Vágólapra másolva!
A brutálisan sűrűvé vált futballszezon miatt ma már elképzelhetetlen, hogy egy élcsapat 15 emberrel vegye az akadályokat. A bő keretek és a közkedvelt rotáció miatt nem egy klasszis kerül parkolópályára, de más okok miatt is jegelik a kulcsembereket.

Míg bő húsz esztendővel ezelőtt lehetséges volt, hogy egy klub maximum 15 futballistával játsszon végig egy szezont, addig manapság már majd mindegyik egyesület arra törekszik, hogy legalább 22, de inkább 25-30 fős keretet állítson össze. A rotációs szisztéma elterjedése még inkább elősegítette azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen egyre gyakoribb, hogy világklasszisnak tartott focisták is kispadra kerülnek.

Wenger egyszerre védi és mellőzi Arsavint

A túlzott bőség egyik legismertebb áldozata Andrej Arsavin, aki a nyáron még csapatkapitány volt az orosz válogatottban, ebben a szezonban azonban csupán 14 percet töltött a pályán a Premier League-ben. Az Arsenal 31 éves focistáját még az első fordulóban a Sunderland elleni hajrában cserélték be. A többi hat bajnokin azonban négyszer még a kispadra sem ülhetett le, pedig teljesen egészséges, és amikor a ligakupában játéklehetőséget kapott a Coventry ellen, akkor gólt szerzett és gólpasszt is adott.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Arsavin játéklehetőség helyett csak szép szavakat kap

Az első csapatba azonban nem fér be, és emiatt már a válogatottból is kimaradt, ám Arsene Wenger szerint szó sincsen arról, hogy személyes problémájuk lenne. "Nagyon tisztelem Arsavint, és szó sincsen arról, amit sok drukker gondol, vagyis hogy nem érdekli a csapat, sőt, ennek éppen az ellenkezője az igaz. Elégedetlen a helyzetével, mert nagyon szeretne játszani, és minden nap maximálisan erőbedobással edz. Jelenleg ő a keret bőségének az áldozata, hatalmas a küzdelem a csapatba kerülésért" - mondta Wenger.

Bendtner csak a városban gyönyörködhet

Hogy a francia edző nem írta le Arsavint, azt az is mutatja, hogy nem adta kölcsön a nyáron, ellentétben a dán Nicklas Bendtnerrel. A csatár az előző idényben a Sunderlandban szerepelt kölcsönben, ahol alapember volt, de azt kevesen gondolták volna, hogy ezt követően a Juventusban folytatja. Azt pedig valószínűleg még kevesebben, hogy a torinóiak kölcsönveszik, akkor nem játszatják.

Pedig ez a helyzet, a dánnak eddig 11 perc jutott a Serie A-ban a Chievo elleni mérkőzésen, és további négy bajnokin ült a kispadon anélkül, hogy pályára lépett volna. Mindez azonban egyelőre nem zavarja őt. "Egyáltalán nem bántam meg, hogy a Juventust választottam, a klubnál mindenki szívélyesen fogadott. Jól érzem magam a csapatnál, a város gyönyörű, és szívesen maradnék a kölcsönszerződésem lejárta után is, de ahhoz bizonyítanom kell, vagyis többet játszanom".

Maloudának nem jött be az őszinteség

Arsavinban és Bendtnerben közös, hogy nem mondtak le róluk, csupán másokat jelenleg jobbnak tartanak, azonban mindketten az első csapattal edzenek, és megvan a lehetőségük arra, hogy meggyőzzék edzőjüket. A Chelsea-nél parkoló pályára tett Florent Maloudával azonban más a helyzet, a középpályást ugyanis a tartalékok közé száműzték. Pedig még az előző idényben is 26 bajnokin szerepelt, és ebből 12 alkalommal már a szezon közben kinevezett Roberto di Matteo küldte pályára.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Malouda távozási szándéka miatt repült ki a keretből

Szerződése azonban 2013-ban lejár, és nem is titkolta, hogy távozni szeretne, azonban a nyáron nem sikerült eladni. A szakmai stáb szerint pedig nincsen jó hatással a keretre egy olyan futballista, aki el akar menni. Ennek ellenére bekerült a BL-be benevezett 25 játékos közé, de nem edzhet együtt az első csapattal, hanem a tartalékokkal tréningezik. A Chelsea-nél ez a bánásmód egyébként nem számít szokatlannak, az előző idényben Alex és Nicolas Anelka járt ugyanígy, miután kiderült, hogy André Villas-Boas nem számít rájuk.

Mourinho keresztet vetett Carvalhóra

A Real Madrid portugál középhátvédje, Ricardo Carvalho ugyan nem edz külön a csapattól, azonban eddig még csak a kispadra sem ülhetett le ebben a szezonban. Pedig a 34 esztendős védő José Mourinho nagy kedvencének számított, nem véletlen vitte magával a Portóból a Chelsea-be, majd Madridba is.

A bekk azonban az előző idényben már csak nyolc bajnokin szerepelt, és Mourinho a nyáron világossá tette, a folytatásban még ennyire sem számíthat. "Ricardo nem része az elképzeléseimnek ebben az idényben. Rajta múlik, hogy folytatni akarja-e a pályafutását, vagy marad a Realnál, kitölti a szerződését, és gyakorlatilag befejezi karrierjét" - fogalmazott a szakember. Carvalho a nyáron mindenesetre nem talált magának új csapatot, így egyelőre a Realnál van, anélkül, hogy esélye lenne a játékra.

A PSG védője nem aggódott, aztán berezelt

Az uruguayi Diego Lugano sem számíthat sok jóra a Paris Saint-Germainnél, az uruguayi bekk gyakorlatilag a januárban történt edzőcsere áldozata. Tavaly nyáron szerződött Párizsba, eleinte alapember volt, azonban jött Carlo Ancelotti, aki fél év alatt két brazilt is hozott Lugano posztjára, előbb Alexet, majd Thiago Silvát. Lugano még a keretből is kiszorult, a Bajnokok Ligájára sem nevezték.

Érdekes a játékos hozzáállása mindehhez, szeptemberben még az nyilatkozta az Ovacion című uruguayi sportportálnak: "Ez egy kihívás, állok elébe, ráadásul a szerződésem is nagyon jó. Franciaországban élek és magas a fizetésem, szóval nem aggódom, bár ha a válogatottba emiatt nem hívnak be, akkor át kell gondolnom a dolgot."

Egy hónappal később viszont ugyanennél az újságnál már azt lehetett olvasni, hogy elégedetlen a helyzetével. "Aggódom, mert esélyem sincsen arra, hogy játsszak, ráadásul az újságokból tudtam meg, hogy nem neveztek a BL-re. Azt hiszem, ennél különb bánásmódot érdemelnék. Mindenesetre keményen és fáradhatatlanul dolgozok az edzéseken, és türelmesen várok a lehetőségre."

www.globalsoccerapp.com