Vágólapra másolva!
Az UEFA 23 európai kupacsapatról állapította meg, hogy nem felel meg a pénzügyi fair play szabályzatának. Az érintett csapatoknak az európai szövetség nem fizeti ki az általuk megnyert pénzdíjakat.

Az egyesületeket azért sújtották ilyen szankcióval, mert tartoznak más egyesületeknek, saját dolgozóiknak, valamint az illetékes adóhatóságoknak is. Az UEFA közleményben jelezte, a klubok pénzdíjait a további vizsgálatok befejezéséig visszatartja.

A megbüntetett gárdák az UEFA 2012/13-as klubversenyeinek valamelyikében szerepelnek. Közöttük van az Európa Ligában címvédő spanyol Atlético Madrid, a szintén spanyol Málaga, a Videotonnal egy EL-csoportban szerepelő portugál Sporting, a román Dinamo és Rapid Bucuresti, valamint a török Fenerbahce is. A közleményben szereplő listán magyar csapat nem szerepel.

Miután a kupasorozatokban nyert bevételek a klubok költségvetésében jelentős súllyal bírnak, az UEFA döntése várhatóan tovább rontja az egyensúlyhiánnyal küzdő csapatok helyzetét.

Az UEFA 2010-ben hirdette meg a pénzügyi fair playre vonatkozó programját, amelynek az a célja, hogy a klubokat rákényszerítse a felelősségteljesebb gazdálkodásra, arra, hogy maradjanak anyagi lehetőségeiken belül, és fokozatosan csökkentsék adósságukat. Az átigazolási díjakat, illetve a klubok kintlévőségeit a 2011/12-es szezon óta felügyeli az UEFA.