Vágólapra másolva!
A botrányos Chelsea-Manchester United rangadón az egyik legjobbnak tartott angol bíró került bajba. A 37 éves Mark Clattenburg karrierje eddig sem volt híján zűrös eseményeknek, mégis folyamatosan fejlődve jutott az idei Ligakupa és a londoni olimpia döntőjéig. Nagy kérdés, hogy a rasszizmussal vádolt bíró ügyét korábbi eltiltása és állandó beszólásai, vagy a szakmai eredményei alapján kezeli majd az angol szövetség.

Bedobták a pályára a biztonsági őrt a MU győztes gólja után

Előre sejteni lehetett, hogy a Chelsea-Manchester United (2-3) rangadó sokáig beszédtémát szolgáltat majd, és az ötgólos ütközetre nem is lehetett panasz, miután a hazaiak kétgólos hátrányból felállva kaptak ki. A játéknál jóval nagyobb feszültséget szült azonban bíró tevékenysége és a hazai szurkolók példátlan akciója, ráadásul mindkettő miatt rendőrségi nyomozás indult. A hazai gólöröm után az egyik biztonsági őrt a pályára dobó Chelsea-drukkerek és a kedvenc klubjuk súlyos büntetése előre borítékolható, azt viszont nehezebb megjósolni, hogy a találkozót vezető Mark Clattenburg pályafutása hogyan alakul botrányos teljesítménye után.

Az Anglia-szerte elismert bíró a 63. percben teljesen jogosan kiállította Branislav Ivanovicot, majd nem sokkal később úgy ítélte meg, hogy Fernando Torres feldobta magát Jonny Evans szabálytalannak tűnő belépője nyomán, így a hazaiak kettős emberhátrányba kerültek. A 75. percben aztán Javier Hernández megszerezte a győztes gólt a MU-nak, a lassítások alapján egyértelműen lesről.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Evans és Torres ütközete után jött Clattenburg első durva hibája

Az esetet követően a Chelsea-ből többen is reklamáltak, a nigériai John Obi Mikel olyan hevesen, hogy sárga lapot is kapott. A londoniak szerint ekkor történt, hogy a bíró rasszista hangnemben szólt a középpályáshoz. A Chelsea rögtön a lefújás után tiltakozást nyújtott be a ligánál Clattenburg viselkedése miatt, ráadásul szerintük Juan Matával szemben is idegengyűlölő kifejezést használt. Egyes angol források szerint majomnak, a bulvárlapok szerint spanyol pöcsnek nevezte. A mérkőzést követően Mikel felkereste a bírói öltözőben Clattenburgot, és a Daily Mirror szerint kis híján tettlegességre került sor köztük.

A pletykalapok persze nem számítanak túl megbízható forrásnak, de annyi biztos, hogy a mérkőzésre a Premier League által delegált ellenőr, Nick Cusack (aki maga is profi játékos volt, és egy ideig a Profi Labdarúgók Szövetségének az elnöki tisztét is betöltötte) jelentésében szerepeltette a Chelsea feljelentését, az FA pedig eljárást indított az ügyben, melyben a rendőrség is nyomoz.

A sértett nem is hallotta a beszólást

A játékvezetők szakszervezete rögtön támogatásáról biztosította Clattenburgot, aki azt állítja, hogy nem tett semmi rosszat. A kérdés már csak az, hogy az FA mi alapján dönti majd el, hogy kinek volt igaza, hiszen az érintetteken kívül valószínűleg senki sem tud érdemben nyilatkozni.

