Társoldalunk:

Dzsudzsákék cipőjén is tesztelhetik az irányítósávot

2012.09.17. 20:24

Továbbfejlesztette találmányát, a futballcipőkön alkalmazható irányítósávot Oroszi László feltaláló; az új eljárás lényege, hogy bármely gyártó cipőjére utólag is felvihető az irányítósáv, amellyel pontosabban lehet lőni.

A világon egyedülálló megoldásról van szó, amelynek az a lényege, hogy "bármely gyártó által készített cipőre, akár egy használtra is, utólag képes vagyok egy teljesen más eljárással, 10-15 perc alatt a korábbinál jobb irányítósávos részt elhelyezni, amely a labdarúgót a játék minden fázisában segíti" - idézte Oroszi Lászlót a Fejér Megyei Hírlap honlapja.

A feltaláló azt mondta: az is újdonság, hogy minden posztra - védő, középpályás vagy támadó - az egyéni igényeknek megfelelő felületet tud feltenni a cipőre.

A Magyar Labdarúgó Szövetségnél kedvező fogadtatásra talált az újítása, így hamarosan válogatott játékosok tesztelik majd, tette hozzá a feltaláló.

Oroszi László májusban tíz év után jogerősen pert nyert az adidas sportszergyártó cég ellen. A bíróság akkor kimondta az irányítósávos sportcipő újszerűségét, és azt, hogy a megalkotása Oroszi feltalálói tevékenységén alapult.

A szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipőjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok voltak, amelyek javítottak a lövések pontosságán, segítették a játékost a labda adott irányba rúgásában. A cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, kértek belőle példányokat is, majd 2000-2001 körül az adidas piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania irányítósávos cipőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK