Vágólapra másolva!
Idén parádéznak a magyarok a Bundesligában: Huszti Szabolcs második a kanadai táblázaton, Szalai Ádám holtversenyben vezeti a góllövőlistát, Stieber Zoltán pedig a legutóbbi három fordulóban két gólt is rúgott. A már pályafutásuk elején külföldre került magyar focistákban akkor is megbíznak odakint, ha néhányszor rosszabb napot fognak ki, a Bundesliga pedig azért jobb terep számukra a többi elitbajnokságnál, mert a német foci nem a virtuóz képességekre épül.

A gól másodlagos - interjú Szalai Ádámmal

Jól ismeri a Bundesliga légkörét a másfél évtizedig a Herthában futballozó, jelenleg a berlini U17-esekkel foglalkozó Dárdai Pál. Az egykori 61-szeres válogatott játékos szerint a magyarok jórészt annak köszönhetik a mostani sikereket, hogy szinte Németországban nőttek fel. Hajnal már tinédzserként a Schalke tagja volt, Szalai 17 évesen a Stuttgartban játszott három évig, Stieber 2009 óta a negyedik német csapatában szerepel, Huszti pedig már korábban is lehúzott három évet a Hannoverben.

A magyarokat két gyengébb meccs után nem veszik ki a csapatból

"Mindannyian igazán szorgalmas játékosok, és nem adták fel. Akik más bajnokságba kerülnek, hamar feladják, így nem is nagyon játszanak" - mondta az [origo]-nak Dárdai, majd a saját példáját is felidézte. Berlinben neki másfél év kellett, míg bejátszotta magát a csapatba. "Én is el akartam menni, de az apám - miután látta az egyik edzésünket - azt mondta, hogy itt fogsz maradni" - emlékezett a középpályás, aki aztán Hertha-ikonná, a klub legtöbbször pályára lépett játékosává vált.

Dárdai úgy látja, a magyar focisták nincsenek felkészülve arra, amikor NB I-es kezdőként, gólerős játékosként külföldre kerülnek, és azt látják, hogy nagyon sokan azt a szintet képviselik, mint ők. "Ezt pszichésen nehéz feldolgozni" - mutat rá arra, hogy miért lehet könnyebb a német közegbe korán bekerülve érvényesülni.

Csak azt nem érti: ha a magyarok az utánpótlásban jók, utána miért jön egy gödör a 18-23 évesek korosztályában. Szerinte ebben a nagyobb bizalom sokat segítene. "Nagy különbség, hogy a Bundesligában a magyarokat két gyengébb meccs után nem veszik ki a csapatból, hanem hagyják játszani több ideig." Úgy látja, Magyarországon az MTK-nál már felismerték azt, hogy a fiataloknak hosszú távon kell lehetőséget adni. "Közben pedig tudomásul veszik és elfogadják: ha egy ideig jól játszik egy fiatal, utána törvényszerű a visszaesés."

A bizalom hiányával indokolja azt is, hogy Husztinak az orosz sztárcsapatban, a Zenitben közel sem volt olyan jó a mérlege, mint most a Hannoverben. "Egyszerűen nem kapott lehetőséget, a Hannover viszont olyan neki, mintha hazatért volna. Szalai sem rúgta eleinte a gólokat, mégis, szépen megvárták, míg formába lendül, mert értenek hozzá, és látják, hogy milyen játékosról van szó. Otthon három rossz meccs után már mondták volna, hogy ez így kevés" - mondta Dárdai, aki korábban, még Szalai madridi korszakában felhívta a berlini vezetők figyelmét a csatárra.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Huszti sok gólt lő, de még több gólpasszt ad

Huszti mindenhol ilyen jól játszana

Felmerül, hogy egy hatodik Hannover vagy egy nyolcadik Mainz kulcsjátékosa megállná-e a helyét magasabb szinten, például a BL-döntős, éllovas Bayern Münchenben? "Az, hogy tovább kell-e állniuk, vagy nem, attól függ, milyen ajánlatot kapnak. Az viszont biztos, hogy Szalai ugyanúgy bebombázná a gólokat Münchenben is. A Bayernben a jelek szerint mindegy, hogy Mario Gomez vagy Mandjukic a középcsatár. Ha Szalai szerepelne ott, csak bele kellene piszkálnia a labdába, és német gólkirály lenne. Huszti a szélen játszik, ő a motorja az egész Hannovernek, és bármely más csapatban így játszana, ha betennék a saját posztján."

Négyből hárman remekelnek

A vezető európai futballbajnokságnak számító Bundesligában az idén hétről hétre remekelnek a magyarok. A Zenittől a Hannoverhez mindössze 750 ezer euróért visszatért Huszti Szabolcsot október elején a bajnokság legjobb vételének választották, három góllal és hét gólpasszal jelenleg is második a liga kanadai táblázatán. Szalai Ádám a gólokat tekintve nem kezdte jól a szezont, ma már azonban ott tart, hogy a Bayern Münchenben szereplő Mario Mandzukiccsel holtversenyben, nyolc góllal vezeti a góllövőlistát, ráadásul Puskás Ferenc után ő az első, akinek ismét sikerült egy vezető focibajnokságban mesterhármast elérnie.