Érdemes megjegyezni, hogy Mikel állítólag nem is hallotta, hogy a bíró mit mondott neki, hanem két brazil klubtársa, David Luiz és Ramires hívta fel rá a figyelmet. A játékvezető mellett viszont a két asszisztense szólhat, hiszen ők elvileg folyamatos mikrofonos kapcsolatban voltak, vagyis a partjelzők hallhatták, hogy Clattenburg mit mondott, vagy mit nem mondott.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Clattenburg nem kegyelmezett a Chelsea-nek

Az mindenesetre biztos, hogy az FA-t ismerve az ügy lezárása nem lesz túl gyors, hiszen az emlékezetes John Terry-affért követően majd egy évig tartott, amíg döntést hoztak, de a Suárez kontra Evra ügynél is két hónapig húzták az eljárást. Clattenburg neve mindenesetre lekerült a Premier League következő fordulójának játékvezetői listájáról.

Balhék közepette lépett egyre feljebb

Mindez nagy pofon lehet a 37 éves Clattenburg számára, akit az egyik legjobb angol játékvezetőnek tartottak, és állítólag ő volt a legesélyesebb az angol bírói karból arra, hogy ott legyen a 2014-es világbajnokságon. A 37 esztendős Clattenburg 2000-ben, 25 évesen debütált a profi ligában játékvezetőként, és gyorsan haladt előre a ranglétrán, 2006-ban már FIFA-bíró lett. A Bajnokok Ligájában 2008 augusztusában a Fenerbahce-MTK selejtezőn mutatkozott be, idén ő vezette az angol Ligakupa döntőjét, nyáron pedig ő fújta a sípot a londoni olimpia fináléjában.

Karrierje során természetesen őt sem kerülték el a vitatott esetek, amelyek közül a legemlékezetesebb alighanem az volt, amikor 2005-ben nem adta meg a Tottenham Hotspur középpályásának, Pedro Mendesnek a gólját a Manchester United ellen. A portugál a félpályáról emelt kapura, és Roy Carroll már csak a gólvonal mögül húzta ki a labdát.

Mivel Clattenburg maga is elismerte, hogy gyermekkora óta a Newcastle-nak szurkol, a szarkáknak soha nem vezetett meccset, de sokáig az Everton találkozóira sem osztották be. 2007-ben ugyanis az Everton-Liverpool derbin a hazaiaktól kiállította Tony Hibbertet, pedig először csak a sárgát mutatta fel neki, azonban miután váltott néhány szót a szabálytalanságot elszenvedő Steven Gerrarddal, mégis a piros mellett döntött. A hajrában aztán egy tizenegyesgyanús esetnél sem ítélt az Everton javára, nem csoda, hogy azóta sem vezetett a Goodison Parkban.

Drog, szerencsejáték és bratyizós beszólások

Mint az utóbbi eset is mutatja, Clattenburg azt Angliában kifejezetten gyakori játékvezetői stílust követi, azaz rendszeresen kommunikál a focistákkal, sokszor bratyizós hangnemben. Ez persze nem mindenkinek jön be, 2009 decemberében például a Manchester City trénere, Mark Hughes panaszkodott arra, hogy Clattenburg a Bolton elleni mérkőzés közben kiszólt neki: "Hogyan tudtok egész héten együtt dolgozni Bellamyval?" A walesi csatárt ráadásul a második félidőben két sárga lap miatt ki is állította.

Az angol bíró a magánélete is kifejezetten zűrösen alakult, 2008 nyarán ki is zárták a profi bírók közül, mert nem tájékoztatta a játékvezetők testületét üzleti ügyeiről, miközben az egyik cége csődbe ment, ő pedig 60 ezer fontos tartozást halmozott fel. Clattenburg fellebbezett a kizárása ellen, és 2009 februárjában vissza is vették, de azért visszamenőleg kapott egy nyolchónapos eltiltást.

A hivatalos indoklás a privát üzleti ügyei miatt büntették meg, de a bulvárlapok szerint kapcsolatba került a drogokkal és a szerencsejátékkal is. Annyi bizonyos, hogy 2008 elején valaki megrongálta 40 ezer fontos sportkocsiját, ami miatt később az egyik volt üzleti partnerét vették őrizetbe.

www.globalsoccerapp.com