Vágólapra másolva!
Az öltöző falára tett ábrák nem segítenek, oda a robbanékony játék, a madridi támadók formán kívül vannak. A gyenge bajnoki rajt után kedd este a Bajnokok Ligája nyitókörében, a Manchester City ellen kellene mutatnia valamit José Mourinho csapatának.

Pontokba szedve fésüli át a Goal.com elemzése, hogy mi okozhatta a Real Madrid gyenge idénykezdését. A bajnokcsapat négy forduló alatt négy pontot gyűjtött, a tabella 12. helyén áll, amiben az előző szezonban profi még volt, most sokszor abban is szenved, területeken pedig még rosszabb lett a helyzet.

Négyből három gólt pontrúgásból kapott a Real a bajnokságban, noha ez a játékelem már az előző idényben sem volt az erőssége. José Mourinho állítja, az edzéseken órákon át gyakorolják a hasonló szituációkat, az öltöző falára olyan üzeneteket és ábrákat tettek, melyek emlékeztetik a játékosokat a kötelességeikre. Hiába, a Madrid védelme pocskék az ilyen helyzetekben, sokszor csak a szerencsén múlik, hogy nem kap még több gólt.

Forrás: AFP/Cristina Quicler

Gond van a támadásokkal is, legalábbis mikor kiveszik Xabi Alonsót a játékból. A Sevilla nem engedte kibontakozni a gyilkos passzokra képes védekező középpályást, Sami Khedira és Michael Essien koránt sem olyan kreatív, Lassana Diarra és Nuri Sahin távozott, Luka Modric még nem illeszkedett be.

A Goal.com spanyol szakírója, Alberto Pinero szerint ezt a problémát nem lesz könnyű orvosolni: vagy együtt játszik Xabi Alonso és Modric, de akkor gyengébben szűr a középpálya, vagy át kell alakítani az egész rendszert, amitől egyelőre - úgy tűnik - vonakodik Mourinho. Bár Alonso szigorú őrzésével Arbeloa előtt több tér nyílik, a jobbhátvéd nem képes hatékonyan segíteni a támadásokat, tudása jobbára kimerül a sprintelésben és a körömpasszok osztogatásában.

Nyáron a Real úgy döntött, nem vesz egy támadásban ütőképesebb védőt, ezzel is fokozva Mourinho gondjait.

Forrás: Getty Images/Arroyo Moreno

A Real Madrid a világ legjobban kontrázó csapatai közé tartozik, de gondot okoz neki, ha az ellenfél behúzódik mélyen a kapuja elé. Az előző idényben látványosan jól működött a robbanékony játék, idén viszont csak szenved a Real a masszívan védekező ellenfelekkel.

Mikor nincs elég üres terület, a madridiak nemigen tudják megbontani az ellenfél védelmét, Cristiano Ronaldóval és Di Maríával sem. Özil formán kívül van, Kakára már nem számítanak, így le is fagy a gépezet hamar. Modricon sok múlhat, amihez viszont előbb össze kell csiszolódnia a többiekkel.

Gond van a támadásépítéssel, de a befejezés sem egyszerű: Benzema május óta góltalan, Di María és Ronaldo messze elmarad a saját legjobbjától, Higauín már lőtt öt gólt, de a Sevilla ellen ziccereket rontott.

Különös, de tény: az előző idényben 121 rúgott góllal ligarekordot döntő csapat jelenleg bajban van a támadásépítéssel. Egy éve ilyenkor kétszer ennyi gólt lőtt a Madrid, noha két meccsen is betlizett, 1-0-ra kikapott a Levantétól, majd gól nélkül zárt a Santander ellen.