Vágólapra másolva!
A Premier League-ben sokan szinte szétszedik Luis Suárezt a műesései miatt, az angol futballsztárok pedig nem győzik bizonygatni, milyen távol áll tőlük színészkedés. Alex Ferguson szerint a szimulálás a külföldi focisták sajátja, pedig az előző idényben csak egy brit focista kapott két sárga lapot műesés miatt.

Hét mérkőzésből csak egyet tudott megnyerni a Liverpool a Premier League-ben, így jelenleg a 14. a tabellán. A legutóbbi fordulóban a csapat gól nélküli döntetlent játszott a Stoke Cityvel, amelynek edzője, Tony Pulis szerint a liverpooliak uruguayi támadóját, Luis Suárezt el kellene tiltani, mert megpróbált műeséssel kiharcolni egy tizenegyest.

http://www.youtube.com/v/41dpgoyraFo?version=3&hl=hu_HU


Suárezről közismert, hogy túlságosan is könnyen a földre kerül, így próbálva szabadrúgáshoz vagy tizenegyeshez juttatni a csapatát. A Wigan Athletic trénere, a spanyol Roberto Martínez szerint ő "a szabadrúgások kiharcolásának művésze", ugyanakkor utoljára márciusban ítéltek a javára tizenegyest, miközben kétszer is sárga lapot kapott szimulálás miatt.

A dolog odáig fajult, hogy a bírók már akkor sem adnak büntetőt neki, amikor jogos lenne. A Liverpool egykori hátvédje, a jelenleg a BBC szakkommentátoraként dolgozó Alan Hansen szerint "Suáreznek három héten keresztül minden meccsen tizenegyest kellett volna kapnia, a Norwich ellen például hátulról fejbe vágtak és ellökték. Mind a három alkalommal a szabálytalanságot elkövető hátvéd rögtön odaszaladt a bíróhoz, és műesést reklamált"

Az angolok túl őszinték?

Az angol futballkultúrában a szimulálás szinte nagyobb bűn, mint egy durva szabálytalanság, a műesések nem férnek bele az őszinte fociról kialakult imidzsbe. "Soha nem próbáltam szándékosan feldobni magam. Nem fair, ha valaki így akarja becsapni az ellenfelet, ráadásul ezzel a szurkolókat is becsapja" - mondta például Wayne Rooney, John Terry pedig így fogalmazott: "Én csak az angol válogatott srácokról beszélhetek, és mi nem szoktunk szimulálni, túl őszinték vagyunk hozzá". Suárez klubtársa, Steven Gerrard még azt is megígérte: "Ha egyszer is meglátom valamelyik csapattársamat szimulálni, akkor mindenképpen beszélek vele".

Ebből egyenesen következik, hogy az angol közvélemény szerint a szimulálás elsősorban a külföldiek sajátja, és ezt a véleményt nem csak a drukkerek osztják. A Manchester United mestere, Sir Alex Ferguson például nemrégiben kijelentette: "Nem érdemes sokat beszélni erről a témáról, mert az elmúlt években sok focista próbálkozott műesésekkel, és azt kell mondjam, hogy főleg a külföldiek". A MU-játékosok ez alól természetesen kivételek, legalábbis Ferguson szerint, aki határozottan cáfolta, hogy például Nani rendszeresen szimulálna.

Forrás: AFP/Paul Ellis
A szurkolók sem kedvelik a műeséseket Angliában

A légiósok egy része ugyanakkor úgy véli, hogy a játékvezetők kivételeznek az angolokkal, mint ahogy azt a Manchester City argentin csatára, Sergio Agüero is kifejtette a Fulham elleni meccs után.

Okosan kell viselkedni

Pedig a műesés (angol szakszóval diving), vagy a szimulálás a brit focistáknál is ugyanúgy előfordul. A Premier League előző szezonjában 19 sárga lapot osztottak ki műesésért, és csak egyetlen játékos kapott kettőt is: a Tottenham Hotspur walesi szélsője, Gareth Bale, aki egyáltalán nem próbálta kikerülni a választ az erre vonatkozó kérdésre. "Ha az emberek azt akarják mondani, hogy színészkedek, akkor tegyék, én csak meg akarom menteni magamat és a karrieremet. Okosan kell viselkednem, és sikerült is így kiharcolnom néhány kiállítást" - jelentette ki.

Az sem igaz, hogy a szimulálás Anglián belül csak a Premier League-re jellemző, és a sok külföldi futballista hatására vált általánossá. Az angol futballt régóta ismerők például világosan emlékezhetnek a Manchester City 27-szeres válogatott csatárára, Francis "Franny" Lee-re, aki arról híres, hogy az 1971-72-es idényben 15 gólt szerzett tizenegyesből. Ezek nagy részét saját maga harcolta ki, el is terjedt róla, hogy meglehetősen könnyen esik el a tizenhatoson belül.

Az 1970-es évek egy másik legendás támadója, Rodney Marsh 1971-ben viszont így magyarázkodott a Shoot magazinnak. "Igen, előfordul, hogy furcsán esek, de nem úgy, ahogy mindenki gondolja. Még fiatal koromban megsérült a vállam, ezért egy bizonyos módon szoktam földet érni, hogy ne fájjon még jobban" - mondta a Queens Park Rangers egykori csatára.

www.globalsoccerapp.com