Vágólapra másolva!
Egyelőre csak a túlzott gólörömért kapott piros lap tudja megállítani Huszti Szabolcsot, pedig néhány hete még az edzője bizalmáért is meg kellett küzdenie. A Hannoverbe nyáron visszatért  középpályás az előző három meccsén négy gólt szerzett, és öt gólpasszt adott, ami annak is köszönhető, hogy a csapat taktikája tökéletesen illik a játékához.

Egymás után a második hét végén került a német sportújságok címoldalára a Hannover '96 játékosa, Huszti Szabolcs. A középpályás egy héttel korábban a VfL Wolfsburg ellen négy gólpasszt adott, ezúttal pedig egy assziszt mellett két gólt szerzett a Werder Bremen ellen. A másodikat a ráadás perceiben, 2-2-es állásnál, egy ollózó mozdulatból lőtte. A gól után Huszti a túlzott gólöröm miatt rögtön két sárga lapot is kapott, vagyis kiállították. A következő bajnokit tehát biztosan ki kell hagynia, pedig egyáltalán nem túlzás, hogy jelenleg ő a Bundesliga egyik legjobb formában lévő futballistája.

Hannoverben csak egyszer volt csere

Mindez a statisztikákon is észrevehető: Husztinak három forduló után két gólja és öt gólpassza van, amivel vezeti a német élvonal kanadai táblázatát, megelőzve a Bayern München német válogatottját, Thomas Müllert.

Huszti az első fordulóban, a Schalke 04 ellen még csak csere volt, csupán 21 percet kapott Mirko Slomkától, és így a Kicker nem is osztályozta. A Wolfsburg ellen a lehető legjobb osztályzatot, az egyest kapta (a Kicker egytől hatig osztályoz, a legalacsonyabb szám a legjobb), és alighanem a Werder ellen is így értékelik majd, ami azt jelentené, hogy tökéletes lenne az átlagosztályzata. Ráadásul Husztinak nem csak a bajnokágban megy jól a játék. A Hannover az Európa Liga selejtezőjében előbb az ír St. Patrick's Athleticet, majd a lengyel Slack Wroclawot verte ki, és a magyar középpályás a négy meccsen is szerzett két gólt, illetve adott egy gólpasszt.

Forrás: AFP/Peter Steffer

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy mind a Hannover, mind Huszti nagyon jól járt azzal, hogy a szélső visszatért korábbi egyesületéhez az orosz Zenittől. A hannoveriek 2006 nyarán mindössze 300 ezer euróért vették meg Husztit, aki a klub színeiben két és fél év alatt 95 tétmérkőzésen 22 gólt szerzett és 29 gólpasszt adott. A szentpéterváriak 2009 januárjában viszont már hárommillió euróért igazolták le, vagyis a Hannover a vételár tízszereséért adta tovább. A német klub most megint nagyon jól járt, hiszen a nyáron 750 ezerért hozta vissza Husztit a Zenittől.

A balszélső Oroszországban sem nyújtott rossz teljesítményt, hiszen 82 tétmérkőzésen 12 gól és 12 gólpassz fűződött a nevéhez, de a meccsek több mint felén csak csere volt, csak 34 találkozón kezdett. A hannoveri két és fél év alatt ellenben csupán egyetlen találkozón ültették a kispadra.

Elkapta a ritmust

Az állandó játéklehetőség és az ismert közeg hatalmas vonzerőt jelentett Huszti számára, Hannoverben pedig olyan futballistának örülhettek, akiről pontosan tudták, hogy mire képes. "Meg vagyok győződve róla, hogy Huszti emelni fogja a játékunk színvonalát" - mondta a középpályás hivatalos bemutatásakor az edző, Mirko Slomka. Ő ugyan korábban nem dolgozott Husztival, sőt a klub sportigazgatója, Jörg Schmadtke sem, viszont az elnök, Martin Kind igen, és éppen ő volt az, aki főszerepet vállalt a Zenittel zajló tárgyalásokban. Slomkánál Husztinak eleinte nem volt stabil helye a kezdők között, azon túl, hogy az első fordulóban a kispadra ültette, még azt is kijelentette: Husztinak többet kell mutatnia, ha alapemberré akar válni.

Mint a mesében: győztes gól az utolsó percben, ollózásból

http://www.youtube.com/v/W-eY2P86lvU?version=3&hl=hu_HU


Ezt követte a Slask elleni hazai EL-visszavágó, ahol két gólt szerzett, és ez elég volt ahhoz, hogy a Wolfsburg ellen megint kezdő legyen, azóta pedig nincs megállás. Az akkori remeklés és négy gólpassz után Slomka sem fukarkodott a dicséretekkel. "Látni lehet, hogy egyre jobban elkapja a ritmust, és felveszi a csapat tempóját" - mondta Husztiról, Kind elnök pedig így fogalmazott: "Kezd olyanná fejlődni, amiben reménykedtünk a leigazolásakor. És ennél is jobb lesz, még sok örömünk lesz benne".

Az elnök nem tévedett, hiszen egy héttel később Huszti duplázott a Werder Bremen ellen. "A legfontosabb a Hannover, nem pedig Huszti Szabolcs" - nyilatkozta a szombati duplája után Huszti a Nemzeti Sportnak. "Én csupán a csapat egyik tagja vagyok. Nem is kell túl nagy feneket keríteni ennek a történetnek. Most döngethetnénk a mellkasunkat, hogy a második helyen állunk, de apró szépséghiba, hogy még csak három forduló ment le, harmincegy még hátravan" - mondta szerényen.

A pontrúgások nagyon bejöttek

A remek teljesítményhez persze az is kell, hogy a magyar játékos tökéletesen illik a Hannover taktikájába: a csapat 4-4-2-t játszik, ahol a két középső középpályásnak szinte csak védekező feladata van, a támadásokat elsősorban a két szélsőnek kell felépítenie. A balszárny pedig sokkal offenzívebb: a jobb oldalon a védő Steven Cherundolo, illetve a középpályás Lars Stindl sem olyan gólerős, míg a balon Huszti mögött Christian Pander vagy Konstantin Rausch játszhat (utóbbi Huszti helyén is focizhat a középpályán), akik sokkal jobbak támadásban.

Ehhez jön még az a tény, hogy a Hannover eleve nagyon jó a pontrúgásban, az előző szezonban is sok gólt lőtt ilyenből. Huszti szerepe ezen a téren is meghatározó, a négy wolfsburgi gólpassza közül egy szögletből, egy pedig szabadrúgásból született, a St. Patrick's Athletic ellen is az ő szabadrúgását fejelte be Karim Haggui, a Werder ellen pedig szabadrúgásgólt ért el.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Egervárinál a nyílt levéllel, a Hannover-Werder bírójánál a túlzott ünnepléssel vetette el a sulykot

"Nagyon jólesett, hogy a szurkolóink a nevemet skandálták. Úgy fest, nem felejtették el, hogy hívnak" - mondta a sportnapilapnak a 29 éves szélső, aki 2010-ben lemondta a válogatottságot, így hiába reménykednek a drukkerei abban, hogy Egervári Sándor csapatát is erősítheti a jövőben.

Erről a Bildnek így fogalmazott: "Fáj, hogy nem játszhatom a hazámért, de remélem, Magyarország kijut a 2014-es világbajnokságra. Számomra valószínűleg nincs már visszaút."

A kapitány még a vb-selejtezők előtt az [origo]-nak azt mondta, nem kereste az egyik legjobb formában lévő magyar játékost: "Huszti Szabolcs önként jelentkezett ki ebből a közösségből, és eléggé megalapozatlan feltételezésekkel kritizálta a válogatott játékosait és a döntésünket az összeállítást illetően. Meglehetősen elvetette a sulykot. Nem a mi döntésünk volt, hogy kizárta magát" - fogta rövidre a témát a kapitány, majd amikor arról érdeklődtünk, kapott-e bármilyen üzenetet mostanság Husztitól, Egervári azt mondta, hogy "nem, nem, nem".

www.globalsoccerapp.com