0
Marc Vales középpályás 1990. április 4. Real Madrid C  21/0
Manolo Jiménez középpályás 1976. augusztus 12. FC Santa Coloma 80/1
Carlos Peppe középpályás 1983. január 28. Sant Juliá 4/0
Samir Bousenine középpályás 1991. február 7. FC Santa Coloma 4/0
Victor Hugo Moreira középpályás 1982. október 5. FC Lusitanos 5/0
Marc Pujol csatár 1982. augusztus 21. FC Andorra 51/2
Sergi Moreno csatár 1987. november 25. Vllaznia Shkoder 40/0
Fernando Silva csatár 1977. május 16.  Guadiana  47/2
Joan Toscano csatár 1984. augusztus 14. FC Andorra 19/0
Iván Lorenzo csatár 1986. április 15. Barbastro  6/0
Sebastián Gómez csatár 1983. november 1. Sant Juliá 14/0
Ludovic Clemente csatár 1986. május 9. Manresa  1/0

Szövetségi kapitány: Koldo Álvarezwww.globalsoccerapp.com

KAPCSOLÓDÓ CIKK