Vágólapra másolva!
Feltűnően kevés volt a sérülés az előző szezonban a Napolinál, és a klub egyik orvosa elárulta a nagy titkot: a játékosoknak a mérkőzések előtt két nappal már tilos volt szex. Nem csak Nápolyban vannak szigorú kikötések, a Manchester Unitednél például a nyakmelegítő és a pajesz is tiltólistás.

Köszönhetően annak, hogy a legismertebb labdarúgók médiasztárok is, a futballcsillagok számára a külsőségek is nagyon fontossá váltak, és a fiatal játékosok gyakran éppen ezeket próbálják utánozni.

A furcsa frizurák és a színes cipők korát éljük a pályán is: egy tavalyi angol felmérés szerint a hét és 12 év közötti fiatal focisták 74 százaléka nem fekete stoplist visel, amikor játszik: a favorit a fehér 24 százalékkal, de az élmezőnyben volt a piros, a kék, a zöld és az arany is.

Ferguson késsel fenyegetőzött

Az Everton, a Sunderland vagy a Manchester United korosztályos csapatai viszont nem tartoznak ebbe a körbe, mivel ezeknél a kluboknál egyenesen megtiltották a fiataloknak, hogy rikító színű cipőben játszanak. "A színes focicipőtől senki sem lett jobb vagy rosszabb játékos" - jelentette ki a Sunderland korábbi trénere, Steve Bruce, és a jelek szerint Sir Alex Ferguson is ezt a véleményt képviseli.

A MU legendás edzője amúgy is irtózik mindenféle extravagáns külsőségtől, és mindent megtesz annak érdekében, hogy fiatal játékosait megóvja tőlük. A klub nemrégiben mezszponzori szerződést kötött az egyik amerikai autókonszernnel, és a megállapodás keretében a cég ingyen autókat kínált fel a keret tagjainak.

Ferguson azonban kikötötte, hogy a 23 év alattiak nem kaphatnak sportkocsikat - márpedig ebbe a korosztályba olyanok is beletartoznak, akik már évek óta a felnőtt keretben szerepelnek. Danny Welbeck, Phil Jones vagy Chris Smalling ugyan már válogatottak, de csak edzői engedéllyel választhattak autót.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Ferguson nagyon szigorú tud lenni a játékosaival

Mindez persze egyáltalán nem újdonság a MU-nál, ahol nagyon odafigyelnek a focisták mindennapjaira is: a klub több embert is alkalmaz, akik csak a futballisták ügyes-bajos dolgait intézik. Elég egyetlen telefonhívás, legyen szó egy biztosítás megkötéséről vagy akár egy eldugult vécéről. Ennek persze meg van az ára, hiszen a játékosoknak szigorú szabályokat kell betartaniuk, amibe például az is beletartozik, hogy nem még a legnagyobb hidegben sem viselhetnek a pályán nyakmelegítőt.

A klubnál máig emlegetik azt az esetet, amikor Ferguson az 1990-es években az egyik tehetséges ifjoncnak, Ronnie Wallworknak azt mondta: ha nem borotválja le a hosszúra növesztett pajeszát, akkor maga fogja levágni egy késsel. Wallwork ráadásul a korabeli népszerű rockzenekar, az Oasis énekesét, Liam Gallaghert utánozta, ami különösen felbőszíthette Fergusont, elvégre Gallagherről köztudott, hogy a városi rivális Manchester Citynek drukkol.

Cole, a ketchupös srác

Amikor a portugál Nani 2007-ben a Manchester Unitedbe igazolt, akkor elterjedt, hogy Ferguson megtiltotta neki, hogy bemutassa szaltós gólörömét, mivel sérülésveszélyesnek ítélte. A szélső azonban cáfolta a dolgot, szerinte a tréner sohasem beszélt neki erről.

A sérülésveszély viszont valóban komoly probléma a profi futballistáknál, és ennek megfelelően az egyesületek tiltják a játékosaiknak, hogy szabad idejükben bármilyen extrém sportot űzzenek. A hírek szerint például az FC Barcelona korábbi trénere, Josep Guardiola azért haragudott meg Gerard Piquére, mert a nyári vakáció alatt elment jet-skizni párjával Shakirával - márpedig ez a sport is tiltólistán van.

Az extrém sportok tiltása nyilvánvaló, az viszont már kevésbé, amit a Napoli orvosi stábja javasol annak érdekében, hogy kevesebb legyen a sérülés. Pedig a nápolyi doktorok tudhatnak valamit, hiszen a La Gazzetta dello Sport kimutatása szerint az előző idényben a klub focistái sokkal kevesebbet hagytak ki izomsérülések miatt, mint mondjuk a Milan vagy az Inter játékosai.

Forrás: AFP/Roberto Salomone
A szex helyett a góllövés az örömforrás a Napolinál

És hogy mi a titok? Nos, dr. Alfonso de Nicola ezt is elárulta a Corriere dello Sportnak: a játékosoknak a meccsek előtt két napig tilos a szex. Mivel a Napoli az előző idényben BL-résztevő volt, így a szezon nagy részében szerda-szombat ritmusban játszott, és könnyen kiszámítható, hogy a focistáknak nem sok idejük maradhatott partnerükre, amennyiben valóban betartották a klub kérését.

A sérülésveszély csökkentése persze nem csak a szex megvonásával történik, a Napolinál is odafigyelnek a táplálkozásra. Angliában azonban ez sem tűnik olyan természetesnek, amint azt Fabio Capello is megtapasztalta, amikor az angol válogatott élére került. Az olasz edző alaposan meglepte a focistákat, amikor új étrendet vezetett be az összetartások idejére, és kifejezetten tiltotta például, hogy a focisták ketchupöt egyenek.

Carlton Cole-nak a paradicsomszósz annyira hiányzott, hogy egyszer becsempészett egy kis tasakkal az ebédhez, ami persze kiderült - onnantól kezdve mindenki csak "ketchupös srácnak" szólította.

www.globalsoccerapp.com