Társoldalunk:

Mindenhonnan lőnek, és sosem adják fel - bemutatjuk az észt válogatottat

2012.10.11. 16:04

A következő vb-selejtezőn Magyarország ellenfele egy olyan válogatott lesz, amely legutóbb pótselejtezőt játszhatott, ám ennek ellenére sem számít esélyesnek. Észtországtól a legutóbbi kvalifikációs sorozatban megszerzett csoportmásodik hely megismételhetetlen bravúr volt.

Az észt válogatott a legutóbbi Eb-selejtezők legnagyobb meglepetését okozva a második helyen végzett csoportjában, és így kiharcolta a pótselejtezőt. Mindez már csak azért is váratlan volt a balti ország csapatától, mert semmiféle előjel nem mutatott arra, hogy ilyen jól szerepelhet, elvégre korábban sosem volt negyediknél jobb a kvalifikációs sorozatokban.

Három ponttal kevesebb, egy hellyel előrébb

A legkisebb balti állam válogatottja már 1921 és 1940 között is létezett, és Észtország első három szövetségi kapitánya magyar volt. Sorrendben Kónya Ferenc, Nagy Imre majd Mally Antal irányította a csapatot, mely ebben az időszakban kétszer is játszott a magyar amatőr válogatott ellen, ám ezeket a meccseket nem tekintik hivatalos, nemzetek közötti mérkőzéseknek.

Miután a Szovjetunió felbomlását követően Észtország 1990-ben visszanyerte függetlenségét, a válogatott eredményei nem voltak kiemelkedőek, pedig 2000 és 2007 között holland szövetségi kapitánya volt Arno Pijpers, majd Jelle Goes személyében. Észtország soha még csak a közelébe sem került annak, hogy kijusson egy Eb-re vagy vébére, negyedik helynél sohasem végzett előrébb a selejtezők során.

Ilyen előzmények után 2010 őszén sem adtak semmi esélyt az észteknek, pláne, hogy a csoportban három olyan válogatott is szerepelt, amelyik ott volt a vébén: Olaszország, Szerbia és Szlovénia. Az észtek azonban utóbbi két csapatot képesek voltak megelőzni, és megszerezték a második helyet - más kérdés, hogy a keresztbeverések miatt ehhez mindössze 16 pont elég volt a számukra. A magyar válogatott a saját csoportjában 19 ponttal lett harmadik.

Már mindenkivel játszottak

A pótselejtező már nem sikerült jól az észteknek, hiszen az első mérkőzésen hazai pályán 4-0-ra kikaptak Írországtól. A meccs játékvezetője egyébként Kassai Viktor volt, aki két észt focistát is kiállított, valamint megítélt egy tizenegyest az írek javára, amivel közellenség lett az észtek szemében. A visszavágó formalitás volt, Dublinban az észtek 1-1-re végeztek, az első két Eb-selejtezőjüket pedig egyaránt elveszítették, vagyis tétmérkőzésen immár négy meccs óta nyeretlenek. A barátságos mérkőzések közül idén háromszor tudtak győzni: Salvador, Litvánia és Lengyelország ellen.

Forrás: MTI/Varga György
Kinket (jobbra) a Middlesbrough vette meg Győrből, most Olaszországban játszik

Franciaországtól ugyan kikaptak júniusban, de a találkozó különleges volt: a francia volt ugyanis az utolsó európai válogatott, amellyel az észtek még nem játszottak, így immár mind az 52 UEFA-tagállam ellen pályára léptek. Ami a magyar válogatottat illeti, a pénteki lesz a harmadik összecsapás a két ország között: 2003 novemberében az Üllői úton a vendégek 1-0-ra nyertek (a meccsen mindössze 457 fizető néző volt), 2004 decemberében pedig Thaiföldön, a Király-kupa keretében Magyarország 5-0-ra nyert.

Lőnek mindenhonnan

Az észt csapat egyik legnagyobb erőssége az összeszokottsága. A szövetségi kapitány, Tarmo Rüütli már 2008 óta dolgozik a nemzeti tizenegy élén (ráadásul már korábban is betöltötte ezt a pozíciót), vagyis a mostani lesz a harmadik selejtezősorozat, amin vezeti a csapatot. A keretben pedig hemzsegnek a rutinos játékosok, az aktuális keretből tíz futballista már több mint ötvenszeres válogatott. Négyen (Enar Jääger, Ragnar Klavan, Joel Lindpere és Andres Oper) már a 2003-as magyar-észten is ott játszottak - nálunk Király Gábor és Gera Zoltán maradt meg.

