Vágólapra másolva!
Hiába van a Bajnokok Ligája legkeményebb csoportjában a Real Madrid és a Manchester City is, a csoport élén a Borussia Dortmund áll, mégpedig veretlenül. A legutóbbi két idény német bajnoka az elmúlt időszakban nem remekelt az európai kupákban, de most úgy tűnik, megfordultak a prioritások a klubnál, és mindenképpen bizonyítani akarják, hogy nemzetközileg is ott vannak az élcsapatok között.

A BL D csoportjában az angol, a spanyol és a német bajnok mellett a holland bajnok Ajax szerepel. Négy forduló után a Dortmund vezet, veretlenül.

Ferguson és Mourinho is a Dortmundot dicsérte

A sárga-feketék a héten idegenben játszottak 2-2-t a Real Madriddal, amelyet két héttel korábban hazai pályán megvertek 2-1-re, előtte pedig a Manchester City otthonában szereztek pontot. Ráadásul mind a két idegenbeli döntetlent úgy érték el, hogy a magasabban jegyzett ellenfél csak a hajrában tudott kiegyenlíteni: a City a 90. percben egy tizenegyesből, a Real pedig a 89. percben egy szabadrúgásból talált be. Ha egy kicsivel erősebb koncentrációval sikerült volna elkerülni ezt a két találatot, akkor a BVB most százszázalékos teljesítménnyel vezetnél a BL leggyilkosabb csoportját.

Forrás: AFP/Javier Soriano
Lewandowski a támadások kulcsfigurája

Erre természetesen már a bukmékerek is felfigyeltek, a legtöbb fogadóirodánál a Borussiát tartják az ötödik legesélyesebbnek a BL-győzelemre a Barcelona, a Real Madrid, a Bayern München és a Manchester United után. A riválisok is egyre komolyabban veszik a dortmundiakat. Alex Ferguson, a MU trénere a Real és a Barca mellett a Dortmundot nevezte favoritnak, José Mourinho pedig úgy fogalmazott: "A Borussia nem véletlenül nyert két bajnoki címet Németországban, és nem véletlenül vezetik ezt a nagyon nehéz csoportot. Egy nagyon erős csapatról van szó, amelyik nagyon direkt futballt játszik, mégpedig nagyon jól. Mindenképpen esélyesek a végső győzelemre."

A BL fontosabb, mint a Bundesliga?

Kritikusai szerint a Dortmund a bajnoki címei ellenére nemzetközileg még nem elég jó, hiszen csak otthon képes kiemelkedő eredményre. Két évvel korábban a Dortmund elvérzett az Európa Liga csoportkörében, az előző szezonban pedig a BL-ből esett ki ebben a fázisban, így tavasszal már mindkétszer csak a bajnokságra kellett koncentrálnia, míg a legnagyobb rivális Bayern München a Bajnokok Ligájában is nagyon sokáig állva maradt. A bajorok vezetője, Uli Hoeness ki is jelentette: csak akkor ismeri el a riválist, ha a nemzetközi porondon is kimagasló eredményt ér el.

Forrás: AFP/Carmen Jaspersen
Klopp nem csak Götzének, a Bayernnek is megmutatja

Jürgen Klopp mintha a szívére vette volna a kijelentést, kicsit úgy tűnik, hogy klubjánál meg is fordultak a prioritások, már a BL a fontosabb a BVB számára. A Bundesligában tizenegy forduló után a negyedik helyen áll, 11 pont lemaradással a listavezető Bayern mögött, ráadásul már kétszer is kikapott, gyengébb csapatoktól, mint a Bajnokok Ligájában lévő ellenfelei. A drukkerek főleg a helyi rivális Schalke elleni hazai 2-1-es zakó miatt keseregtek, amit elsősorban Klopp számlájára írtak - a Ruhr-vidéki derbin ugyanis a szakember szakított a csapat megszokott szisztémájával, ami láthatóan nem ízlett a focistáknak. Négy nap múlva aztán a Real Madrid elleni hazai BL-csoportmeccsen már megint a megszokott taktikát alkalmazta, és a csapat remek játékkal 2-1-re megverte a madridiakat.

Gyors és direkt futball

A Borussia, akárcsak egy évvel korábban, a nyáron megint eladta egyik kulcsjátékosát: tavaly Nuri Sahin ment el a középpályáról, idén pedig Kagava Sindzsi. A Dortmund alaptaktikája azonban nem változott: Klopp a 4-2-3-1-es játékrendszerben gondolkozik, és csapata rendkívül gyors, direkt futballt játszik, ahogyan Mourinho fogalmazott. A dortmundiak igyekeznek feltolni a védelmi vonalukat, gyakran már az ellenfél térfelén letámadnak, a megszerzett labdákkal pedig megpróbálnak minél gyorsabban eljutni az ellenfelek kapuja elé. Rendszerint legalább ketten támadják le a labdát birtokló ellenfelet, amihez tökéletes fizikai állapotra és nagy energikusságra van szükség.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Schmelzer nagy pillanata: győztes gól a Realnak

Szó sincsen Barcelona-féle türelemjátékról, passzolgatásról: nagyon gyakran felpasszolják a labdát az előretolt ékre, Robert Lewandowskira, aki azt igyekszik megtartani, magára húzni a védőket, és területet csinálni a második hullámban érkező támadó középpályásoknak, vagy akár a felfutó szélsőhátvédeknek, mert utóbbi elem szintén nagyon fontos a Dortmund játékában. Nem véletlen, hogy a jobbhátvéd Lukasz Piszczeknek már négy gólpassza van a Bundesligában, a Real elleni hazai meccsen pedig a balbekk Marcel Schmelzer szerezte a győztes találatot.

Az idény kezdete előtt megkérdezték Kloppot, mi a célja a csapatnak a Bajnokok Ligájában. Erre a kérdésre valamilyen diplomatikus választ szoktak adni, a dortmundi szakember azonban nem így gondolkozik: "Meg akarjuk nyerni, ami nem azt jelenti, hogy meg is fogjuk, csak annyit, hogy vagyunk olyan jók, hogy ez reális cél legyen. A játékunk működik a nemzetközi porondon is, nem fogunk változtatni a BL-meccsekre." Akkor ezek a mondatok kissé nagyképűnek tűntek, mára azonban bebizonyosodott, hogy Klopp nem a levegőbe beszélt.

www.globalsoccerapp.com