Forrás: MTI/EPA/Fredrik Von Erichse
Szalai holtversenyben vezeti a Bundesliga góllövőlistáját

Huszti többször is bekerült a forduló válogatottjába, Szalait a forduló játékosának is megválasztották. Stieber Zoltán sokáig nem játszott a Fürthben, az előző három meccsen viszont két gólt is szerzett, a legutóbbi, Frankfurt elleni ráadásul szépségdíjas volt. Hajnal Tamás a kakukktojás, tavaly kirobbanthatatlan volt a Stuttgart kezdőjéből, az idén pedig még csak öt meccsen szerepelt. Ezzel együtt az utóbbi években mutatott játéka alapján Hajnal nevét is megjegyezték a szurkolók a Bundesligában.


A Mainz korábbi légiósát, Lőw Zsoltot régóta tartó barátság fűzi Szalaihoz, így jól tudja, mit élt át az utóbbi években a 24 éves csatár. "Boldog voltam, amikor a Mainzhoz leigazoltuk. Jó barátság alakult ki köztünk, és a sikereinek külön örülök. A sérüléséből úgy tért vissza, hogy szinte nem is volt hullámvölgy a karrierjében. Nagy szüksége van a magyar focinak egy ilyen csatárra" - mondta a volt válogatott focista, aki jelenleg volt hoffenheimi mestere, Ralf Rangnick másodedzőjeként dolgozik a Salzburgnál.

Stieber ugyancsak közeli ismerőse Lőwnek. "Pici gyerekkora óta ismerem. Úgy tűnt, hogy a Mainz túl nagy lépcsőfok volt a számára, nem tudta lelkileg elviselni, amit a vállára tettek az után, hogy a Bundesliga II-ben, az Aachenben sok gólja és gólpassza volt, és komoly összegért klubot váltott. Nem volt még kész rá, hogy ilyen teher alatt jó teljesítményt nyújtson, ezért jó döntés volt, hogy a Mainztól egy kisebb csapathoz igazolt. A Fürthnél újra tudta építeni magát, és magára talált erőnlétileg is, hiszen a Mainzban kevés játéklehetőséget, szinte csak edzésterhelést kapott. Új csapatánál nem követték el azt a hibát, hogy friss igazolásként azonnal beteszik, viszont amint lehetőséget kapott, rögtön jól is játszott."

Szalainak komoly kérői voltak, mégis maradt

Lőw úgy tudja, hogy Szalai a nyáron erősebb klubhoz is szerződhetett volna. "Elég komoly kérői voltak a Bundesligából, de szerintem jó döntést hozott azzal, hogy hosszabbított a Mainzcal. Szereti őt az edző, a közönség, és olyan közegben szerepel, ahol biztos helye van. Ádi megérezte: ahhoz, hogy komoly Bundesliga-csapathoz kerüljön, még egy pici idő kell. Kíváncsian várom, hogy nyáron - amikor a Mainzot kinőve már kész lesz a továbblépésre - hány és milyen kérő áll majd sorban érte. Fontos, hogy olyan csapatot válasszon, amelyben fejlődhet, és biztosan lehetőséget is kap."

Lőw Zsolt szerint egyértelmű, hogy Huszti Szabolcs világa nem az orosz bajnokság, hanem a Bundesliga. "Az első hannoveri időszakában is jól ment neki a játék, csodálkoztam, amikor Oroszországot választotta. Szerintem megbánta ezt a váltást ő is, de most, hogy visszakerült régi-új helyére, ismét megtalálta a régi énjét. Ha egy játékos egy nehezebb időszak után visszatér a világ másik végéről a régi sikerei színhelyére, akkor az rögtön önbizalommal töltheti el. Úgy tűnik, a Bundesliga fekszik neki a legjobban."

Forrás: AFP/Daniel Roland
Stiebernek jót tett, hogy a Mainzból egy kisebb csapathoz igazolt

A német lapokat nap mint nap elolvasó Dárdai azt mondja, Husztiról nagyon sokat írtak a visszatérése után, "amin nincs is mit csodálkozni, hiszen élményszámba menő meccseket produkált". Szalairól most kezdtek csak el cikkezni, hiszen remek gólszériában van. "Az újságok, a sportműsorok most már úgy kezdődnek, hogy az ő fejüket mutogatják."

A volt válogatott balhátvéd Lőw szerint nem meglepő, hogy a magyarok sikeresebbek a Bundesligában, mint a többi topbajnokságban. "A magyar játékstílushoz közelebb áll a német futball, mert nem a kimondottan virtuóz képességekre épül. Tanítható és tanulható résztaktikát, megbízható játékot követel, így a magyarok ebben a ligában jobban be tudnak illeszkedni. Akiknek megvan a tehetségük és sok munkát beletesznek, azok sikeresek lehetnek a német labdarúgásban. Én szívesebben ajánlanám Németországot a magyaroknak, mint a spanyol vagy az olasz ligát."