Észtország alaptaktikája olyan, amilyen egy "kiscsapattól" elvárható: többnyire egy csatárral kezd, és lehetőség szerint igyekszik direkt módon futballozni, nem jellemző, hogy sok passzból építené támadásait. Az Eb-selejtezők során összesen 15 gólt szereztek, amelyből nyolc távoli próbálkozást követően született: a korábban a magyar élvonalban is megfordult ex-győri Tarmo Kink, illetve az orosz Amkar Permben légióskodó Konstantin Vassiljev remek rugótechnikával rendelkezik. Vassiljev akár 35-40 méterről is rálövi a szabadrúgásokat, de közelebbről is pontosan céloz, ahogyan azt a lengyelek elleni barátságos mérkőzésen is megmutatta.


Soha nem adják fel

Az is nagyon sokat elárul az észtekről, hogy az Eb-selejtezők során hét gólt szereztek a mérkőzések utolsó tíz percében - a Feröer-szigetek elleni hazai meccsen a rendes játékidő leteltekor még 1-0-s vesztésre álltak, végül mégis nyertek. Ők viszont egyetlen ilyen késői gólt sem kaptak, vagyis az erőnléttel és a küzdeni tudással sincsen problémájuk. Érdekes módon a magasan beívelt labdákkal viszont annál inkább, több gólt is kaptak pontrúgásból, illetve beadásból, és az Eb-selejtezők során két öngólt is összehoztak.

Forrás: AFP/Raigo Pajula
Oper  (nyolcas mezben) közelít a 130. válogatott meccshez

A szélsővédekezés nem az erősségük, ráadásul a magyarok ellen nem játszhat az egyik legrutinosabb focistájuk, a jobbhátvéd Jääger, akit a törökök ellen kiállítottak. A helyén az a Tihhon Sisov szerepelt, aki Kinkhez és Jarmo Ahjuperához hasonlóan szintén megfordult a Győri ETO-ban, de egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára - érkezésekor még Egervári Sándor volt a tréner, akit azonban menesztettek, és utódja, Dragoljub Bekvalac már nem tartott igényt Sisovra.

Sergei Pareiko kapus 1977. január 31. Wisla Kraków 39 -
Artur Kotenko kapus 1981. augusztus 20. Jaro FF  25 -
Pavel Londak kapus 1980. május 14. FK Bodö/Glimt 22 -
Tihhon Sisov hátvéd 1983. február 11. Nömme Kalju 35 -
Taavi Rähn hátvéd 1981. május 16. Tianjin Songjiang 66 -
Igor Morozov hátvéd 1989. május 27. Levadia Tallinn 13 -
Dmitri Kruglov hátvéd 1984. május 24. FK Rosztov 77 1
Ragnar Klavan hátvéd 1985. október 30. FC Augsburg 82 2
Enar Jääger hátvéd 1984. november 18. Aalesunds FK 90 -
Alo Bärengrub hátvéd 1984. február 12. Nömme Kalju 38 -
Taijo Teniste hátvéd 1988. január 31. Sogndal IF 17 -
Aleksandr Dmitrijev középpályás 1982. február 18. FK Gomel 76 -
Sander Puri középpályás 1988. május 7. KuPS 45 2
Tarmo Kink középpályás 1985. október 6. Varese 66 5
Joel Lindpere középpályás 1981. október 5. New York Red Bulls 81 5
Martin Vunk középpályás 1984. augusztus 21. Panahaiki Patrasz 47 1
Konstantin Vassiljev középpályás 1984. augusztus 16. Amkar Perm 55 15
Sergei Mosnikov középpályás 1988. január 7. Pogon Szczecin 9 -
Ats Purje középpályás 1985. augusztus 3. KuPS 37 4
Andres Oper csatár 1977. november 7. Nea Szalamina Famaguszta 127 37
Henrik Ojamaa csatár 1991. május 20. Motherwell FC 6 -
Jarmo Ahjupera csatár 1984. április 13. Győri ETO FC 17 -
Tarmo Neemelo csatár 1982. február 10. Nömme Kalju 21 1


A játékos neve után a posztja, a születési ideje, a klubja és a válogatott meccsei, illetve ezeken elért góljai olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK